hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 唐唐爆CY:香港終有一日要出動防暴隊(講得出做得到?) ...
開啟左側

唐唐爆CY:香港終有一日要出動防暴隊(講得出做得到?)

238X 發表於 2012-6-29 18:12 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 29/6/2012 14:30 發表

而家咩年代呀, 仲需唔需要出兵咁老土,
中國最多係咩 ? 就係人,
你要美國出兵其實即係送班美國佬去死 ~

其實我幾有興趣知,以美國現時核武庫存,
假設命中率係百分百,可以殺死幾多中國人...
(不過應該唔會有一半中國人口,甚至三分一都未必做到)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DIH 發表於 2012-6-29 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-6-29 18:12 發表

其實我幾有興趣知,以美國現時核武庫存,
假設命中率係百分百,可以殺死幾多中國人...
(不過應該唔會有一半中國人口,甚至三分一都未必做到)

我相信美國與中華人民共和國的關係遠未至於要行到呢一步。

這個世界只有永遠的利益,如果打完對佢無so,
美國佬邊得閒就此消耗掉貴價資產?

何需搞咁多,中共高層除了軍方已經無人信得過,
看今次敢逃來港,真係「兵馬擁」,警察擁、水馬護,
選舉他當主席的人民到哪兒去了?
238X 發表於 2012-6-29 23:07 | 顯示全部樓層
我只係見到有人話「中國最多嘅係人」,
問一條純技術問題,並無建議實行。

谷爆中國好簡單啫,
好似對付前蘇聯咁抽乾佢啲錢咪得囉。

總之而家呢個所謂中國被人瓜分
就係對我哋而言嘅最好結果。

原帖由 DIH 於 29/6/2012 22:04 發表

我相信美國與中華人民共和國的關係遠未至於要行到呢一步。

何需搞咁多,中共高層除了軍方已經無人信得過,
看今次敢逃來港,真係「兵馬擁」, ...
S3BL100 發表於 2012-6-30 10:06 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-6-29 22:04 發表

如果中共有朝一日真係好似敍利亞咁搞大屠殺,而又正值美國共和黨人做總統的話,
應該都會有機會出兵的。

但係美國而家內憂不絕,even敍利亞屍橫遍野,
反對派央求美國軍事介入都好,美國國內都只係得三成幾人支持出兵,
試問又會有幾多人甘願冒政治風險,出兵攻打中共?
fb.com/scientisthk2usa/
238X 發表於 2012-6-30 13:03 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

如果挑釁中共先行發動戰爭又得唔得? (雖則我估老美而家已經做緊呢樣嘢)

3ASV196 發表於 2012-6-30 14:56 | 顯示全部樓層
其實任何國家都無乜可能對有核武的國家攻擊....基本上正如美蘇冷戰時期,
因為後果無國家能夠承受

同樣, 無論中國定美國, 2個都有核武, 無乜可能真係打....
3ASV196.KE7270
AVD1 發表於 2012-6-30 16:16 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2012-6-30 14:56 發表
其實任何國家都無乜可能對有核武的國家攻擊....基本上正如美蘇冷戰時期,
因為後果無國家能夠承受

同樣, 無論中國定美國, 2個都有核武, 無乜可能真係打.... ...

如果真係要打只會兩敗俱傷,
不過以經濟實力黎講 (即係打消耗的話, 分分鐘羸個個真係有機會係中共, 中共始終係居心叵測, 美國佬都未必估到中共可以玩咩出黎, 加上中共如果連埋俄羅斯, 甚至北韓一齊玩, 美國自己都唔會好受得去邊) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-6-30 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-6-30 13:03 發表
如果挑釁中共先行發動戰爭又得唔得? (雖則我估老美而家已經做緊呢樣嘢)

問題係中共都知美帝起背後玩咩小動作架啦,
根本咁多年黎美帝都冇停過 ~

例如海峽兩岸, 釣魚台, 南海 ...
問題係而家中共同台灣基本上都仲係起蜜月期, 何況台灣而家都係搞大陸客搵食, 照道理台灣呢個問題都應該可以慢慢穩定, 最小黎緊呢幾年都唔會有咩大變化, 不過如果下屆比返民進黨執政就難講) ~
至於日本同埋南海, 如果要打而家都打左啦,
中共係賤但係唔係戇居, 有咩可能而家無啦啦出手之後比個機會人圍剿自己 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2012-6-30 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 30/6/2012 16:21 發表

至於日本同埋南海, 如果要打而家都打左啦,
中共係賤但係唔係戇居, 有咩可能而家無啦啦出手之後比個機會人圍剿自己 ?

放長雙眼睇... 我相信還有很多我們看不到的東西...
DIH 發表於 2012-6-30 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-6-30 22:01 發表

放長雙眼睇... 我相信還有很多我們看不到的東西...

正如王立軍闖美領館、李旺陽陷獄多年含冤而終,都係「我們看不到的東西」。
睇尋日公信報副刊某內地人所寫,
之前廈門、大連等的散步活動對佢地來講都係進步得有點不可思議。

所以呢,世事唔係非黑即白,外面波譎雲詭風高浪急,
本人建議陛下盡快修復醉酒灣防線,以備不時之需。