hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 1997年八佰伴全線結業+與吉之島嘅比較?
開啟左側

1997年八佰伴全線結業+與吉之島嘅比較?

Ekin 發表於 2012-6-25 23:57 | 顯示全部樓層

歡樂天地是上市公司, 代號1188.1999年結束經營香港室內娛樂遊戲中心.
公司多年來改名數次了.

以前八佰伴集團一門多傑, 代號700是八佰伴國際(已除牌多年)
代號60是八佰伴食品, 292是八佰伴百貨, 668是八佰伴飲食

1997年正是集團的大限....
gavinvinvin 發表於 2012-6-26 13:58 | 顯示全部樓層
原帖由 HKMTR_A140 於 2012-6-25 18:54 發表
http://www.youtube.com/watch?v=qgJy-CxBS2Y
廣告入面果間應該就係太古城果間

無錯!
以前太古城同屯門因為比較大間, 所以都叫歡樂天地,
其他比較細間, 就叫歡樂小天地, 以茲識別,
不過D代幣真係好貴.......

同埋太古城果間有個台可以搞生日會, 細個好恨o係果到開,
但最後都係無行, 因為實在太貴。
AVD1 發表於 2012-6-27 15:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Ekin 於 2012-6-25 23:57 發表
歡樂天地是上市公司, 代號1188.1999年結束經營香港室內娛樂遊戲中心.
公司多年來改名數次了.

以前八佰伴集團一門多傑, 代號700是八佰伴國際(已除牌多年)
代號60是八佰伴食品, 292是八佰伴百貨, 668是八佰伴飲食

19 ...

八佰件最錯就係發展得太快,
其實如果佢擴張得慢小小, 有返多小小流動資金過到 1997 場金融風暴都可能唔會咁快拜拜
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DGCNYO 發表於 2012-6-28 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-6-27 15:46 發表

八佰件最錯就係發展得太快,
其實如果佢擴張得慢小小, 有返多小小流動資金過到 1997 場金融風暴都可能唔會咁快拜拜

八佰X發得太大,同佢本身日本次幾班有關,居然香港做得大,仲唔駁老命

不過就算次幾班,日資百貨買野雖然貴又硬係分店唔足款,但真係對客戶保障好大,果時買個電戲唔work真係可以翻去退款,果個年代邊有公司咁

不過今日吉島都可以做到咁.....

講果屯中都要講最updup就係八百X關門大吉後果幾年,我會話最唔掂,好多鋪走,好少野賣,加上經濟唔好,市廣場真係有個時間我會話慘淡

直到吉島完全接手掛自己牌頭,先好翻D,雖然對佢無好感(同佢上面個公司D生意有關)但真係係佢到買野,保障又係咁正,有問題都係可以退款,就算特約合作店都幫你追殺

邊有鋪可以話退現金.....你話香港最大幾間電器鋪都唔得啦......唔怪得貴幾百都有人去買....
lrv1092 發表於 2012-6-28 01:49 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2012-6-25 00:36 發表
當年馬鞍山間八佰伴仲有Food Court, 當中都有陽光一代.

講開陽光一代, 後來轉型做學校膳食, 再出產微波爐飯盒波仔飯, 早幾年可能因為賣波仔飯太好搵, 連利潤不高的學校膳食都結束了.
至於波仔飯開專門店, 源於百佳 ...

學校lunch接埋 未必係關波仔事, 我記得果時仲未好興波仔, 7仔都有一兩款賣
但我好記得 係好難食, 難食得好緊要!  
食左一年之後, 學校都決定換左另一間
仲記得係米黃色紙盒, 啡色太陽logo, 面封膠膜........

見到封底寫陽光一代, 我都估唔到竟然可以發展出波仔
其實平均十五蚊盒, 都唔係好好賺?
gordon 發表於 2012-6-28 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 lrv1092 於 2012-6-28 01:49 發表

學校lunch接埋 未必係關波仔事, 我記得果時仲未好興波仔, 7仔都有一兩款賣
但我好記得 係好難食, 難食得好緊要!  
食左一年之後, 學校都決定換左另一間
仲記得係米黃色紙盒, 啡色太陽logo, 面封膠膜........

見到 ...
現在大多數學校午膳價格都要$17.
學校午膳其實唔算太好賺, 有些學校還會向午膳供應商苛索, 例如贊助運動會午膳, 校慶活動等等, 令呢行生意利潤根本不高.
你要維持有利可圖, 就一係偷工減料, 或者加價, 但久而久之, 你太難食或者太貴下次招標時家長又唔揀你.

仲有好多學校要求入標的供應商提供一至兩次免費試食, 有些供應商為求投得合約不惜代價, 送贈品, 送應節食品, 甚至叫個廚師全副武裝企響度招呼班大帝......
所以當年陽光一代退出學校午膳市場, 可能就係因為呢行競爭大, 加上波仔飯漸上軌道, 所以寧願唔做.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
AVD1 發表於 2012-6-29 14:16 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-6-28 00:24 發表

八佰X發得太大,同佢本身日本次幾班有關,居然香港做得大,仲唔駁老命

不過就算次幾班,日資百貨買野雖然貴又硬係分店唔足款,但真係對客戶保障好大,果時買個電戲唔work真係可以翻去退款,果個年代邊有公司咁

不過今日吉島都 ...

老實講八佰件起香港又真係唔算咩九流百貨公司,
當年八佰件起香港雖然未話去到中高檔公司, 但最小都應該係一線來的 ~

反之今時今日吉之島其實真係比其他日資百貨公司感覺上比較低檔次,
就算明明 UNY 起日本個 level 應該都係同吉之島一樣,
但係人地最小 UNY 都開左幾個 brand 出黎去攻其他客路,
反之吉之島就好似冇以前咁多野行 ~
DGCNYO 發表於 2012-6-29 17:10 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-6-29 14:16 發表

老實講八佰件起香港又真係唔算咩九流百貨公司,
當年八佰件起香港雖然未話去到中高檔公司, 但最小都應該係一線來的 ~

反之今時今日吉之島其實真係比其他日資百貨公司感覺上比較低檔次,
就算明明 UNY 起日本個 le ...

當年八佰件應該唔係一線,引入原因都係大東北某新大場想要大百貨沖撐
一間搵一搵先搵到佢....黎間野發到大,連總部都搬黎香港可見一班,好大原因都係香港養肥佢,不過一個金融風暴就又玩完

講起佢都幾慘,俾泡沫吹大,一爆仲慘過果D負資產.....

Jusco,的確又真係唔算中高檔,不過佢係日本都幾平民....好多所謂鄉下地方佢都係樂於插Flag的公司

算係咁啦

avianwind 發表於 2012-6-29 18:03 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-6-29 17:10 發表

Jusco,的確又真係唔算中高檔,不過佢係日本都幾平民....好多所謂鄉下地方佢都係樂於插Flag的公司

算係咁啦

日本上年好似將Jusco統一作"AEON"了
AVD1 發表於 2012-6-30 09:11 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-6-29 17:10 發表

當年八佰件應該唔係一線,引入原因都係大東北某新大場想要大百貨沖撐
一間搵一搵先搵到佢....黎間野發到大,連總部都搬黎香港可見一班,好大原因都係香港養肥佢,不過一個金融風暴就又玩完

講起佢都幾慘,俾泡沫吹大,一爆仲慘 ...

我只係覺得 Jusco 而家起香港 D 新鋪 (我未去過荔枝角個間)
講緊 MegaBox 個間, 比我個感覺真係好似連裝修都冇咩點裝就開啦,
比起樂富間 UNY 個感覺真係差好遠 ~