hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 六四事件23 週年
開啟左側

六四事件23 週年

S3BL100 發表於 2012-6-22 10:18 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-6-22 09:14 發表

如果係咁我更加認為美國佬應該早死早著 ~

西方國家好多麻煩而家都係靠大陸係咁放水,
如果唔係美國佬自己本身洗腳唔抹腳,
自己冇錢就想人地幫佢填數,
之後火燒連橫船燒埋去歐洲而家會搞成咁 ?

雖然上面班人都係 ...

你呢個講法的確係一竹篙打一船人……
fb.com/scientisthk2usa/
dbat98D 發表於 2012-6-22 13:59 | 顯示全部樓層

回復 41# 的帖子

無錯,美國人起碼唔會為左錢財利益
做啲野出嚟害人,你睇支那族幾乎成
遍土地都係黑心物品同黑心建築,但
外國人尤其係西方國家,佢地好多都
品格高尚有禮,你會好放心招待佢同
去佢嘅地方作客,因為佢地唔會黑心
害人。支那人嘅的確係世界禍害,我
搵唔到一個唔將呢種生物滅絕同收返
佢地霸佔嘅土地嘅理由。
AVD1 發表於 2012-6-22 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2012-6-22 13:59 發表
害人。支那人嘅 ...

美國人起碼唔會為左錢財利益做啲野出嚟害人

呢個只係突顯美國人聰明之處,
冇錯, 佢冇起本土害自己人,
但係佢起世界各地搞左幾多風風雨雨, 當中又死左幾多人 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-6-22 14:04 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-6-22 10:18 發表

你呢個講法的確係一竹篙打一船人……

難道你又覺得大陸十三億人冇個好人 ?
238X 發表於 2012-6-22 14:20 | 顯示全部樓層
似乎有人對抽水式言論過於認真...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2012-6-23 09:22 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2012-6-22 13:59 發表
害人。支那人嘅 ...

粗體果句已經唔岩……唔止係唔岩,相反係錯得好緊要。

你睇下有人點樣為左可以保住保險公司同大商家的利益,
而不惜一切要將奧巴馬的醫療改革推倒,告上最高法院告佢違憲,已知一二。
DIH 發表於 2012-6-23 11:46 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-6-23 09:22 發表

粗體果句已經唔岩……唔止係唔岩,相反係錯得好緊要。

你睇下有人點樣為左可以保住保險公司同大商家的利益,
而不惜一切要將奧巴馬的醫療改革推倒,告上最高法院告佢違憲,已知一二。 ...

美國同中共的分別,只係美國做完陰騭野唔會攤晒出黎畀人知,
就算你搵到蛛絲馬跡,佢都會「善用」法律去拖延、減少真相揭露,
愚民、操控輿論、轉移視線、分化社會,這些招數老美政客做到出神入化時中共還未出世。
你有權去申訴,但與大財團或政商惡勢力對抗,所受的精神傷害不會比中國維權人士少,
老美可以在資訊自由、言論自由、行普通法之下,將「異見人士」「被消失」「被犯法」,
何其冠冕堂皇,高招程度可想而知,睇下個阿桑奇就知道。

所以無論中共幾差都好,我都唔贊成以現在的任何一個外國去教導或接管,
天下烏鴉一樣黑,只有自己才最清楚自己最需要乜野。

以上係主觀意見,望勿見怪。

AVD1 發表於 2012-6-23 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-6-23 11:46 發表

就算你搵到蛛絲馬跡,佢都會「善用」法律去拖延、減少真相揭露,
愚民、操控輿論、轉移視線、分化社會,這些招數老美政客做到出神入化時中共還未出世。
你有權去 ...

其實睇返前個排佔領華爾街行動就已經知道美國佬根本同中共心態一樣,
只係美國佬美化哂自己所做 o既一切, 仲要拎住自己把尺走去管埋人地所謂人權
美國佬自己白人對黑人都未搞掂仲有乜野資格走去管人 ?
就係呢點就已經搞到我對美帝更加反感 ~
YC 發表於 2012-6-23 18:03 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-6-23 11:46 發表

你有權去 ...
原帖由 AVD1 於 2012-6-23 12:50 發表

其實睇返前個排佔領華爾街行動就已經知道美國佬根本同中共心態一樣,
只係美國佬美化哂自己所做 o既一切, 仲要拎住自己把尺走去管埋人地所謂人權
就係呢點就已 ...
美國同中共的分別係一個係糖衣毒藥,一個係毒藥。
S3BL100 發表於 2012-6-24 10:27 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-6-23 12:50 發表

就係呢點就已經搞到我對美帝更加反感 ~

雖然係咁,但係民主自由人權呢D的確係普世價值。
美國係有民主自由,有無人權就視乎觀點與角度
(例如,渣槍係咪基本人權?如果係,咁我隨便拎住支搶走出街亂射,又係咪基本人權?
又例如,醫療係咪基本人權?咪住,如果根據共和黨總統候選人Mitt Romney所講,
corporations are people,咁保險公司deny coverage又係咪保險公司的權利?
而家有班人好鍾意走出黎話,憲法點點點,無guarantee大家有基本醫療、教育、潔淨食水咁喎)

點都好,雖然美國有冇充份保障人權係一個值得探討的問題,
但係咁唔代表可以因此全面推倒人權自由呢d普世價值喎。
好老實,呢個世界太多野,黑白都唔係咁清楚。
如果你問我,敍利亞連月搞大屠殺,屍橫遍野,
當地人民一直希望美國介入,共和黨又懶正義狂插奧巴馬唔出兵,
但係美國國內直到而家都係得三成幾人支持出兵,
咁到底美國應該繼續袖手旁觀,同聯合國繼續嘗試一d根本注定失敗的和平談判,
定係單方面繞過聯合國,拯救敍利亞國民,保障當地人生命?我真係答唔到。