hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 乘客苦等:九巴3C線脫班嚴重
開啟左側

[問題] 乘客苦等:九巴3C線脫班嚴重

S3BL100 發表於 2012-4-5 12:31 | 顯示全部樓層

原帖由 6516 於 2012-4-5 12:02 發表
呢個就係慈雲山區交通上o既根本問題
我講116兜到嘔, 唔係要佢行東隧, 呢個建議係唔實際o既
最實際就係我改用其他交通工具去做我想要o既野, 所以我搭地鐵去quarry bay番工

只係講3c朝早丫, e+ o既情況係慈雲山兜完一大輪, 停咁多個燈位, 上咁多客
偏偏好多客係富美街落左, 跟住富美街又上一大堆
紅van呢? 係慈中對面上爆, u-turn落雲華街, 燈位都少好多啦, 又唔駛停站
3c改特快, 我睇死佢咪又係跟原線過左鳳德直出lor, 收幾多錢? 段估5.2啦
紅van落山7蚊咋, 貴1.8仲要行雲華街唔停站, 3c果d叫做特快?
朝頭早3c慈中去鳳德, 3個字都未必到, 紅van 3個字出左去九龍城咯

3c整條特快線, 咪又係3c抽車行, 落山同紅van鬥根本冇著數
仲要原本堆流水客少左車唔搭o既話, 咁咪仲唔抵?
與其係咁, 九巴點會走去用冇可能o既速度同紅van鬥, 乖乖地食自己堆流水客仲開心啦

住左係慈雲山4年, 呢度o既人, 去觀塘就唔駛諗搭3d
但去其他市區而又有地鐵/紅van到o既地方, 巴士普遍都唔係first choice, 甚至唔係second choice
呢個就係點解馬生條線早午晚都係車海o既原因

我唔否定版友提出o既3c特快版會有成功o既可能, 但我自己就有所保留
只要山下o既線仲要靠山上o既線幫手, 山上o既人都唔會認為搭巴士係fisrt choice

其實成個黃大仙區根本就係資源失衡,
山下近港鐵就大把車揀,仲要唔係條條都爆;山上就差唔多焗住要兜路。

反正而家樂富橫頭磡無車去富山果邊,
其實好應該係3C改經斧山道落彩虹,取消203E,
用果堆車開條正常少少的慈中/慈北 <-> 旺角油麻地佐敦線,
9號仔就拉上富山/慈南,填返203E取消後的空缺。
咁到時山下基本上不受影響,山上服務水平又大幅提升,已經搞掂。
fb.com/scientisthk2usa/
6516 發表於 2012-4-5 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-4-5 12:31 發表

山下近港鐵就大把車揀,仲要唔係條條都爆;山上就差唔多焗住要兜路。

用果堆車開條正常少少的慈中/慈北 ...
一篇文回晒先
116果度呢, 我都覺得冇可能有轉變, 所以幻想下就算
要開線基本上只可以直接加資源, 好似302咁做幾班就算
但條線差唔多同地鐵直接競爭, 加資源, 我都問自己係唔係諗多左

至於3C果邊, 我好認同你果句"黃大仙區根本就係資源失衡"
呢個就係慈雲山巴士線一直都咁頹o既原因
3c 2f 5c呢堆線全部都幾好客架, 但係客源在慈雲山嗎? 不一定
主要服務地區係慈雲山嗎? 就算係都變左唔係啦

kingprowm 發表於 2012-4-5 13:22 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-4-5 12:31 發表

用果堆車開條正常少少的慈中/慈北 ...

有港鐵服務既地方連巴士服務都好, 大把直接車搭;
冇港鐵既地方連巴士都差, 路線選擇少
呢個係香港公共交通服務既問題, 死症
93A_S3_6:30am 發表於 2012-4-5 22:59 | 顯示全部樓層

其實有個問題,九巴咁中意收3C車係點解先?
小弟唔係話好熟3C,但間唔時都會係3C嘅流水客…
我自己發覺呢條線無論咩時段兩個方向嘅客量都唔差,
雖然某程度上係可以話由收車做成,不過收到咁疏都有一班捧場客,
3C係咪真係咁蝕咁惡做呢?…我又覺得唔係喎,咁點解會收車收到咁離譜?

*PS.同埋有版友用紅小同3C比,其實紅小又係點行法嫁?(未坐過)
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
3av188 發表於 2012-4-6 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2012-4-5 22:59 發表
其實有個問題,九巴咁中意收3C車係點解先?
小弟唔係話好熟3C,但間唔時都會係3C嘅流水客…
我自己發覺呢條線無論咩時段兩個方向嘅客量都唔差,
雖然某程度上係可以話由收車做成,不過收到咁疏都有一班捧場客,
3C係咪真係咁蝕咁 ...

