hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 突發消息:黃埔花園總站站長與巴迷爭執,秩序混亂! ...
開啟左側

突發消息:黃埔花園總站站長與巴迷爭執,秩序混亂!

ML29 發表於 2012-5-1 22:09 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1001 於 2012-5-1 20:40 發表
我好似聽到有人叫報警
http://www.youtube.com/watch?v=x0VCy6q42Qg

如果將這段片交給警方,相信片中人已經至少要去警署錄口供……
We're part of The Go-Ahead Group
KG1428 發表於 2012-5-1 22:11 | 顯示全部樓層
今日有人上載youtube,有關30X尾車片段
http://www.youtube.com/watch?v=lN7QLKC0fFc
http://www.youtube.com/watch?v=sil9TngQ3qo

我根本聽到成車人成班人嘈,嘈到車上乘客。不怪得市民怕怕。
kay 發表於 2012-5-1 22:18 | 顯示全部樓層
其實班巴迷係咪好想九巴盡快全冷?
一次比一次激..影響既唔只司機/九巴職員
普通乘客都受影響

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ma2 + 1 個班粉皮巴敗 , 一代不如一代...10年前新記 ...

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
kei_hk 發表於 2012-5-1 22:24 | 顯示全部樓層

原帖由 HR845 於 2012-5-1 08:47 PM 發表
如果情況繼續落去
只會有兩個結果
第一:
九巴都唔會理佢地感受
一鋪清袋,一日全部全冷曬,問你怕未

第二:
派警員到場為持秩序
如果九巴有心o既話,留返幾架熱狗
分批係其中一條線服務最尾一夜
巴迷又上到,乘客又上到
車又影到,爭執無左
Happy ending

仲可以熱狗照開﹐不過班班都係「車務調動」﹐全部中途站開﹐但唔會在站長室個mon show出來﹐由站長細細聲同司機講。

又可以只在清晨頭幾班車入面﹐抽一至兩個班次用熱狗車開出﹐這便交了功課(一天入面已經有熱狗車服務)﹐餘下班次便全部是冷馬﹐睇下你地班友(即不文明的熱狗追隨者)點去捕車

最後﹐直接收車﹐甚至同工程部配合﹐在巴士總站扮壞車。

cky 發表於 2012-5-1 22:25 | 顯示全部樓層
原來我唔知今日係 30X 非冷氣車最後一天

我頭先大約六點半左右坐 30X 到達黃埔
一切都幾好平靜
又唔見到特別有一些巴士迷聚集
30X 條坑都唔係有好多人排隊
所以我唔係好明樓上話 "六點前有好多巴士迷聚集排隊" 其實係怎樣回事
而且我之後都好快就離開左
估唔到唔夠半個鐘就有呢件事件
nwfb1001 發表於 2012-5-1 22:32 | 顯示全部樓層
Hw2481 發表於 2012-5-1 22:33 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

唔好講到好似個個90後既巴迷都係咁好...
起碼我都係90後,我識好多巴迷都係90後,但個個都好守規則既,相信都係有D 90後既尾或者二千頭既巴迷小朋友先係咁姐,因為2000出世既到而家都有11,12歲,都同我地成日係站頭見到既小巴迷差唔多

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
HR845 + 1 多謝為我(們)發聲,只因我都係90尾 ...

查看全部評分

kei_hk 發表於 2012-5-1 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-5-1 10:18 PM 發表
其實班巴迷係咪好想九巴盡快全冷?
一次比一次激..影響既唔只司機/九巴職員
普通乘客都受影響

好心九巴班話事人看到一次比一次跨張﹐為了這班「巴士愛好者」影響秩序﹐影響巴士運作﹐影響其他巴士乘客(除了噪音外﹐也影響他們上車的機會)。
真係應該把熱狗線轉全冷的last day 安排周一至周四非假日的日子﹐而且要加快全冷的步伐﹐最好在數次之內可以全冷﹐減少「巴士愛好者」的聚集。

巴士愛好者有幾受巴士公司注意?  可看看舊文 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-677641-1-26.html

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
ma2 + 1 真係疑得老九快啲全冷 ,最好平日LASTDAY... ...

查看全部評分

sam745522 發表於 2012-5-1 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2012-5-1 21:58 發表
點解要拉carlo呢?佢犯咩事呢?
唔比人上車...(據聞架車仲有空位)
 樓主| 3AD172004 發表於 2012-5-1 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2012-5-1 22:11 發表
今日有人上載youtube,有關30X尾車片段
http://www.youtube.com/watch?v=lN7QLKC0fFc
http://www.youtube.com/watch?v=sil9TngQ3qo

我根本聽到成車人成班人嘈,嘈到車上乘客。不怪得市民怕怕。 ...

呢班係尋晚30X - R21車熱狗特見最後一單車,FZ8046@30X,晚上七時三十四分由荃威開出,我坐呢班車既時候,o係荃威開出既一刻、由荃灣路落葵涌道同埋落荔橋到美孚既時候,車上既巴士迷都起哄叫囂。我自己o係美孚落車,轉坐西鐵返屯門,但點都唔估到班車越接近黃埔既時候,巴迷既行徑就越激,正好反映呢班巴迷既醜態!
主賜我異象,來委身香港!