hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 有apower一問
開啟左側

有apower一問

3ASV196 發表於 2012-6-6 11:19 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2012-6-6 10:57 發表
1 J, H1 d& F# Y( |
( E1 D) w1 y: r0 ]% V' q8 z取消負評功能後,也有站友無謂地與其他站友狂F1及B2板爭吵10多板以上,該名始作蛹者最近才被停板。

" P# E  O& K' W0 |/ s' N/ m1 \6 L9 T
其實有負評功能都解決唔到有關事件, 那些人士爭吵亦係未取消負評功能之前已經發生,
& g% x$ q/ Y# f7 a- \有負評反而增加左處理之難度, 包括互相負評, 評分投訴, 處理再上訴等問題, 之前都處理過...4 n0 C; F) D) L0 E1 g
' g9 K; y# E! o. W+ B. L# j! C$ V
其實要爭吵, 有無負評功能都會有, 無左負評係少左一個源頭jei4 L* Q; M5 C, R/ p

" R$ v5 K+ J! G1 O同樣有關灌水, 我亦見唔到有左負評功能就無晒灌水....
3ASV196.KE7270
kwyeung 發表於 2012-6-6 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 箭豬 於 2012-6-6 10:41 發表
6 B0 l( k. i( T7 L
3 a: d5 g  Y1 P$ p開個web site有邊個唔想人流愈多愈好?
: T; j: U( t1 R3 c' e而回覆係唔係垃圾亦見人見志架je,唔係話你鍾意呢度呢度就最好,你唔鍾意既就差到貼地既。! Z' E+ t5 u& H' s0 P
現在無左負評我唔知人流會否多返,因為走既就走左,但事出就必有因,呢度d巴打咁鍾意同人呦頸,我 ...

2 J% m+ G  M1 A$ [2 W4 f+ T7 E# z
+ N* x4 r. g; b1 M2 N. X我只係想講, 人流少有好多原因, 並唔係因為有負評先少人,
( W2 j# k8 e- F純粹指出兩者間沒有必然因果關係, 背後好多原因。8 p: E5 e. R: \- _( y
將一切問題推到已取消既負評制, 只係將人流減少既問題過份簡化,! I$ ~/ E) L+ n* e
無法改善現有情況。
1 i+ j& p! X2 j* K. n; U
% y" ]7 }. j; Z( u0 M2 ~- o' i我亦唔係甚麼捍衛負評權中堅分子。
% y* h& O: T( J3 d3 u0 \$ M某D分板限制負評已經一段日子, 落刀既好似係本人,  H' b9 w/ _. e- n& Y' |9 X
冇負評一樣可以直接報告, 部份針對新站友既報告尤其兇狠,4 O/ L0 @3 L4 z. U2 L" C# j* N; S
好多時要飲成杯咖啡先諗到理由幫新站友兜甩,
# Z% B* ?8 i- ^% c兜無可兜就出個無傷大雅既注意稍作提示。
+ f: x% O, U+ D8 N0 ^: I如果你覺得我既立場係趕客, think whatever you like.& }2 U8 E3 f0 o- M

/ e/ P! o7 C- ^& a, B1 H冇負評, 一樣有人無無謂謂拗十幾頁,
4 k  p( o( n/ W' L+ B. Q亦見過有人打篇五千幾字既投訴, 威脅板主停某人板, 否則就以後唔貼文,$ t' a6 U' h1 z, g
偏偏, 就係唔肯回文。2 D' E( c/ s% e$ P# F

8 W2 L% |+ Y% l7 r人流少、貼文量、文章質素三樣事都值得討論,
* o/ H) I5 i6 F& d' Z# P) {8 v但我唔認同將問題推哂落apower制度。
箭豬 發表於 2012-6-6 13:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-6-6 11:27 發表
5 p' I- M, Y4 C/ A7 ~7 Y
& [' [9 ^5 m8 l5 x- Q- L4 ]  C" w. z( `
我只係想講, 人流少有好多原因, 並唔係因為有負評先少人,- X" C* {3 `8 I3 p
純粹指出兩者間沒有必然因果關係, 背後好多原因。! ^8 |  }6 z( f8 \$ V
將一切問題推到已取消既負評制, 只係將人流減少既問題過份簡化,
% l* m. F  Z( B" X無法改善現有情況。
! |! i5 u2 n( n8 h. b6 d* ]' S- F/ G$ g% {. w! N2 K: p$ S" j, O
我亦唔係甚麼捍衛 ...

