hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 唐唐爆CY:香港終有一日要出動防暴隊(講得出做得到?) ...
開啟左側

唐唐爆CY:香港終有一日要出動防暴隊(講得出做得到?)

238X 發表於 2012-6-20 14:06 | 顯示全部樓層

其實成件事只係五個字:民無信不立。

你做得出一次六四,無人覺得你唔會做第二次。

希望大家明白有時係要有「搵條命嚟搏」嘅覺悟。
否則,你無端端被人整死咗都唔知發生咩事。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
12A + 1 totally agree with you

查看全部評分

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AVD1 發表於 2012-6-23 13:03 | 顯示全部樓層
粱振英呢個人真係好有問題,
即係先唔好話佢同大陸有咩千絲萬縷嘅關係,
都唔好講咩防暴隊,
而家應該係話, 香港人根本就唔知呢條友有幾多野真, 有幾多野假 ~

老實講而家我真係覺得唐唐輸得唔抵,
就係因為比隻狼係咁食住僭建而輸 ~

而隻狼身為測量師竟然可以對住香港人話唔知兩個字就算數,
佢係唔係真係當左香港人係白痴來的 ?

而家佢真係比人踢爆左佢先自爆,
如果當初冇比人踢爆係唔係即係可以呃香港人呃一世 ?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
blueblue + 1 + 1 Cannot agree more!^^

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2012-6-23 14:35 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-6-23 13:03 發表
粱振英呢個人真係好有問題,
即係先唔好話佢同大陸有咩千絲萬縷嘅關係,
都唔好講咩防暴隊,
而家應該係話, 香港人根本就唔知呢條友有幾多野真, 有幾多野假 ~

老實講而家我真係覺得唐唐輸得唔抵,
就係因為比隻狼係 ...

佢當選之後,我都批左佢人緣差,一定會出問題。

同公務員團隊唔friend:組班有問題
同傳統建制派唔friend:立法會無人撐
同傳媒冇乜兩句:輿論一直抱懷疑態度

公務員一直唔妥佢,空穴來風未必無因。

至於贏定輸,大家記唔記得佢只係得到689票?
唔係壓倒性勝利、大把人唔聽西環支笛?
民望高?佢民望高只係唐唐墮馬所致,如果收起晒兩人的醜聞,
叫香港人回想對呢兩個人過去幾十年的印象,邊個民望會高D?

食得鹹魚抵得渴,一朝得志未必一定係好事。

AVD1 發表於 2012-6-24 11:43 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-6-23 14:35 發表

佢當選之後,我都批左佢人緣差,一定會出問題。

同公務員團隊唔friend:組班有問題
同傳統建制派唔friend:立法會無人撐
同傳媒冇乜兩句:輿論一直抱懷疑態度

公務員一直唔妥佢,空穴來風未必無因。

至於贏定輸,大家記唔記得 ...

相信而家北京都會 O 咀,
真係冇人估到 CY 都有今日;
我仲好記得三月個幾場論壇佢點樣去借僭建去打唐唐 ~

距離七一仲有一星期, 今年七一仲要有胡總來港,
而家真係可以買定花生睇下究竟七一個日會有幾多人上街,
今次七一真係幾鋪野一齊離, 想比較小人上街都難 .....

dbat98D 發表於 2012-6-24 12:18 | 顯示全部樓層
啲傳媒同政客有心做點會做唔到?
尤其係社會個觀點已經去到反對就
一定係正義,你敢同呢班人唱反調
就係五毛。加上有黎氏傳媒一路洗
腦,非都變是啦。
你估嗰班自命正義嘅人無痛腳咩?
係無人揭發同無人敢揭發唶
kwyeung 發表於 2012-6-24 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2012-6-24 12:18 發表
啲傳媒同政客有心做點會做唔到?
尤其係社會個觀點已經去到反對就
一定係正義,你敢同呢班人唱反調
就係五毛。加上有黎氏傳媒一路洗
腦,非都變是啦。
你估嗰班自命正義嘅人無痛腳咩?
係無人揭發同無人敢揭發唶 ...

選擇從政最好有政治潔癖。
從政者可以無能, 但決不能無德。
看看彼岸的台灣, 你們可以罵馬英九無能,
但你就是不能罵他無貪腐。

我開始不明白, 為何今時今日是非黑白完全扭曲,
做到最底線根本是應份, 現在竟然變了受人讚頌。
做得不好, 為何不能被人批評?為何批評人就是自命正義?
238X 發表於 2012-6-25 00:23 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

以而家個社會咁複雜,底線都唔知有無人做到,
一係全部推冧哂再嚟過 (我一路都好 advocate 呢樣嘢)
AVD1 發表於 2012-6-25 06:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-6-24 22:02 發表

選擇從政最好有政治潔癖。
從政者可以無能, 但決不能無德。
看看彼岸的台灣, 你們可以罵馬英九無能,
但你就是不能罵他無貪腐。

我開始不明白, 為何今時今日是非黑白完全扭曲,
做到最底線根本是應份, 現在竟然變 ...

只怪而家社會根本就好難有一個可以係白紙一張,
基本上一出黎社會做事, 由最初白色到最後整整下都係會變灰色 ~

老實講而家個個曾特首,
佢真係冇犯法, 你又耐佢咩何 ?
但係佢又做得岩唔岩, 每個人心目中都有自己把尺去衡量 ~

至於個班玩政治 o既,
由古至今都係為選票而做事, 又有幾多個真係會拎自己個心出黎服務社會丫 ?
唔好忘記而家班立法會議員一個月有幾錢人工 ? 而家都已經講到明會加人工啦 .....

kwyeung 發表於 2012-6-25 11:28 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-6-25 06:49 發表

只怪而家社會根本就一個可以起白紙一張,
基本上一出黎社會做事, 由最初白色到最後整整下都係會變灰色 ~

對唔住, 我唔會認同呢句。

我中七開始打工,
上司整下屬見過, 客整員工見過, office政治大混戰見過,
是非黑白難分, 唔代表人可以唔愛惜羽毛, 任由自己藏污納垢,
反而因為經驗增長、職位提升, 道行更加高深, 更加明白何為何不為。

我唔否認世事複雜, 但係咪真係咁複雜呢?
當一個機構文化不知所謂, 唔好賴人地教壞自己,
低層既唔到你搞搞震, 高層既隨時可以走, leave it or change it
曾蔭權有人逼佢貪咩?你估佢唔知咩?
不如話埋俾你知, 一個曾蔭權, 一個許仕仁, 好多公務員已經覺得有辱家聲!
大部份香港人眼睛仍然雪亮。
238X 發表於 2012-6-25 14:38 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

而家已經唔係眼睛雪唔雪亮嘅問題。
而係大家點樣用行動去實現自己嘅價值觀嘅問題。

有得睇無得掂,無意思。