hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴13D及13P線
開啟左側

建議重組九巴13D及13P線

樓主| S3BL100 發表於 2012-5-27 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-5-27 00:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

只可以話翠屏就算有都唔會坐你條線
即使去到寶佩苑, 行出地鐵站只係10分鐘
根本唔會因為多左條線而有改變
要坐巴士既人, 已經行左5-10分出和樂(翠屏北), 觀塘道(翠屏南)坐車
唔見得有幾大需求
如果真係有, 一早已 ...

你嚴重低估左翠屏行去地鐵站的實際時間。

仲有而家D人行出去係因為樓下無車,如果樓下有車又唔係咁講。
翠屏南邨加北邨假假地都有二萬人口,雖則唔係話好多,但係又唔係話少,
係咪無車就代表無需求?
fb.com/scientisthk2usa/
dippy 發表於 2012-5-27 01:18 | 顯示全部樓層
 樓主| S3BL100 發表於 2012-5-27 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-5-27 00:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

理論上囉
實際上繁時食餬真係要食荔枝角
如果唔係, 296C已經證明左食硬塞米
當小巴3-5分一班仲要拆線做荔枝角
巴士15分一班真係食唔到客咩?
98C要兜旺角食到, 連慢到無朋友既102每班車都食到十幾廿個
6D/40更加係排長龍

長沙灣(荔枝角站果頭唔係叫荔枝角,估唔到你住果頭都唔知囉)基本上係繁時限定,
非繁客源根本係集中深水步舊區,而深水步舊區咩時段都有客。

無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽,13D得十架車就唔該量力而為,
我睇唔到13D有拉去咁遠的必要。反正13D三個字一班,
只做深水步旺角,繁忙時間都好難唔夠客。
仲未計我條線要繼續擺維港灣,費事又有人山頭主義反對。

富昌南昌要坐既, 依家都有296C佢地坐
13D又唔係特別平, 有必要兜入去咩
even無296C既海麗四小龍, 都已經慣左去荔枝角道坐觀美
個問題只係行長沙灣道定荔枝角道, 還是好似小巴咁分時段做

估唔到你連富昌南昌的實際情形都唔係咁了解

296C而家只係深水步方向停東京街富昌村,方便唔到南昌村,
而觀塘/將軍澳方向,一係就要行去東京街總站,一係就行出荔枝角道,
咁行得出去點解唔搭紅小?唔想行咪港鐵轉多次車。
反而13D我建議係真係停欽州街西,更方便兩條村,唔想行又唔想轉車就13D,
13D點都仲有一定優勢。而家296C頹,一係因為方便唔到果班客,
二係因為收費同紅小港鐵差唔多,變左13D仲會係咁?

而且我都強調,咁係方便296C日後再同其他線重組。
老實講,我好奇怪點解要留296C而唔要站位更方便,收費又更平的13D囉。
你估個個好似你咁富貴?定係又係少一條線都唔得,有齊2A/6D/296C仲要13D?

樓主| S3BL100 發表於 2012-5-27 01:25 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-5-27 01:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

係呀, 翠屏有二萬人口, 咁又點呢
人口同做得起有直接關係?
更何況, 依家翠屏無車, 將來繼續無車都唔會係問題
如果要俾, 俾6D都好過俾13D
13D可以出將軍澳道後兜一兜麗港再出觀塘
一樣可行, 6D就可以繼續碌"牛頭角 ...

益大帝/益自己,如果可以同時幫到其他人,點解係都要唔幫其他人,而只係益自己?
如果13D只係行麗港城,討好個別山頭主義者,影響更多人而俾唔到觀塘其他區一D好處的話,我強烈反對。

而且,翠屏要13D/13P好過要6D,起碼13D做到旺角,客量比較有保證。
~誰@359~ 發表於 2012-5-27 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-5-27 00:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實之前已經解左一次
深水埗係一個大平原
一邊係青山道元洲街
一邊係荔枝角道同填海區
所以要做得好, 要食到客就要分開做
好似2A咁只會令美孚一帶既人唔坐佢 ...
咁個問題就係,冇人叫你兩家茶禮都要食到盡
你13D已經行左長沙灣道,所以就已經冇任何需要再有另一條線
因為荔枝角道同青山道行去長沙灣道,個路程係真係一D都唔過份
尤其是如果你覺得一條翠屏道唔算得上係乜果陣,行去長沙灣道真係食菜咁易
如果你幾個街口都覺得有需要開多條線,咁都冇需要再畀你騎劫呢篇post