2 m: ]/ J" T( l% F我唔係推哂落扣分到,只不過我認為呢個係其中一個主因而己。# E: A( Q7 W( P, k! ]1 i
當然論壇中有部份巴打太過自我感覺良好都係原因之一。
) j2 X( P: k, s- d& s5 [" i' F+ z) P) q4 A5 r
 樓主| KG1428 發表於 2012-6-6 18:15 | 顯示全部樓層

長遠來說,是否取消apower功能?
箭豬 發表於 2012-6-9 11:34 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2012-6-6 18:15 發表 8 r- {. |7 l4 U% t
長遠來說,是否取消apower功能?

6 A% l5 G$ A" j6 S& Y! U" r+ I- `, q* H% W5 Y
我覺得都唔係既,仲有加分功能ma。
AVD1 發表於 2012-6-10 10:35 | 顯示全部樓層
原帖由 箭豬 於 2012-6-9 11:34 發表
. K) N5 g0 g" s7 f; z# v" ^& P
) [3 Y' r) M6 g% t$ B7 _
7 b0 `4 W2 ^, s- {/ n我覺得都唔係既,仲有加分功能ma。

s) Q) h& v: f3 ?+ Y, Z不過同一時間 iLike 已經做緊呢樣野 ~ - A2 g& D# ^0 S# K! `- o
2 h3 C# p5 P1 r4 ]
PS. 我一向都係支持 aPower 廢除負分功能, 0 k# P8 F3 a3 C: S3 n
原因已經多次提及, 不再多講
5 R% ^3 l5 S1 Z7 _& v而家終於見到, 我係感到高興 ~
- T3 L, e0 w9 v9 @- k
1 v) ^/ L- ]0 J[ 本帖最後由 AVD1 於 2012-6-10 10:42 編輯 ]

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
teddybus + 1 見到閣下抹黑打壓合理負評成功, 我都非常 ...

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
kay 發表於 2012-6-10 14:12 | 顯示全部樓層

大家講到無左負評好好; z; z  Y& G" }7 |
但又有無考慮過,加分可以有曲線成份?' J+ T# T6 ~" @; r( \
( L+ V9 {1 \2 M8 d5 i/ \# C
我like你,但like既理由唔係寫好,係寫批評,依然有得玩1 l( O3 o1 w( p+ q

* D! b9 J# a  x7 Q( N) _0 R何況呢個世界係應該有讚有彈
( i5 Z: @. s5 m/ ^! r
" ~3 f' F1 S+ o% S心水清既版友其實都知負評點解會被單方面取消
4 p" M+ A* @9 |4 l究竟係因為根本性問題,定係有無辜者受害,係度search下文章,睇下停版通告已經有頭緒...
7 b; o0 a- P; z0 k% S! x/ d% G7 B4 y% X. x& H
如果係要單方面取消負評,一早做都得啦,駛乜等到2012...
世界很簡單 人類很複雜
箭豬 發表於 2012-6-10 14:22 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-6-10 10:35 發表
) C% K! g$ g2 C" O) Z: J0 d* G7 i1 N5 e0 W* ]3 m9 b$ Y
不過同一時間 iLike 已經做緊呢樣野 ~ 1 g, B  G& k( `3 q
( V" F2 L7 p, l# G" y
PS. 我一向都係支持 aPower 廢除負分功能, " z0 k; t, P5 |
原因已經多次提及, 不再多講
. |3 T2 h" ^4 F4 ]0 S  J! s而家終於見到, 我係感到高興 ~
% b) r( ]6 _" H$ r
岩!我上網就係為左relex下,
9 Y' U: f8 u5 [2 \% A我唔明點解會有人為左一個論壇上已取消既負評分做緊張大師,
$ A( Z5 B0 F! z0 d) t0 H1 j何必呢?
kay 發表於 2012-6-10 14:30 | 顯示全部樓層
原帖由 箭豬 於 2012-6-10 14:22 發表 ) t3 g( J$ h! Y! w- C
8 K4 G# u1 g* _& \) ~& \
岩!我上網就係為左relex下,$ p8 W5 P% D  k# c# i3 F) b; W5 t% a
我唔明點解會有人為左一個論壇上已取消既負評分做緊張大師,
' X6 b  N3 @" T; v; T% s: b何必呢?

8 m! E6 `" Y; ^8 Q# n討論下負評為何被河蟹都有問題嗎?
世界很簡單 人類很複雜
kwyeung 發表於 2012-6-10 14:40 | 顯示全部樓層

原帖由 箭豬 於 2012-6-10 14:22 發表
1 n6 M  H; X" V+ A( A& z' }5 b8 _. ~" P3 q5 Z7 a; r
岩!我上網就係為左relex下,5 Z" [) E7 `1 o6 j
我唔明點解會有人為左一個論壇上已取消既負評分做緊張大師,
' u7 Y, V* ]3 r1 g; n1 X# X+ w何必呢?

4 R" b3 E" N* ^, k8 i
4 ]: x% Y; L$ r* o' l咁你又咁緊張講咁多篇文?