hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 牛頭角下村一問...?
開啟左側

牛頭角下村一問...?

dippy 發表於 2012-4-17 11:47 | 顯示全部樓層

orange 發表於 2012-4-17 13:38 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-4-17 11:47 發表

但依家私樓平均都有60層
即使公屋起到60層都可以應付到吧
而且一黎唔會影響到微氣候評估
二黎可以增加到50%既供應量

當然, 副作用就係會越黎越多一站打爆既線 ...

私樓起得越高,價格可以叫得高,公屋不論1樓定40樓租金唔會有
太大差異,起多一層就要俾多一層成本,加埋日後保養維修開支,對
房署而言除非政策上有重大改變,否則只會維持現狀
益童學校,全民教育
lrv1092 發表於 2012-4-24 13:41 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-4-17 11:47 發表

跳層咋.....?!

就算起到咁高, 係咪真係好安全?
逃生問題? 雲梯唔夠高? 航道? 維修成本? 景觀?
仲有潮濕大霧.......
kei_hk 發表於 2012-4-24 16:37 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2012-4-24 01:41 PM 發表

跳層咋.....?!

逃生問題? 雲梯唔夠高? 航道? 維修成本? 景觀?
仲有潮濕大霧.......

公屋會跳樓層?

除了1/f 外﹐極少數特別情況(如配合等別地形)會影響最低幾層樓數外﹐公屋係由2樓起全部用晒﹐連13, 14, 24,34..... 都唔會跳的。

逃生問題﹐基本上便靠樓梯數目及闊度﹐以及隔火層去處理。問題不大。

雲梯唔夠高﹐已經係n年前已經出現﹐基本上雲梯都只是37米﹐最長都只是4x米﹐計一計數咪只係去到約10樓。

航道﹐起得3x層﹐已經肯定不是飛機航道。

維修問題﹐其實只是按比例去增加﹐舉例﹐如換排水管﹐十層樓同廿層樓﹐除了用料有所增加外﹐費用使只有工時增長引起的工人薪金的分別。而技術上係無分別的﹐因為成座樓沒有什麼特別﹐在十樓同廿樓﹐以至四十樓﹐做法都是相同的。

景觀﹐老實講﹐仲有唔少樓高過公屋。

潮濕大霧﹐這視乎地區﹐個別地區(如將軍澳)係真係影響大一些。但事實上廿多年前已有3x樓的樓宇﹐老早已有此問題了﹐但對樓宇本身係無關係的。

kei_hk 發表於 2012-4-24 16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-4-17 11:47 AM 發表

其實﹐住宅仍然係用石屎混凝土興建的﹐高度係有極限的﹐主要係視地質地基的承託能力﹐以及低層的牆壁柱位厚度問題。

一般唔跳樓層去計算﹐40多層已經係用到好盡。

至於office大廈﹐去到80層以上﹐基本上係用混凝土+鋼結構的﹐只有中央部份的電梯槽等公用位置是混凝土結構﹐而office位置(即四周地區)是用鋼結構的。好處係鋼結構比混凝土輕﹐大大減輕成座大樓的重量。

3ASV196 發表於 2012-4-24 18:17 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-4-24 16:37 發表

雲梯唔夠高﹐已經係n年前已經出現﹐基本上雲梯都只是37米﹐最長都只是4x米﹐計一計數咪只係去到約10樓。

其實呢, 消防雲梯一般分37m 同50m, 近年有d去到53m及55m, 去到15樓左右

(50m 車成10幾年前都有, 絕對唔係最長都只是4x米)
3ASV196.KE7270
3ASV196 發表於 2012-4-24 19:00 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-4-16 21:48 發表
反(正)政府起樓唔駛諗地積比

其實都唔係ga....

如果你問房屋署/房委會, 佢當然想起高d la, 如果你問地政處, 佢
亦唔會反對....賣地更加想越高越好, 賣多d錢ma

而屋宇署就唔點理的, 合例就ok...(建築署起政府樓, 雖然話唔受
建築物條例限制, 但基本都係跟例)

但最麻煩就係規劃署, 最鍾意管高度同地積比, 唔好以為
法定圖則無限, 佢地就無意見, 唔少情況, 佢地都會對高度
同地積比 比意見, 而如果法定圖則有限制, 就更加唔駛講....

其實政府內部不同部門都會因為呢d限制而討論, 部分都會
有d激烈, 包括政府樓....所以都唔係唔駛諗ga

(當然, 我唔知牛下呢d情況實際係咩原因決定有關樓層la)

3ASV196.KE7270
dippy 發表於 2012-4-24 19:05 | 顯示全部樓層
hkth 發表於 2012-4-24 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2012-4-24 13:41 發表 跳層咋.....?!

逃生問題? 雲梯唔夠高? .......

原帖由 kei_hk 於 2012-4-24 16:37 發表 ...逃生問題﹐基本上便靠樓梯數目及闊度﹐以及隔火層去處理。問題不大。

雲梯唔夠高﹐已經係n年前已經出現﹐基本上雲梯都只是37米﹐最長都只是4x米﹐計一計數咪只係去到約10樓。 ...

原帖由 3ASV196 於 2012-4-24 18:17 發表 其實呢, 消防雲梯一般分37m 同50m, 近年有d去到53m及55m, 去到15樓左右

(50m 車成10幾年前都有, 絕對唔係最長都只是4x米)

其實要撲滅中高層大廈的火災, 雲梯作用不大, 依靠各層的消防警鈴+花灑, 再加上消防升降機運載消防員到達火警現場的作用反而更高. 隔火層其實是為逃生作緩衝而已.
hkaiw 發表於 2012-4-24 21:19 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-4-24 16:37 發表

現時新購入的三軸鋼梯車可升至52米,另外東涌消防局有一部四軸升降台消防車,忘記了可升至多少米。
喵...