hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2012西貢區RDP
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2012西貢區RDP

Choi 發表於 2012-4-5 18:48 | 顯示全部樓層

唔搞792M走去搞91?
792M比694更有條件非繁開30,反正返學校都較啱時間等車。
另外我都反對690取消,因爲銅鑼灣返山上,要人轉綫再等車。
反而縮去金鐘/灣碼可考慮,反正畢打街塞到 @.@

至於692,唉。都唔知邊間公司唔想做。
不如行政手段取消,最多保留上下繁。
咁想坐巴士嘅,整個296A/98A -> 601算數。
新造的人、如鷹展翅上騰。
93A_S3_6:30am 發表於 2012-4-5 22:21 | 顯示全部樓層
如果最終真係留唔著690,692而只留694,
巴士公司其實應該整個東隧BBI,694乘客可免費轉乘任何東隧路線。

咁樣一來調景嶺、將南、寶琳居民可以繼續坐694在東隧廣場轉619/680往原690/692原線各區,仲可以轉681/603/641/621快速到達中環,甚至轉671去南區,606上耀東都得,提供好大誘因比將軍澳居民放棄690/692。

二來有版友話港島東區無車去九龍東,呢個轉乘都有一定吸引力(轉641最遠可以去到啟德,同版友建議一樣)。

如果最後真係留唔著,我真係覺得區議會落力去爭取呢樣野,
果啲乜加密296M老實講都係比九巴過橋姐,過一排之後咪玩長收車無番,
反而爭到個轉乘番泥,有無人真係用都好,都好難有藉口取消
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
~誰@359~ 發表於 2012-4-5 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2012-4-5 22:21 發表
如果最終真係留唔著690,692而只留694,
巴士公司其實應該整個東隧BBI,694乘客可免費轉乘任何東隧路線。

咁樣一來調景嶺、將南、寶琳居民可以繼續坐694在東隧廣場轉619/680往原690/692原線各區,仲可以轉681/603/641/621 ...
諗法可取,但694唔經最需要隧巴線、而取消690 692影響程度最大既山上地區
字大只顯得人自大
 樓主| tofu 發表於 2012-4-6 00:07 | 顯示全部樓層

呢度之前好多師兄話過各條隧巴線須然成績真係唔理想
但係到夜晚入將軍澳方向係的確唔差

咁我又咁諗,694其實都唔洗去到上下行都提早尾車既
姐係調景嶺開尾車可以跟佢
而回程就keep返宜家個時間
甚至可以推到去690/692到,令條線仲有番生存空間
不過692下行就真係做完上繁就算數
就好似83X咁,早繁過左之後到3點幾先再開
不過就一定會激過佢la
上繁淨係做去中環
下繁就過4點後先開都仲可以

至於你話咁樣私過對面隧道費啦喎
咁咪去到東隧掛其他路線做BOUNS班次囉
以一番到將軍澳呢邊清左客就即時P番過對面海
應該就算塞車都追到(掛)
唔夠和味既話,係將軍澳做多程296A/796S淨係去到牛頭角清客都仲得
當然做牛頭角單向實際上唔可行
N672D 發表於 2012-4-6 11:19 | 顯示全部樓層
692 取消仲有MTR 起附近,不如將 D車過去做 601P 全日
但690 要照顧翠林康盛。一係飛起寶琳改港島特快行山經秀明道。位位收$11.8仲有市場。仲可以同603爭下啓田客
阿偉 發表於 2012-4-6 12:37 | 顯示全部樓層
其實可否將690及692改成兩條線
由康盛花園至中環渡輪碼頭
經翠林,寶林,坑口北,啟田道,東隧,
沿603回中環渡輪碼頭
由中環渡輪碼頭至康盛花園
沿603路線至東隧,經藍田鐵路站,坑口北,
寶林,翠林回康盛花園
全程收費:$12.5
分段收費
由藍田往中環:    $11
由東隧往中環:    $9.8
過左東隧往中環:   $5.7
由灣仔往康城花園:  $12
過東隧往康城花園:  $5.7

班次:上午5:45至6:45             每20分鐘一班
   上午6:45至8:35             每10分鐘一班
            上午8:35至9:50             每15分鐘一班
            上午9:50至下午4:50     每30分鐘一班
            下午4:50至7:30             每10分鐘一班
            下午7:30至9:30             每15分鐘一班
            下午9:30至11:30           每30分鐘一班

改成日出康城至天后(循環線)
由日出康城開出
經將軍澳,調景嶺,東隧,英皇道,高士威道,禮頓道,
摩理臣山道,軒尼詩道,到天后鐵路站清客
再沿英皇道往東隧,調景嶺,將軍澳往日出康城

全程收費:$12
分段收費:
過東隧後往天后或日出康城  $5.7

班次:
由上午6:00至7:40                每25分鐘一班
    上午7:40至8:10                每15分鐘一班
    上午8:10至9:10                每20分鐘一班
    上午9:10至下午5:10        每30分鐘一班
    下午5:10至7:40                每15分鐘一班
    下午7:40至11:00              每30分鐘一班

乘客690可免費轉乘692
乘客692往天后可以在東隧補回$0.5乘搭692
乘客692往日出康城在東隧可免費乘搭690
部份班次使用單層巴士服務
這樣做是否可行呢?
歡迎發表意見
流星☆雨 發表於 2012-4-6 13:42 | 顯示全部樓層

原帖由 阿偉 於 2012-4-6 12:37 發表
沿603回中環渡輪碼頭
寶林,翠林回康盛花園
分段 ...
利申: 區外人

用坑口客黎換將北客真係有著數?
不如690行山出啦....

當港鐵都係吉車時
692無必要入到康城
同埋改做將南真係會有得救?
gn3509 發表於 2012-4-6 13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 N672D 於 2012-4-6 11:19 發表
692 取消仲有MTR 起附近,不如將 D車過去做 601P 全日
但690 要照顧翠林康盛。一係飛起寶琳改港島特快行山經秀明道。位位收$11.8仲有市場。仲可以同603爭下啓田客 ...
直頭寶林開行山都得,因為翠林冇位,同埋寶林搭得690都唔係貪佢快,執得一個得一個
今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2012-4-6 13:50 | 顯示全部樓層
原帖由 阿偉 於 2012-4-6 12:37 發表
沿603回中環渡輪碼頭
寶林,翠林回康盛花園
分段 ...
富寧有$2特惠站,十蚊唔駛過到海,690兜入去都唔會搶到客,只會連寶林山上客都兜走埋
gn3509 發表於 2012-4-6 13:53 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2012-4-5 22:21 發表
如果最後真係留唔著,我真係覺得區議會落力去爭取呢樣野,
果啲乜加密296M老實講都係比九巴過橋姐,過一排之後咪玩長收車無番,
反而爭到個轉乘番泥,有無人真係用都好,都好難有藉口取消
個轉乘仲貴過本身已經有既小巴轉乘,得康盛叫平過小巴3毫子咁大把
但係以296M咁頻密既班次,應該冇乜邊個咁神心等