我仍然堅持由填海區入欽州街,再過蘇屋
繁時另加長沙灣兩味特快線,係做東西九龍線既最佳走線
可以平衡到唔同時間同埋唔同地方既需要
做唔到海麗在你眼中可能就真係差D啦
字大只顯得人自大
 樓主| S3BL100 發表於 2012-5-27 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-5-27 01:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
收返#2既說話
咁應該問題只會剩下大角咀肯唔肯兜既問題

若果成件事咁睇
13D照係咁改
296C美孚-深水步觀塘將軍澳
咁又點睇呢?

觀塘方向,大角咀行富昌村/荔枝角道果邊出,其實真係未必慢,
係返入大角咀先經深水步一定慢左,不過咪當係俾佢地有個選擇
由深水步唔使先塞旺角都可以返入維港灣囉。

而且觀塘返入大角咀仲有16。

至於296C呢,如果13D咁改,296C僅餘的存在價值都無埋,
我只會諗到三個可能性:

1. 殺296C,變將荃線
2. 296C改入大角咀兼減兩至三架車,滿足部份人想有將軍澳 - 大角咀線的心理
3. 296C改入美孚/長沙灣,但不入旺角,改行太子道西/界限街兼減車,減少同796C重疊。
 樓主| S3BL100 發表於 2012-5-27 01:38 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2012-5-27 01:31 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
咁個問題就係,冇人叫你兩家茶禮都要食到盡
你13D已經行左長沙灣道,所以就已經冇任何需要再有另一條線
因為荔枝角道同青山道行去長沙灣道,個路程係真係一D都唔過份
尤其是如果你覺得一條翠屏道唔算得上係乜果陣,行去長沙灣道真係食菜咁易
如果你幾個街口都覺得有需要開多條線,咁都冇需要再畀你騎劫呢篇post

我仍然堅持由填海區入欽州街,再過蘇屋
繁時另加長沙灣兩味特快線,係做東西九龍線既最佳走線
可以平衡到唔同時間同埋唔同地方既需要
做唔到海麗在你眼中可能就真係差D啦

我自己就對呢種行法有保留,因為
咁行既話,深水步經大角咀出旺角一定慢,仲要塞多塘尾道至彌敦道之間果段旺角道;
但係如果係維港灣->深水步->旺角的話,維港灣出返去個車程其實同而家差唔多,
而深水步荔枝角道出返去的車程亦合理,同2A/296C相若,
更可以食到荔枝角道呢個唔上唔落的位置。

不過我就好同意你所講,觀塘<->西九塊餅無咁大,又有港鐵的前提下,
真係無必要再拉多條13D行長沙灣道討好唔知咩人
- 尤其是當有人覺得翠屏行兩個幾字出去係合理,
但係長沙灣道就要左攬港鐵右攬13D,
仲要行入少少有2A/6D揀。
真係需要條西九線的係觀塘山上->西九,而唔係西九->觀塘巿中心。

~誰@359~ 發表於 2012-5-27 01:44 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-5-27 01:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我自己就對呢種行法有保留,因為
咁行既話,深水步經大角咀出旺角一定慢,仲要塞多塘尾道至彌敦道之間果段旺角道;
但係如果係維港灣->深水步->旺角的話,維港灣出返去個車程其實同而家差唔多,
而深水步荔枝角道出返去的車程亦合理,同2A/296C相若,
更可以食到荔枝角道呢個唔上唔落的位置。

不過我就好同意你所講,觀塘<->西九塊餅無咁大,又有港鐵的前提下,
真係無必要再拉多條13D行長沙灣道討好唔知咩人。
真係需要條西九線的係觀塘山上->西九,而唔係西九->觀塘巿中心。
想有觀塘山上<->西九,代價就係去西九一定要慢過98C
如果唔係,唔係我定你定dippy唔肯快,係派車果個唔肯畀人搞米缸

我既focus會係,非繁時既市中心<->西九同埋觀塘山<->西九
其實有服務就得,所以全日都唔洗開得密
但去到繁時要打仗要搶客,咁市中心<->西九就要有競爭力
所以就要快,要直接,要定點開令班客唔洗點等車
字大只顯得人自大
dippy 發表於 2012-5-27 01:59 | 顯示全部樓層
dippy 發表於 2012-5-27 02:07 | 顯示全部樓層