hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 突發消息:黃埔花園總站站長與巴迷爭執,秩序混亂! ...
開啟左側

突發消息:黃埔花園總站站長與巴迷爭執,秩序混亂!

leslie 發表於 2012-5-2 15:10 | 顯示全部樓層

各位, 昨晚30X之亂已驚動新聞界了, 剛有記者朋友打來索料, 呢次真係多得班巴敗唔少...明天等見報啦

我對記者朋友查詢回覆如下:

1)開中門的少年未經授權干擾巴士運作
2)粉紅男站在車頭及拍打車身干擾行駛中巴士
兩個都可用公共巴士服務條例CAP 230拉得.

3)呢D叫囂事件是個別事件, 不是每條線尾班熱狗都有, 但不是第一次發生

4)昨晚的是30X加班車牌(S車/蛇車), 只有一班, 會否中途起載, 視乎交通情況, 就算會都是正常車務調動.

5)最後, 希望有心者提早去坐, 不用等最後一天/一班, 而有心坐最後一班者, 請提早到總站排隊上車. 本來出來遊車河是開心事, 不要弄至召喚警方介入.
L. Chan - 我們堅持才有希望!
HN2280 發表於 2012-5-2 15:10 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2012-5-2 15:08 發表

其實前線職員係好慘
好似師傅咁
尋日班車咁既環境
有咩冬瓜豆腐佢都分分鐘有事

九巴其實都估到會咩野環境
如果做好D應該
比如LAST DAY只會係一個時間連開幾班車
講到明幾點幾分開三四班車
等有心搭既市民都可以黎 ...

即使前線員工準備得有幾好有幾周到
個班自以為大帝既巴迷肯去遵守都係首要既條件黎
Mandurah__Line 發表於 2012-5-2 15:25 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2012-5-2 15:10 發表
各位, 昨晚30X之亂已驚動新聞界了, 剛有記者朋友打來索料, 呢次真係多得班巴敗唔少...明天等見報啦

我對記者朋友查詢回覆如下:

1)開中門的少年未經授權干擾巴士運作
2)粉紅男站在車頭及拍打車身干擾行駛中巴士
兩 ...

獲嘉道個單野我心諗如果黎真報左警既都真係有機會做到今日既頭條
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
peterkwan 發表於 2012-5-2 15:25 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2012-5-2 15:08 發表

其實前線職員係好慘
好似師傅咁
尋日班車咁既環境
有咩冬瓜豆腐佢都分分鐘有事

九巴其實都估到會咩野環境
如果做好D應該
比如LAST DAY只會係一個時間連開幾班車
講到明幾點幾分開三四班車
等有心搭既市民都可以黎 ...

其中一個方法,就係當原本最尾果班熱狗去到某個位置 (與下一個站有比較長車程既站,中途無得下車) 之後 (好似 40 往荃灣方向去到美孚個站),車長/稽查暗中打比如心
個站長叫去出熱狗 P 車私往美孚走一單往麗港城,玩返班熱狗迷轉頭。
3ASV196 發表於 2012-5-2 15:56 | 顯示全部樓層
其實昨晚見到d youtube 片, 都真係ok 啞.....

自行開人車門, 企係車頭指罵的, 當然要強烈
譴責

但成車人係咁叫, 係咁爆粗同整手勢, 亦唔見得
係正確的事..

熱狗, 巴士興趣, 遊河, 本身全部都係好事, 但一加埋,
變到昨晚咁得人驚

有版友講到記者知左, 其實我想件事搞大d仲好d tim,
最好上晒鏡, 報晒警, 全香港都知咩事.....

昨晚情況, 根本好容易出現群體性的動亂, 其他人叫
你又叫, 你拍車我又拍....車上車下的互罵, 好危險的...
..為d咩呢....

從好d方面睇, 昨晚無咩意外, 亦無人有事, 大家都可
以 以此為戒, 巴士公司日後亦可以有更好的安排...
雖然一定唔可能杜絕所有類似事件再發生...

3ASV196.KE7270
da54 發表於 2012-5-2 16:02 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2012-5-2 15:56 發表
有版友講到記者知左, 其實我想件事搞大d仲好d tim,
最好上晒鏡, 報晒警, 全香港都知咩事.....

又如何呢?

你估班人唔知道大把人拍緊片?唔知道 d 片會係 Youtube 出現?唔知道最後會上報?

最大問題係佢地根本就完全唔知醜
至於你們信不信?反正我信了
kei_hk 發表於 2012-5-2 16:05 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2012-5-2 04:02 PM 發表

又如何呢?

你估班人唔知道大把人拍緊片?唔知道 d 片會係 Youtube 出現?唔知道最後會上報?

最大問題係佢地根本就完全唔知醜。

如果真係見報﹐會令社會更關注﹐希望警方可以派些少人手去處理一下秩序。

Daniel0510 發表於 2012-5-2 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2012-5-2 16:02 發表

又如何呢?

最大問題係佢地根本就完全唔知醜。

講得冇錯
各位諗下,有人竟然當眾(仲要有稽查)既情況下擅自開中門
咁既野都做得出
又點會驚自己係YouTube出現

其實呢單野我有樣野好唔明
就係點解獲嘉道分站個司機會開前門比人上
車內理應有稽查維持秩序
而呢度都有版友指出稽查下令司機只有落冇上
咁點解仲會有呢單野發生
如果係果個站冇開前門,咁件事又係咪未必會咁亂呢?

老實講,獲嘉道事件除左班人亂黎之外
亦都反映出九巴既司機同稽查係處理呢d事上面唔夠好

(利申: 身處澳洲,當日不在場)

s3n354 發表於 2012-5-2 16:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Daniel0510 於 2012-5-2 16:41 發表

講得冇錯
各位諗下,有人竟然當眾(仲要有稽查)既情況下擅自開中門
咁既野都做得出
又點會驚自己係YouTube出現

其實呢單野我有樣野好唔明
就係點解獲嘉道分站個司機會開前門比人上
車內理應有稽查維持秩序
而呢度都有 ...

(睇影片所見)
開門係因為車上有乘客想落車... 一開度前門俾個客落車,
果班友仔(包括開後閘的戴帽男同攔車肥仔)見開門就衝上車,
稽查攔都攔唔住, 同佢地口角左一陣,
息事寧人下無奈俾佢地上車,
粉紅男見班友有得上, 自己同條女就上唔到就拍門再擋車
da54 發表於 2012-5-2 16:53 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2012-5-2 16:49 發表

(睇影片所見)
開門係因為車上有乘客想落車... 一開度前門俾個客落車,
果班友仔(包括開後閘的戴帽男同攔車肥仔)見開門就衝上車,
稽查攔都攔唔住, 同佢地口角左一陣,
息事寧人下無奈俾佢地上車,
粉紅男見班友有得 ...

但係睇車內片,又唔覺部車埋獲嘉道時落車燈有著喎....
而落車的人亦係擾攘一輪後先落車,我懷疑佢係唔係頂唔順臨時決定落車....
至於你們信不信?反正我信了