hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士新聞檔案:班次不穩 251M候車需半小時 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[歷史資料] 巴士新聞檔案:班次不穩 251M候車需半小時

jd2522 發表於 2012-4-7 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-4-7 09:53 發表

我覺得九巴應該加強251A服務,並繞經錦上路站,逐步將251A的角色提升,並同時削弱251M既競爭力,方便日後將251M縮去八鄉路,慳多一筆隧道費.
就算251M日後縮短唔到,都可以轉單層.

講番251M既班次,以前老九做得唔錯既, ...

如果251A繞經錦上路站,以目前錦上路沿途居民搭車模式肯定會出事
由八鄉路開出,經錦上路站都無乜問題,事關由市區要轉車返錦上路嘅乘客一早響八鄉路上哂
經錦上路站可以執埋64K繁時載唔哂嘅客,睇落可以善用資源 (當然會唔會因多左流水客而令車程長左就另一個問題)

但由上村返八鄉路,經錦上路站就好大問題。非繁時就無乜問題
但繁時有大量返工返學客會由錦上路沿途搭64K(或者舊251M)出錦上路站轉西鐵線
251A只收$5.2,同64K一樣,咁樣對去錦上路站嘅乘客多左一個64K以外選擇,通常即係邊部黎先上邊部
唔好唔記得251A只係派單層車,而家64K繁時載客量已經飽和
如果出錦上路站乘客過多,一方面響錦上路後段(如元崗村至新馬路一段)乘客好大機會上唔到車,特別講緊係轉車客
另一方面錦上路站落哂堆轉港鐵嘅客,但錦上路站出八鄉路轉車乘客本身唔多
間接就剝奪左繁時錦上路後半段乘客上欖隧轉車權利,而且資源運用亦都顯然唔恰當
kingprowm 發表於 2012-4-7 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-4-7 09:53 發表

我覺得九巴應該加強251A服務,並繞經錦上路站,逐步將251A的角色提升,並同時削弱251M既競爭力,方便日後將251M縮去八鄉路,慳多一筆隧道費.
就算251M日後縮短唔到,都可以轉單層.

講番251M既班次,以前老九做得唔錯既, ...

其實今時今日 251M 已經有轉單層車的條件,
大部分時間客量好低, 錦田公路客源的確不多
都唔似錦上路沿途咁多屋苑, 睇吓未上牌兩架 AVC 係咪打算留給 251M
ATS107@KL6712 發表於 2012-4-7 14:23 | 顯示全部樓層
再咁搞 遲d九記可能會重提251B
搞雙循環 KO埋251M
HKMTR_A140 發表於 2012-4-7 20:20 | 顯示全部樓層

251M的確有轉單層的條件,但上下繁時間一定要雙層,因為以下繁為例,返青衣方向由芝麻嶺至七星崗呢段,沿途有工地,各式車場及機械倉,放工既人流量已經幾乎打爆一部雙層,曾經見過有54下繁用單層,停完七星崗之後滿座出到西鐵站
新手 發表於 2012-4-8 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 jd2522 於 2012-4-7 11:30 發表

如果251A繞經錦上路站,以目前錦上路沿途居民搭車模式肯定會出事
由八鄉路開出,經錦上路站都無乜問題,事關由市區要轉車返錦上路嘅乘客一早響八鄉路上哂
經錦上路站可以執埋64K繁時載唔哂嘅客,睇落可以善用資源 (當然會唔 ...

跟本251A唔入錦上鐵已經係一個問題
251M可以唔入 因為真係遠過頭
但我都發覺未到繁時部部64K一定旺場打爆
251A其實大部分路都跟哂64K
不過而家所出現既問題竟然係
「如果64K係前面 251A係後面
64K既師傅係會叫251A既師傅扒頭」
如果251A可以入埋錦上路鐵
其實將251M既豪換入未必一定係壞事
最少八鄉總可以行樓梯上大欖隧轉車

至於大欖隧繁時有冇位就第二件事啦
FBI2 發表於 2012-4-8 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 新手 於 2012-4-8 00:05 發表

跟本251A唔入錦上鐵已經係一個問題
251M可以唔入 因為真係遠過頭
但我都發覺未到繁時部部64K一定旺場打爆
251A其實大部分路都跟哂64K
不過而家所出現既問題竟然係
「如果64K係前面 251A係後面
64K既師傅係會叫251A ...

其實251A可以經錦上路站並轉雙層,換出3架單層上251M.
至於251M多地盤工人坐,佢地見到架車頂閘就自然會上第二條線架啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工