hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 六四事件23 週年
開啟左側

六四事件23 週年

AVD1 發表於 2012-6-18 09:22 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-6-17 14:24 發表

我話level唔同就在此處。

假設要平反六四,體制內有冇足夠有料人材,或甚至係有冇這種制度,
可以客觀釐清所有責任、客觀定下賠償及官員賞罰標準?
對於靠錢同摘烏紗解決不到的事,佢地有冇膽有冇胸襟鞠躬道歉?
佢地究竟明唔 ...

其實而家已經好明顯做到出哂面,
一個就對外係咁話要改革
一個就對改革隻字不提 ~

不過就算比佢地兩個交換職權,
溫家竇做到國家主席都唔覺得佢可以做到乜 ~

根本成個共產黨都係有問題,
每個成員都係為保自己利益,
何人會有時間理國家大事丫 ~
仲要比美帝搵個漢奸做間諜 ... (其實我自己深信美帝已經有唔小料起手架啦) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2012-6-18 10:11 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-6-17 15:29 發表
仲要對共產黨甚至中國人存任何幻想嗎?
香港當年因為有英國佬調教、
台灣國小加上有美方做大,先至民主自由開放,
你話陣痛,我覺得以中國規模同複雜程度,
如果唔好似五代十國咁樣分裂一次,
甚至被外國瓜分,從而各自修行兼互相 ...

台灣在與美國有正規邦交期間都在戒嚴,
現在的民主成果都係民眾爭取及蔣經國開竅所致,
我就唔覺美國對台灣民主化有幾多官方影響。
可以話台灣人學美式民主,但唔係美國主動培養。

美國只係想要隻不沉航母頂住中共,
只要頂得住,佢理得你係一言堂定立會摔交。
甚至某程度上係蔣氏恃住有美國撐腰而肆無忌憚。

至於香港,英國比較早灌輸的概念係公民社會,
以前一樣有長官意志、輿論操控,
只不過英國人做得比較圓滑不留痕。
英國人也出了一個葛柏,都唔係好得晒。
政治從來只有利益,
改善醫療、洗太平地係因為疫症威脅到半山英人及影響生產力;
開放華人當官係因為有利管治,又唔使成日千里迢迢調派;
引入民主就係臨走前玩鋪勁,睇死你大陸唔會真係放到手,等你日拗夜拗;
相比起澳門,香港在70-90年代已因發展之名拆了好多舊建築,
英人根本都冇諗住要留低甚麼文化底蘊,就算仍然係英治,
天星皇后都可能要拆,海都一樣要填,只係新版可能會無而家咁肉酸。
1984年英國有冇打多次鴉片戰爭保住呢塊地?冇。
當強行保留的代價遠遠超過放棄的損失,佢地都係選擇了放棄。

唔係話大唔大一統,而係無人會比自己更清楚自己想要乜野,
不滿現狀之餘我亦唔認為畀其他人做就一定會做得好。

238X 發表於 2012-6-20 22:22 | 顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

你講嗰啲嘢我唔反對,但我係注重中間經過咩階段
而令到有更多解決辦法可行,而唔係話我講嗰啲嘢
同個目標有因果關係。

總之,有一樣嘢我係好肯定:就係以中國呢種國情,
如果唔 (暫時) 放棄大一統甚至民族自主,
以佢形成國家機器嘅能力同埋由此而生嘅反動慣性,
好難有空間俾大家去解決問題。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2012-6-20 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 18/6/2012 09:17 發表

不過如果而家要大陸五代十國咁分裂,
到最後最終得益者只會係美帝 ~

與其比美帝騎劫,
我就寧願玩焦土政策一把火燒哂佢都唔想比美帝從中抽到任何水, 甚至起當中漁人得利搵著數 ~

粗體嗰句正正就係我覺得需要重新思考嘅嘢。

如果喺現時保持自主等於要一大堆人長期喺壞制度下生活,
咁 (暫時) 俾佢玩哂可能都係 necessary evil。

當然啦,焦土都得嘅,不過會多咗人無端端死咗啫。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2012-6-21 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-6-20 22:28 發表

咁 (暫時) 俾佢玩哂可能都係 necessary evil。

當然啦,焦土都得嘅,不過會多咗人無端端死咗啫。 ...

其實好老實,雖然美國問題多多,但係俾佢抽下水又係咪真係咁大問題?

唔想扯太遠,但係睇下敍利亞的局勢,美國成年都唔插手,
由得反對派自生自滅,結果?政府繼續大屠殺囉,日日死幾十甚至幾百人,
任由婦孺橫屍街頭。值得咩?

而且好老實,如果第時真係搞到呢個環境,
以美國今日的情況,佢地民眾係咪支持政府插手都係疑問
(而家美國依然有六成幾民眾反對政府介入敍利亞),
分分鐘到時我地想有人幫都無人幫,好似今日敍利亞咁。
fb.com/scientisthk2usa/
dbat98D 發表於 2012-6-22 02:07 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

就算分裂中國都唔能夠解決中國人種
嘅腐敗,更可能對全球做成負擔

所以最好其實係將中國消滅,同滅絕
十三億中國人。
我唔係偏激,呢十三億人的確已經為
全球,特別係西方國家帶來好多麻煩
而且好多罪惡都同呢個民族有關,我相信
提倡反華滅中,應該唔會有人反對
ArnoldC 發表於 2012-6-22 06:43 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

問聲師兄,哪個才是「不腐敗『人種』」?
AVD1 發表於 2012-6-22 09:11 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-6-21 14:23 發表

其實好老實,雖然美國問題多多,但係俾佢抽下水又係咪真係咁大問題?

唔想扯太遠,但係睇下敍利亞的局勢,美國成年都唔插手,
由得反對派自生自滅,結果?政府繼續大屠殺囉,日日死幾十甚至幾百人,
任由婦孺橫屍街頭。值得咩?

而且好 ...

根本美國人本身都知道自己國家起軍費開支佔左幾多,
起美國而家呢個環境下, 佢仲要起出面搞三搞四就係為左個要做霸主, 值得咩 ?

以前冷戰時期就話有 USSR,
而家就因為怕大陸坐大而要重返亞太,
呢 D 咁 o既籍口, 真係聽到厭;
基本上美帝個心想點, 大家都應該心中有數 ~

當初點解要搞中東, 前聯儲局主席都已經爆哂出黎 ~

AVD1 發表於 2012-6-22 09:14 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2012-6-22 02:07 發表
就算分裂中國都唔能夠解決中國人種
嘅腐敗,更可能對全球做成負擔

所以最好其實係將中國消滅,同滅絕
十三億中國人。
我唔係偏激,呢十三億人的確已經為
全球,特別係西方國家帶來好多麻煩
而且好多罪惡都同呢個民族有關,我 ...

如果係咁我更加認為美國佬應該早死早著 ~

西方國家好多麻煩而家都係靠大陸係咁放水,
如果唔係美國佬自己本身洗腳唔抹腳,
自己冇錢就想人地幫佢填數,
之後火燒連橫船燒埋去歐洲而家會搞成咁 ?

雖然上面班人都係唔抵幫架啦,
不過講到同美國佬比, 真係不相伯仲 ~
AVD1 發表於 2012-6-22 09:21 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-6-20 22:28 發表

當然啦,焦土都得嘅,不過會多咗人無端端死咗啫。 ...

同美國佬講數可以講暫時就真係天方夜譚
乜都唔講, 就係講由伊拉克戰爭至撤軍
前後都用左八年幾接近九年 ~

但係呢八年多入面, 伊拉克究竟變成點呢 ?
美帝戰績真係多得很, 所以我對美帝真係非常有保留 ~