hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 作為一個居民,我對巴士迷既行為好失望 ...
開啟左側

作為一個居民,我對巴士迷既行為好失望

關閉 [複製鏈接]
大班神經漢 發表於 2012-5-9 08:02 | 顯示全部樓層

原帖由 656-HU3984 於 2012-5-9 04:02 發表
預左俾人負評,其實我認為當一架巴士迫滿左成百五人,
仲要大部分都係巴士迷,
個個都好興奮,
點會唔嘈?

如果成個巴士總站四百人一粒聲都唔出,
我覺得樓主你會驚啦!

一班人送別一d有意義既野,
都要俾人硬套巴膠帽子,
因為佢地 ...

判官? 相信判官並非樓主, 不如你今晚試下0係條街度歡呼下, 睇下警察會唔會做野.  唔好將一D多人做0既事就當成合理化, 多人偷野都唔代表偷野係「理所當然」的! 包容, 唔係咁解的!
不過我都好想知道, 當時有冇警察在場? 有冇人報警?
記得當年我地送別中巴, 成晚0係柴廠樓下, 雖然周圍唔係住宅區, 但係現場完全冇人叫口號, 完全冇人歡呼, 個個都只係0係度好專心咁影相! 最多只係一D一般閒聊0既聲音
DA64-GY2679 發表於 2012-5-9 08:55 | 顯示全部樓層
昨晚我也是16號尾班車的其中一位乘客
(我坐S3N362 GA4829),當到達藍田山住宅區時,
車內竟有人向上面居民大叫「起身呀,最後熱狗
唔睇就冇(大意)」我是車上一份子都看不過眼。
另外在廣田總站我只影了一會便過對面排隊坐N216
(當時總站仍有數部熱狗及相當多的人聚集),
感受到噪音猶如進行英超聯賽,球迷的吶喊聲一樣。

此外對於柏景灣有巴迷在接近深夜仍用擴音器製造噪音
感反感(雖然是有蓋總站,但始終仍很接近民居)

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
JT4686 + 1 尖碼之聲搬左去旺柏啊
nwfb1001 + 1 + 1 對於柏景灣有巴迷在接近深夜仍用擴音器製造 ...

查看全部評分

gakei 發表於 2012-5-9 09:04 | 顯示全部樓層
原帖由 DA64-GY2679 於 2012-5-9 08:55 發表
另外在廣田總站我只影了一會便過對面排隊坐N2 ...

有o的亂嗌亂叫的巴士迷, 感覺上係一o的精神有問題的人 (真係有問題果o的), 巴士迷係有部份係呢o的人 (唔知係咪少部份), 如果佢精神真係有問題, 咁又怪得佢什麼? 不過只要有幾個大嗌, 就已經會令外人覺得係成班o既問題。
祺人祺事 是神奇技倆
hkbw 發表於 2012-5-9 10:01 | 顯示全部樓層

原帖由 gakei 於 2012-5-9 09:04 發表

有o的亂嗌亂叫的巴士迷, 感覺上係一o的精神有問題的人 (真係有問題果o的), 巴士迷係有部份係呢o的人 (唔知係咪少部份), 如果佢精神真係有問題, 咁又怪得佢什麼? 不過只要有幾個大嗌, 就已經會令外人覺得係成班o既 ...

好老實講, 外國鍾意巴士既都有d有你講所謂既精神問題~但香港既代表真係我見過之最~~

外國既會一班人企定定某個位影, 但就唔會好似香港咁成群暴走~
外國既會一齊搭下部車懷勉一下, 但就唔會好似特賣場咁勢要拎到條街所有既注意力~
外國既會係最後既日子一齊出現見證歷史, 但就唔會一定非要等到最後一班不可~

地域文化差異, 亦顯示出一般市民既行為操守水平, 呢個亦係我琴晚點都唔肯出去送熱狗的原因.

如果係英國, 我應該好似當年送routemaster咁出左去~
殺雞焉用牛刀?!
kei_hk 發表於 2012-5-9 10:05 | 顯示全部樓層
其實﹐九巴係唔係唔應該安排熱狗尾車在11時後開出/11:30後到達另一邊總站?

明知一眾巴士愛好者的行為﹐仲要在最後一天不停加熱車﹐明眼人都知會有幾多人會刻意去坐車﹐正如上面所言﹐4部車 x 150人﹐即係600人﹐我當每部車去到總站只有100人﹐即係400人會去到另一邊總站﹐你話這400人會製造幾多聲浪?  叫附近的人點去休息?

如果像 5a 線﹐你加多多車都沒有問題﹐尾車是在黃昏﹐不存在聲浪影響他人休息﹐而且去到另一邊總站﹐也有大量交通載這班人離開。

但係﹐其他線的情況如何?  選16號行尾車﹐肯定九巴都考慮過人流問題﹐因為有n216載客離開﹐這是有些少人性的。
但是﹐巴士愛好者的聲浪﹐這是無人能控制﹐似乎九巴欠缺這方面的考慮了。

好彩﹐未來數年都應該唔會再有巴士愛好者的大事發生﹐大家未來幾年都唔需要面對這些「失控」場面了。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
DA64-GY2679 + 1 Agree! 最好9pm 就開尾車,減少對居民影響。 ...

