hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署兩度去信一間巴士公司嚴正責成減少脫班 ...
開啟左側

[問題] 運輸署兩度去信一間巴士公司嚴正責成減少脫班

6叔 發表於 2012-3-29 02:48 | 顯示全部樓層

無人返所以收字軌
但又同時可以搵到人返P車
真係無得頂
jessc 發表於 2012-3-29 06:11 | 顯示全部樓層
唔知有無人放過這條LINK, 如果有請刪去。
2009年脫班情況:http://gia.info.gov.hk/general/201203/28/P201203280213_0213_91864.pdf
2010年脫班情況:http://gia.info.gov.hk/general/201203/28/P201203280213_0213_91865.pdf
2011年脫班情況:http://gia.info.gov.hk/general/201203/28/P201203280213_0213_91867.pdf

三年內都唔脫班而經這三區路線只得:
九 巴 路 線:
35A, 41A, 42A, 59S, 62X, 72, 230X, 237A, 242X, 252B, 259C, 259D, 260B, 260X, 261B, 267S, 272P, N269
城 巴 路 線:
A10, A12, E11, E23
隧 巴 路 線:
960, 968, N171, N962

可算少得可憐,兼完全無市區線。
如有舊書包背囊要掉?送給我!
Quanta 發表於 2012-3-29 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 jessc 於 2012-3-29 06:11 發表
唔知有無人放過這條LINK, 如果有請刪去。
2009年脫班情況:http://gia.info.gov.hk/general/201203/28/P201203280213_0213_91864.pdf
2010年脫班情況:http://gia.info.gov.hk/general/201203/28/P201203280213_0213_918 ...

#142 已有呢三個 link
好多九巴 fans 將脫班賴落塞車度,
不過唔知點解 35A, 41A, 42A 呢 d 線行成條彌敦道+長沙灣道, 但又會唔會受塞車影響, 可以開足班喎
反而好多唔經油尖旺或紅隧附近的線, 卻脫班 10% 以上

好明顯, 塞車都係其次, 收車先係最主要原因

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
111 + 1 good point

查看全部評分

MT695 發表於 2012-3-29 11:35 | 顯示全部樓層

回復 183# 的帖子

的確有d線因為收車而脫班,例如45
但係有d線的確脫班係關塞車多過收車
例如102,出齊車都可以甩班甩到7彩,星期六更加
60X都係好多時星期六至少正字軌出齊,但係d班次亂到乜咁
因為星期六通常旺角一帶去油麻地係塞得好勁
你問35A, 41A, 42A 點解可以開足班
係因為佢地本身有好多外來柯打
尤其是35A,42A又多R車
夜晚情況最明顯,例如42A
10點幾係可以平均1-2粒燈一班車
乳豬紙寫9-10分鐘一班車,你諗下收多幾架都仲密過乳豬紙個班次la
之前甩得幾勁都補哂數
事實上42A係有收車,e排係keep住有收1部正

塞車都係其次, 收車先係最主要原因,e句說話只係satisfy for部分線

denniskoyh 發表於 2012-3-29 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 6叔 於 2012-3-29 02:45 發表

不能同意更多

等於到依家都重有人會覺得長收字軌係有得解釋

算吧喇,呢度大部分都係keyboard fighter,不知社會是如何運作
在官僚系統中,出得警告信已經係好大件事,即係話連公務員咁保守都忍無可忍要出聲
人地出得警告信,自然拿住大把數據可以鋤死你,點會因為一次半次塞車就出信搞你?

政府有咁多年數據係手,係睇得出九巴解釋的理由不是理由先郁手
公務員做野安全系數咁高,如果為求開脫而淨係度爭論個人地個統計方法唔準未免太天真了,出得信揼你就即係話工夫已做足,你唔駛指意有位入返我

其實九巴衰落的轉睙點係自從roadshow上市一刻,成盤數將廣告收益勾晒出黎
齋計車務條數更係唔靚仔架,你可以話係地皮玩晒之後部署大幅加價的策略
但roadshow大部分業務都同車務相關,政府唔批專營權比你會有廣告生意做咩?
呢d咪金融霸權囉..........