九巴條條線有錢贏都俾佢做到蝕架啦....

紅小行法:
去程:慈雲山-->旺角
http://maps.google.com.tw/maps?saddr=%E6%83%A0%E8%8F%AF%E8%A1%97&daddr=%E8%8A%B1%E5%9C%92%E8%A1%97&hl=zh-TW&ie=UTF8&ll=22.328661,114.192002&spn=0.018995,0.033023&sll=22.320393,114.1721&sspn=0.009498,0.016512&geocode=FdEDVQEd35TOBg%3BFUaWVAEd8BvOBg&gl=tw&brcurrent=3,0x0:0x0,0&mra=me&mrsp=1,0&sz=17&t=m&z=16
收費$7

早上繁時會經雲華街:
http://maps.google.com.tw/maps?saddr=%E6%83%A0%E8%8F%AF%E8%A1%97&daddr=22.3462365,114.1989873+to:%E8%8A%B1%E5%9C%92%E8%A1%97&hl=zh-TW&ie=UTF8&ll=22.345094,114.198439&spn=0.018993,0.033023&sll=22.345601,114.200113&sspn=0.009496,0.016512&geocode=FdEDVQEd35TOBg%3BFfz5VAEdy4nOBinBrXdL3AYENDHscu81ysV9OA%3BFUaWVAEd8BvOBg&gl=tw&brcurrent=3,0x0:0x0,0&mra=dvme&mrsp=1&sz=17&via=1&t=m&z=16
慈雲山總站上滿先開

回程:旺角-->慈雲山
http://maps.google.com.tw/maps?saddr=%E8%8A%B1%E5%9C%92%E8%A1%97&daddr=%E6%83%A0%E8%8F%AF%E8%A1%97&hl=zh-TW&ie=UTF8&sll=22.342792,114.199362&sspn=0.018993,0.033023&geocode=FUaWVAEd8BvOBg%3BFYoEVQEdZJDOBg&gl=tw&brcurrent=3,0x0:0x0,0&mra=dme&mrsp=1&sz=16&t=m&z=16

收費$8,至鳳德不設途中上客,上滿先開車

你打的士都係咁行,所以3C根本冇得爭...

3AV188.HD199
love_coffee 發表於 2012-4-6 10:14 | 顯示全部樓層
就算3C唔收車, D班次都會好飄忽...最大一個原因係車長碌車博攪牌...D車成日私來私去, 上面又唔正視
而個問題, 又點會唔脫班?
ctb234 發表於 2012-4-6 17:36 | 顯示全部樓層

原帖由 love_coffee 於 2012-4-6 10:14 發表
就算3C唔收車, D班次都會好飄忽...最大一個原因係車長碌車博攪牌...D車成日私來私去, 上面又唔正視

今朝7點半係慈中搭3c出太子.點知中伏!(我預計25~30分鐘出到太子)
計埋等車,足足用左45分鐘.
司機同你慢慢行,你急佢唔急.
HR889@3C 發表於 2012-4-6 17:50 | 顯示全部樓層
原帖由 love_coffee 於 2012-4-6 10:14 發表

3C 早繁都還好,有架 R/S 車做加班車,但一到下繁大鍋喇,得番吾夠十架車行(計埋蛇車),有時蛇車都收埋就得番七至九架車走下繁,學下其他線加一兩架R車或者外來線柯打好難咩?
其他線好似7、203E就算甩班都好似無3C甘離譜。
FT7052 發表於 2012-4-6 18:28 | 顯示全部樓層
原帖由 HR889@3C 於 2012-4-6 05:50 PM 發表

3C 早繁都還好,有架 R/S 車做加班車,但一到下繁大鍋喇,得番吾夠十架車行(計埋蛇車),有時蛇車都收埋就得番七至九架車走下繁,學下其他線加一兩架R車或者外來線柯打好難咩?
其他線好似7、203E就算甩班都好似無3C甘離譜。 ...

反正你班友都搭紅小架啦
仲加資源落呢條線度有咩意思?

早繁就話有慈雲山去樂富班學生捧場姐
下繁靠乜?
 樓主| Crotone 發表於 2012-4-6 21:14 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-4-5 11:19 發表
話時話,慈雲山班區議員點解淨係識爭取37M加班同埋2F/3C新光加站,
而察覺唔到問題成因之一正正係3C/5C都兜到嘔?
點解無人爭取過慈雲山直接往返油尖旺的巴士線,硬食3C食足成世? ...
今年RDP 呢條5P 算唔算係進步?
One Door Closes Another Door Opens