查看全部評分

KG1428 發表於 2012-5-9 10:10 | 顯示全部樓層
原帖由 DA64-GY2679 於 2012-5-9 08:55 發表
另外在廣田總站我只影了一會便過對面排隊坐N2 ...
我覺得今時今日巴迷十分瘋狂
好像11D熱狗Last day咁樣,車上見到美女時,d巴士迷不斷在車上狂叫「靚女」上車。
對方當然話我們是傻仔啦,她不上車。

只是覺得今日巴迷,可以係以「瘋狂」情度。
見人就嗌,見最後一班快開就嗌。
當然他們可以用「搔擾」罪,告他們有關行為。
zu008071692 發表於 2012-5-9 10:10 | 顯示全部樓層

啲普通市民真係會覺得巴迷係癡線
只要係網上某討論區
搵<數千人不捨 「熱狗巴」永別了!>就知普通市民對巴迷印像有幾差
orange 發表於 2012-5-9 10:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-5-9 10:05 發表
其實﹐九巴係唔係唔應該安排熱狗尾車在11時後開出/11:30後到達另一邊總站?

明知一眾巴士愛好者的行為﹐仲要在最後一天不停加熱車﹐明眼人都知會有幾多人會刻意去坐車﹐正如上面所言﹐4部車 x 150人﹐即係600人﹐我當每部車去到總 ...

其實九巴昨日安排已經係盡晒力,車有幾多開幾多,通宵車都特別加班,至於
話總站位置不理想,說老實昨日四個總站都有問題-5A尖沙咀人多車多,要
出動阿sir維持秩序,加埋個總站要同其他車一齊共用,根本唔理想,九龍城係
街邊站,兩旁全部係住宅,滋擾程度更加高;93K旺角東細又窄,寶林係大但
附近都係住宅;98A坑口總站旁就係醫院對面係住宅

加上16本身尾班係凌晨,如果提早至早上或晚上開,會因為人太多而影響
其他路線運作,而且尾班車時段做客量少,加埋路面較暢順,可以調動車同
人都較容易,除非個活動係有場地提供,否則維持係凌晨搞會較好
益童學校,全民教育
hkbw 發表於 2012-5-9 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-5-9 10:05 發表

明知一眾巴士愛好者的行為﹐仲要在最後一天不停加熱車﹐明眼人都知會有幾多人會刻意去坐車﹐正如上面所言﹐4部車 x 150人﹐即係600人﹐我當每部車去到總 ...

絕對認同~

九巴今次老實講又係做d唔做d~~

單係一條16, 尾班熱狗加到8部,
5A下午熱都出三部,
93K, 98A都出返幾部俾你地玩,
算係對得你班巴士迷客仔住有餘~~

但16呢單野真係對唔住廣田既住客~
2200個單做尾車咪好LAW, 係要攪到廣田咁先安樂~就當巴士迷們係不能控制, 但堂堂一間大公司, 要控制D巴士迷去邊真係好簡單~
新都城下面都好過廣田咁空曠既~~如果當初剩返條山卡啦線有熱, 咁就仲好~
殺雞焉用牛刀?!
kei_hk 發表於 2012-5-9 10:41 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2012-5-9 10:28 AM 發表

其實九巴昨日安排已經係盡晒力,車有幾多開幾多,通宵車都特別加班,至於
話總站位置不理想,說老實昨日四個總站都有問題-5A尖沙咀人多車多,要
出動阿sir維持秩序,加埋個總站要同其他車一齊共用,根本唔理想,九龍城係
街邊站,兩旁全部係住宅,滋擾程度更加高;93K旺角東細又窄,寶林係大但
附近都係住宅;98A坑口總站旁就係醫院對面係住宅

加上16本身尾班係凌晨,如果提早至早上或晚上開,會因為人太多而影響
其他路線運作,而且尾班車時段做客量少,加埋路面較暢順,可以調動車同
人都較容易,除非個活動係有場地提供,否則維持係凌晨搞會較好

其實﹐九巴今次都是額外抽車﹐所以係唔會影響平時本身的班次﹐沿途的客基本不會受影響。

反而接近尾車/尾車﹐這才影響沿途乘客﹐明明有車上變上唔到車﹐令到他們隨時無車回家。

講真﹐9點幾或10點幾開出最後的熱狗係最好的。
1來﹐開出時間尚早﹐去到另一邊戀站也是尚早﹐聲浪對其他人影響較細。
2來﹐一眾巴士愛好者都有其他交通工具離開。

你估昨晚緊接16號熱狗到站後開出的數班 N216﹐會唔會比平時特別多客?
雖然此方向會較少客﹐但又會唔會影響到平時沿途上車的乘客?