好喇水已抽,都係嗰句,九巴做得咁多衰野,小心步中巴後塵

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +2 收起 理由
111 + 1 cant agree any more
GM + 1 agree
6叔 + 1 世事都被你看透

查看全部評分

ctb234 發表於 2012-3-29 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 3av188 於 2012-3-29 00:27 發表

2F, 3B, 3C, 5C, 203E

慈雲山只有116 , 3D , 3M脫班率小於10%?

真係強烈要求九巴交出慈雲山區專營權俾城巴
城巴條E23有時真係密過5C....

2F無論任何時間,任何方向都隨時可以做到40分鐘一班車!
15A就更加唔好提,可以用"可遇而不可求"黎形容15A班次.
dippy 發表於 2012-3-29 15:17 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2012-3-29 15:59 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-3-29 15:17 發表
但觀乎九巴近期既策略係抄嶼巴多過抄新城
你話我唔開足車咩
我全部線編定班次寫疏佢, 咁實際班次咪密左囉
到時要有125%班次根本唔難

遲下唔知會唔會好似日本咁,日中非繁時一個鐘一班。

九巴的管理思維必須要改,小財唔出大財唔入,
當你每日不斷得失客人,人心一走好難返轉頭。

假設唔理區議會反對,九巴可考慮以下方向:
-市區特快線(好耐之前有篇文討論過,盡量上天橋入隧道只停大站)
 重災區油尖旺深水埗,班大帝係咪真係唔畀行西廊?
 唔好話嘈啦,日日半條西廊有701/A21行緊,重型貨車川流不息,夠膽呃班,冇膽創新?
 例如荃青尖咀線可以用西廊/西九龍公路,到佐敦先停站;
 藍田、油塘開的線可以上觀繞去到新蒲崗先落橋;
 甚至2/6系都可以好似對面2X/8P咁,由東京街上連翔道去到佐敦先出。
 咁至少乘客心理上覺得係有心改善,一個X字真係可以呃得下人架。
-有系統及目標明確地縮減鄉郊線規模,例如只係接去最接近的重鐵站。
 好多好多年前51由大角咀縮到荃灣都係同樣道理,咁你條51開半個鐘一班,
 望落去係疏車,但就唔需要走入市區塞車等燈,中途比較易等車。
 例如,74A已經趕走好多客,咁再縮成運頭塘<>博康囉,再後一步乾脆取消。
以上兩點都係因應佢收車,聲稱收車原因係唔夠人,這些改動就可以減車減人。
-班次規範化,疏車線全部用15/20/30分鐘,再疏的出時間表。

以上只係理想化,可以諗下咁啦,現實環境我就唔評論。
當佢「解決」問題的辦法係「收車」,我真係冇野好講。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
3av188 + 1 + 1 Good Point!

查看全部評分

chiukit2001 發表於 2012-3-29 16:49 | 顯示全部樓層
老老實實,俾正點班次有幾難,將行車時間化為10,15,20ge倍數未得lo,
而家51都30-40,都真係唔知佢30定40
做唔到不如疏過15個d印張全日開出時間表la
GM 發表於 2012-3-29 16:53 | 顯示全部樓層

原帖由 chiukit2001 於 2012-3-29 04:49 PM 發表
老老實實,俾正點班次有幾難,將行車時間化為10,15,20ge倍數未得lo,
而家51都30-40,都真係唔知佢30定40
做唔到不如疏過15個d印張全日開出時間表la

印張全日開出時間表咁未俾客知道收車 點得呀
今次成件事引發的一大因素就係交通投訴組接獲有關九巴服務的投訴由3XX宗上升至6XX宗
咁仲死快D

常備TCU 出行唔洗怕