hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署兩度去信一間巴士公司嚴正責成減少脫班 ...
開啟左側

[問題] 運輸署兩度去信一間巴士公司嚴正責成減少脫班

PoohPoohJoe 發表於 2012-3-22 12:36 | 顯示全部樓層

如果因為一間公司福利/制度唔好而將員工不合理地請假視為合理
topic ends
你可以話公司制度唔好
但唔代表員工可以因此射波等等
如果因為公司制度唔好令你射波
咁脫班既原因就唔關公司事
唔通因為公司福利唔好
員工可以大條道理唔返工?.?
咁你做員工黎做咩?
唔quit左份工?

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +1 收起 理由
edhong + 1 + 1 very agree
AP38 + 1 講得好

查看全部評分

PB602 發表於 2012-3-22 12:39 | 顯示全部樓層

回復 76# 的帖子

已經有板友更正閣下喺數學概念方面嘅錯誤,並以數學方法推算出九巴脫班率係其他巴士公司平均數嘅三倍。差距咁大,點可能一句經營環境唔同就過骨?

而且我真係誠意叫各位撐九巴嘅朋友加入九巴做車長,而且仲要做一個唔鋤假唔造馬唔搏過鐘又唔嫌人工低唔加入工會更唔會上香討唱衰九巴嘅車長,以身作則向其他九巴車長樹立好榜樣,如果九巴有多啲呢類車長,相信服務水平一定大升。

九巴嘅命運就靠各位九巴支持者啦,努力呀!
da93 發表於 2012-3-22 12:53 | 顯示全部樓層

回復 70# 的帖子

只能夠講,
做過你就知

尤其是你邊日唔夠訓,
寧願鋤左佢好過夾硬開工

有D野唔係唔知,
但係鋤假你有得講,
有時渣車既野話唔埋,
就係咁岩果一單,
你岩晒都有排煩..
AP38 發表於 2012-3-22 13:01 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2012-3-22 12:53 發表
只能夠講,
做過你就知

尤其是你邊日唔夠訓,
寧願鋤左佢好過夾硬開工

有D野唔係唔知,
但係鋤假你有得講,
有時渣車既野話唔埋,
就係咁岩果一單,
你岩晒都有排煩.. ...

呢個case你岩
但如果學你咁講
後備翻足幾日蛇車就話要鋤假
咁清潔工人日日對住垃圾糞便
咁佢地一個禮拜鋤三四日都不為過啦 ....
假唔係咁用架 ....
3AV53 發表於 2012-3-22 13:03 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-3-22 12:39 發表
已經有板友更正閣下喺數學概念方面嘅錯誤,並以數學方法推算出九巴脫班率係其他巴士公司平均數嘅三倍。差距咁大,點可能一句經營環境唔同就過骨?

而且我真係誠意叫各位撐九巴嘅朋友加入九巴做車長,而且仲要做一個唔鋤假唔 ...

係囉
明明嶼巴環境比九新城龍都差好多,但係出車率比表列多兩成幾
點可能一句經營環境唔同就過骨?
要求所有巴士公司將旗下路線交予嶼巴

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +1 收起 理由
2304 + 1 有用資訊
gn3509 + 1 + 1 靚抽

查看全部評分

gn3509 發表於 2012-3-22 13:11 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2012-3-22 13:03 發表

係囉
要求所有巴士公司將旗下路線交予嶼巴 ...

仲要有人覺得新城巴脫班少過九巴已經算好好
嶼巴笑而不語

今期流行:690是原罪
kmbodth 發表於 2012-3-22 13:17 | 顯示全部樓層

回復 85,86# 的帖子

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... rintable&tid=674480
原帖由 HF3204@243M 於 2012-3-10 16:22 發表
38 玩單層車海嘛
離島之外嗰幾間,又唔夠司機,運吉又有 quota,邊可以咁玩

城新有quota,但人+塞車先係主因
前景淡就keep少d車,仲有而家一家親,
城仔之前回贈喎..90未停駛都偷笑
ps嶼巴..入國產雙層/電巴吧,唔想搭isuzu,
一係就要有3+2
點解佢仲可以入高地台
86:試下斷線計,仲好睇
城新82m開40,971/73有開30
齊班次應該.
九記1條線如果25-40分鐘1班,要等8個字以上好陰公
巴士公司疏極最少應30min1班車

gn3509 發表於 2012-3-22 13:25 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2012-3-22 12:39 發表

而且我真係誠意叫各位撐九巴嘅朋友加入九巴做車長,而且仲要做一個唔鋤假唔 ...
如果撐九巴就要入九巴做,咁撐曼聯駛唔駛落奧脫福踢埋一份,撐林書豪駛唔駛去埋紐約落場同佢一齊打?
今期流行:690是原罪
kmbodth 發表於 2012-3-22 13:39 | 顯示全部樓層

回復 88# 的帖子

另1方法:多搭九記多牛河.
聯營線只上九記,成日牛河.
但9記可能供不應求,或加班去隧道線,其他線脫班更嚴重
orange 發表於 2012-3-22 13:42 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2012-3-22 13:03 發表

係囉
要求所有巴士公司將旗下路線交予嶼巴 ...

嶼巴有母公司冠忠假日支援,出車率自然可以高過其他專利公司,
不過用冠忠模式做九巴城巴新巴龍運線保證死硬

城巴專利二過海線出車率高,但專利一反而出唔足,雖則紅隧塞車
的確影響發車率,但無理由仍然唔夠車

以地區分布九龍城全港最高,不過當區受紅隧影響,不能作準,反而
關心深水步區,呢區三家專利公司都有線,但發車率跑輸大市
益童學校,全民教育