hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 唐唐爆CY:香港終有一日要出動防暴隊(講得出做得到?) ...
開啟左側

唐唐爆CY:香港終有一日要出動防暴隊(講得出做得到?)

DIH 發表於 2012-6-25 17:06 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-6-25 14:38 發表
而家已經唔係眼睛雪唔雪亮嘅問題。
而係大家點樣用行動去實現自己嘅價值觀嘅問題。

有得睇無得掂,無意思。

說到尾還是差不多先生作怪。

即使有甚麼革命,
纏繞在中國人DNA上的差不多先生仍然會陰魂不散。

阿邊個貪污呀?但係佢治理得好好喎。
阿邊個僭建呀?但係佢對下屬唔錯喎。
阿邊個賄選呀?但係佢派好多月餅喎。
阿邊個暴力呀?但係佢強權出穩定喎。
阿邊個鹹濕呀?但係佢政治理念勁喎。

差不多先生一日唔死,都唔會建設到大家理想中的國度。
中國人或者香港人,若係執著既、係嚴謹既,
就唔會容許今時今日有呢個畸形制度,
就唔會令到整個中國今日係咁既樣啦。

我就唔會將對其他人的期望set得太高喇。

238X 發表於 2012-6-25 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 25/6/2012 17:06 發表

說到尾還是差不多先生作怪。

即使有甚麼革命,
纏繞在中國人DNA上的差不多先生仍然會陰魂不散。

差不多先生一日唔死,都唔會建設到大家理想中的國度。
中國人或者香港人,若係執著既、係嚴謹既,
就唔會容許今時今日有呢個畸形制度,
就唔會令到整個中國今日係咁既樣啦。

我就唔會將對其他人的期望set得太高喇。

嗯,你開竅了。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DIH 發表於 2012-6-26 09:10 | 顯示全部樓層
老實說,當某些所謂前民運人士聲稱自己會寬恕屠城者,中華民族註定失敗。
是非對錯都未經過審判、任何法理平反以至和解賠償都遙遙無期,寬恕個啥?

一個殺人犯不能因為給阿婆施捨一碗粥而當成無罪。

AVD1 發表於 2012-6-26 09:47 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-6-26 09:10 發表
老實說,當某些所謂前民運人士聲稱自己會寬恕屠城者,中華民族註定失敗。
是非對錯都未經過審判、任何法理平反以至和解賠償都遙遙無期,寬恕個啥?

假如中國人唔係太仁慈,某黨怎能當權63年,荒天下之大謬地腐朽而不倒?
一個殺人 ...

根本就已經唔係仁慈唔仁慈嘅問題
共產黨呢種高度集權嘅黨, 你根本連 "想" 都冇,
起大陸高呼毛澤東萬歲而家都有問題,
而家係要同共產黨步伐一致, 唔係你想點就點,
呢個黨已經要控制人們思想 ...

年青一代幸好都叫有個互聯網 (仲係要翻牆),
如果唔係根本同北韓無異 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2012-6-28 00:43 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

實際上老蔣時代都一樣、前清、前明亦一樣。

亦即係話,中國咁多年都無進步過。

根本就係大一統思想、民族自主搞出來的禍。

所以我寧願中國分裂,甚至被英國或美國征服。

即使同族做同外族做無分別,我寧願要個已經有制度嘅,少少機會好過無。

AVD1 發表於 2012-6-28 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-6-28 00:43 發表
實際上老蔣時代都一樣、前清、前明亦一樣。

亦即係話,中國咁多年都無進步過。

根本就係大一統思想、民族自主搞出來的禍。

所以我寧願中國分裂,甚至被英國或美國征服。

即使同族做同外族做無分別,我寧願要個已經有制 ...

自私講句, 大陸嘅基本上與我都冇咩相干 ~

甚麼香港公務員不懂當boss,不識做自己的master
倒不如索性比個機會香港自己做 BOSS 做 MASTER 啦 ~

如果真係要咁折墜要做二等公民, 不如真係比自己話事啦 ~
238X 發表於 2012-6-28 14:34 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 28/6/2012 14:03 發表

如果真係要咁折墜要做二等公民, 不如真係比自己話事啦 ~ ...

我哋唔管大陸,大陸可是上至共匪下至蝗蟲都放唔低香港!

將中國因素抽走,係不切實際。

要解決香港,必須解決中國。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
blueblue + 1 + 1 good point and words!

查看全部評分

樓主| blueblue 發表於 2012-6-28 16:11 | 顯示全部樓層
但要解決中國(意指共國), 需一場流血的革命!
或者中華民國夥拍美國出兵才可.

原帖由 238X 於 2012-6-28 14:34 發表

我哋唔管大陸,大陸可是上至共匪下至蝗蟲都放唔低香港!

將中國因素抽走,係不切實際。

要解決香港,必須解決中國。
中華民國.精彩一百
238X 發表於 2012-6-28 16:47 | 顯示全部樓層
原帖由 blueblue 於 28/6/2012 16:11 發表

革命沒有用,辛亥百年,不是不斷打仗,就是跟皇權時代一樣。
現在跟前明沒有太大的分別。

這已經證明中國人沒有能力建立好制度。
革命也不過換另一班共產黨而已,沒有意思的。

AVD1 發表於 2012-6-29 14:30 | 顯示全部樓層

原帖由 blueblue 於 2012-6-28 16:11 發表
或者中華民國夥拍美國出兵才可.

而家咩年代呀, 仲需唔需要出兵咁老土,
中國最多係咩 ? 就係人,
你要美國出兵其實即係送班美國佬去死 ~

美國佬其實而家起背後都做左唔小野,
起度左挑右挑, 如果佢真係有心未走去搞大佢,
之後幾個國家同中國開戰囉 (南海問題/釣魚台絕對可以係一條導火線)
只不過係各國都要平衡自己利益, 而家呢個世界咩都利益行頭,
所以我先話邊個咁得閒會走去郁中共 ?