hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 唔夠車用?
開啟左側

唔夠車用?

Neutroginger 發表於 2012-5-28 23:19 | 顯示全部樓層

原帖由 DE5729 於 2012-5-28 19:41 發表

我試過一落機便衝落去打算搭2340開的A43返上水,
2330落到去龍尾已經排到去斜路。

無呢班車喎
2330 之後就到 000

其實晚晚既A43 都好精彩
Last 果班上唔哂d 客都試過
果段時間已經好多放工客, 再加上一人一件, 唔開5xx既話, 就成地貨
開架5xx 既話,就兩野坐滿哂

唔明白點解咁都唔加多一班
Man@MFHK 發表於 2012-5-28 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2012-5-28 23:19 發表

無呢班車喎

果段時間已經好多放工客, 再加上一人一件, 唔開5xx既話, 就成地貨

唔明白點解咁都唔加多一班 ...

成地貨點都好過上唔哂D客吧
所以插龍運唔再買新豪華車0既人,係咪應該先了解下龍運A線營運情況同城記A線有唔同呢
龍運A線一係就係兩味線,一係就幾乎班班都坐無虛席
唔同城記A線呀,有D就算係繁時都載緊半車空氣,整豪D架車起碼都可以合理化地搶下錢先吖

DE5729 發表於 2012-5-28 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2012-5-28 23:19 發表

無呢班車喎

唔明白點解咁都唔加多一班 ...

記錯時間, Sorry....
有次我見過D行李多到直頭擺滿通道,後來上車D人要坐係D行李箱上面。
收得貴,無豪華座椅都唔緊要。
但係一個咁的乘車環境﹐我諗無人會滿意掛~
有時我寧願搭機場快線轉279x,全程時間都差唔多.

另一樣我想講的就係N42A,
如果經常搭開人都知通常架車0422~0425左右先到上水火車站。
但點解會有人0400已經開始去排隊呢?
就係因為架車黎到上水時已經近乎無位座
還好呢班車好少會用豪華車,同晨早無咁多行李。
不過要企到機場,仲要經埋太和大埔.....

頭幾班的A43就慘囉......

FD5410 發表於 2012-5-29 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 DE5729 於 2012-5-28 23:56 發表

記錯時間, Sorry....
有次我見過D行李多到直頭擺滿通道,後來上車D人要坐係D行李箱上面。
收得貴,無豪華座椅都唔緊要。
但係一個咁的乘車環境﹐我諗無人會滿意掛~
有時我寧願搭機場快線轉279x,全程時間都差 ...
其實機場通宵巴士會唔會唔係好夠 ?
龍運黎講, N30/42/42A 都係幾班幾班咁開
得 N31 開半個鐘一班, 轉車拖住行李又唔方便
其實部份路線開哂成晚, 一個鐘/九個字咁開一班應該可以掛 ?
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
Neutroginger 發表於 2012-5-29 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2012-5-29 00:18 發表
其實機場通宵巴士會唔會唔係好夠 ?

真係唔夠...
N30 係屯門去機場經常有人上唔到車
N42A 就聽聞有旅遊巴係大埔趁架N42A 就到之前去站頭掃場

呢間公司有時太宿骨... 一係唔開車, 一開就要坐滿
邊度預到咁準喎... 機場巴黎架大佬...
Man@MFHK 發表於 2012-5-29 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2012-5-29 01:03 發表

真係唔夠...
N30 係屯門去機場經常有人上唔到車
N42A 就聽聞有旅遊巴係大埔趁架N42A 就到之前去站頭掃場

呢間公司有時太宿骨... 一係唔開車, 一開就要坐滿
邊度預到咁準喎... 機場巴黎架大佬... ...

其實好多條機場N線都係班次不足或班次騎呢......
但龍運果堆線大部份都有通勤作用,而機場呢個地方又任何時候都有人上落班,所以特別唔夠載
homanho 發表於 2012-5-29 08:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2012-5-28 15:12 發表

84XX龍運有特別tune過,坐慣左你就會覺得85XX特別死唔斷氣.

另外上面話5XX行李架大既朋友,
你見過批車行A43時行李擺到出門口既奇景未?

85XX都唔係部部咁差
RA8296起步較爽的,PZ7872上斜亦十分有力,RG9091不值得一坐(可能太新)
JJ 6360 ATS17
AP38 發表於 2012-5-29 09:03 | 顯示全部樓層
其實最好不如取消 A 線豪華服務 , 改做清一色 E 線普通服務好過啦
一來可以降低收費 , 吸納多 D 客
二來唔洗限死用咩車 , 提高載客量 , 見到客都執唔到
三來唔洗俾 D 好似樓主咁既麻煩客投訴 , A 線用 E 車 / E 線用 A 車 , 投訴龍運 升 / 降 級服務
AVD1 發表於 2012-5-29 11:20 | 顯示全部樓層
原帖由 sq285 於 2012-5-28 16:35 發表
對於葵涌區A31用家嘅我嚟講,張凳係咪豪華唔緊要,
程車最多咪七八個字,凳都未坐暖就要落車,
反而最好就多幾個位同埋個行李架大些少,
始終條線服務對象都係本地人多,都坐得慣呢啲凳。

何況,非繁忙時間的話,一個人坐兩個位,一樣 ...

A31 收 $ 18.9 真係唔過份,
老實講普通人又唔係成日去機場, 一次半次個小小未又佢囉,
何況人地又係特快線,
就算九記自己馬埸線未一樣貴, 一樣都有人去坐,
總之有 Demand 就自然會有 Supply,
巴士公司唔係傻的 ~

至於始終條線服務對象都係本地人多,都坐得慣呢啲凳
咁其實乘客方面都係有咩黎就食咩架啦,
就算有架 3+2 o既黎到, 你鐘意可以等下一架
但只係唔擔保下一架係唔係一定係 2+2 咁解姐 ~

其實龍運如果有心係要做好自己豪華線 o既,
我自己覺得佢自己應該知道自己要做乜,
反之如果競爭對手 (又或者用對家比較適合小小) 要用到豪華位,
但係換批新車返黎 (即 E500) 連絲絨椅都冇 o既,
既然對家都係咁啦, 自己又洗乜要用埋個 D 豪華位丫 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-5-29 11:22 | 顯示全部樓層

原帖由 AP38 於 2012-5-29 09:03 發表
其實最好不如取消 A 線豪華服務 , 改做清一色 E 線普通服務好過啦
一來可以降低收費 , 吸納多 D 客
二來唔洗限死用咩車 , 提高載客量 , 見到客都執唔到
三來唔洗俾 D 好似樓主咁既麻煩客投訴 , A 線用 E 車 / E 線用 ...

1)
E 線始終要經機場後勤區, 對於岩岩落機 o既旅客黎講, 緊係想快快趣趣出市區/返屋企/酒店啦係唔係,
另外你一講到減價, 我諗巴士公司即時已經 ban 左你呢個意見 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1