hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) (長文) 產業測量師不懂僭建?
開啟左側

(長文) 產業測量師不懂僭建?

kei_hk 發表於 2012-6-28 10:36 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

就算當佢真係完全唔識僭建, 咁一係那D 專業人士玩佢, 講大話呃佢, 一係佢一早知但講大話扮無...
點都係有人講大話ga 喇, 但佢又唔肯講邊位專業人士同佢check...死無對證

咁佢係業主, 亦係產業測量師, 點講都好, 責任一定最大係佢...

如果當年真係有搵過專業人事去檢查﹐cy又真係無再改動﹐便會有2個可能性 :
1. 正如你所講﹐真係班專業人事睇漏眼 or 真係玩他。cy 應該有方法去証明的﹐原則上應該會有份驗樓報告的﹐交出這份報告﹐真相大白。
2. 當年的條例根本唔清晰﹐有些野以前可能係灰色地帶﹐今天的執法標準更改過(唔代表有修例)﹐令到原有的加建成為明確的違規。(例如加建的花棚)

而cy 今天都有盡業主的責任﹐便是即時處理糾正問題。因為我上面第2個可能性﹐都係現有業主的問題﹐按要求即時拆除便是合理的處理方法。

kwyeung 發表於 2012-6-28 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-6-28 10:36 發表

如果當年真係有搵過專業人事去檢查﹐cy又真係無再改動﹐便會有2個可能性 :
1. 正如你所講﹐真係班專業人事睇漏眼 or 真係玩他。cy 應該有方法去証明的﹐原則上應該會有份驗樓報告的﹐交出這份報告﹐真相大白。
2. 當年的條例根本唔清晰﹐有些野以前可能係灰色地帶﹐今天的執法標準更改過(唔代表有修例)﹐令到原有的加建成為明確的違規。(例如加建的花棚)

親愛的專家呀,
1. 幾十年來都係買樓時由律師去advise個客有冇僭建,
自己睇唔掂就搵測量師俾專業意見。
但搵左律師又唔係大哂既, 因為政府話你有僭建, 要釘契呢,
會睇埋業主既professional capacity, 誠如有站友所講, 佢既專業知識應該識睇囉...

2. 第二點我肯定地話你知, 拋錯書包吹錯水, totally wrong。
關於Unauthorized building works既法例係複雜少少, 但回歸後冇乜點變。
AVD1 發表於 2012-6-28 14:11 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2012-6-27 17:26 發表
就算當佢真係完全唔識僭建, 咁一係那D 專業人士玩佢, 講大話呃佢, 一係佢一早知但講大話扮無...
點都係有人講大話ga 喇, 但佢又唔肯講邊位專業人士同佢check...死無對證

咁佢係業主, 亦係產業測量師, 點講都好, 責任一定最大係佢...

所以 CY 真係唔好當香港人係白痴,
講幾句就以為可以講掂條數, 唔好妄想啦 ~

早 D 開門見山好過遲 D 又唔知比人爆咩出黎,
呢個人真係好野, 明明親眼見到隻豬有咩下場架啦都唔識驚,
唔通佢真係可以隻手遮天 ? 以為有人親自欽點比佢就下個特首就可以亂來 ....

ref:
http://news.hk.msn.com/highlight ... ocumentid=250209102
我買樓的時候1999年,收樓的時候是2000年,十二三年前的事,我希望我能夠有少少的時間去了解一下當時的情况然後再回答大家

呢句真係經典, 衰左比人踢爆完之後仲要死撐
難聽講句, 佢真係仲無恥過隻豬多多聲 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| 3ASV196 發表於 2012-6-28 15:06 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-6-28 10:36 發表

其實呢, 唔好介意, 你唔識就唔好亂講...

咩叫"當年的條例"? 你講當年係50-60年代? 唔好玩la, 佢買那大宅係1999年/2000年, 唔係好耐之前ga ja...
咩叫"根本唔清晰"?

其他我唔講, 就只講那花棚, 那一定就係CY自己起ga la, 無否認, 唔知你有無睇過相係點, 我睇d新聞相片,
就睇到那係一個有玻璃頂蓋的金屬結構的固定構築物

咁呢d係唔係明確的違規? 我可以好肯定講, 呢類僭建一直都係明確的. 用返common sense, 你自己諗下,
佢咁樣加個玻璃蓋, 其實係增加緊間屋的cover area, 增加緊佢個享受有蓋的範圍, 一個小小的簷篷一直都
係僭建, 你話佢咁大個蓋有無可能完全唔知係僭建? 唔知要申請?

唔好話專業人士, 普通人都知唔可以係間屋隨便加個蓋吧...難聽d講, CY 一直形容那是"花棚", 根本係美化緊,
明明係個玻璃蓋....

另外, 請你小心d, 我無講過"真係班專業人事(士)睇漏眼", 並唔係"正如你所講", 我只有話一係班專業人士玩佢/呃佢,
因為如果真係check過, 係無可能"睇漏眼"..check 僭建方法只有一個, 就係將實物對比返屋宇署批准左的圖則, 基本上,
張圖無, 現實有, 就係僭建, 無可能6項都同時"睇漏眼"...只可能是有人講大話

而cy 今天都有盡業主的責任﹐便是即時處理糾正問題。因為我上面第2個可能性﹐都係現有業主的問題﹐
按要求即時拆除便是合理的處理方法。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120628/16466600

請你唔好講左第二樣野, 好似以上新聞講:"混淆視聽", 依度無人話佢現在即時拆除是不合理, 而是重點講緊:
"參選時是否知道大宅有僭建、是否曾作失實聲明。"

你睇野要留意返咩係重點

3ASV196.KE7270
doraemonpaul 發表於 2012-7-10 09:58 | 顯示全部樓層
講真因為梁振英的屋企有僭建物就叫梁振英下台的那班人真係極級過分! 我超級唔明他們是甚麼心態上腦!

第一,他們總唔諗下如果梁振英真係辭去行政長官的話要安排哪個候選人取代。唔通揀番唐英年?商人統治香港所帶來的災難他們不是沒有領略過,難度他們真的心甘情願香港的政制不斷被淪為商人的後花園?難怪香港的政制很難有進步!

第二,僭建真係對統治有咁直接關係的影響嗎?倒不如例如以後連例如亂拋垃圾、不依燈號指示過馬路等等犯了這些雞毛蒜皮的罪行都要取消任職行政長官的資格呀笨! 一來犯了例如僭建、違反土地用途等與土地有關的罪行的市民實在過於廣泛。二來他們總唔諗下如果眾多公司以他們自己的屋企有僭建物作為不能聘請他們工作的理由,他們自己會有甚麼感受!
stevenlim84 發表於 2012-7-10 10:45 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

如果政府強勢,政府施政貼近民意,那立法會一眾議員,就很難抽政府水。由於政策貼近民意,要做「反對派」角色的議員,逼於民意下,投票取向變得和建制派一樣,這樣會失去他們監察政府的賣點。所以在他們心中,政府不可以強勢,政府施政不可太貼近民意,以免令他們的政治市場萎縮。要這樣做的話,當然要讓弱者上場,以便抽水。
kwyeung 發表於 2012-7-10 14:38 | 顯示全部樓層

原帖由 doraemonpaul 於 2012-7-10 09:58 發表
講真因為梁振英的屋企有僭建物就叫梁振英下台的那班人真係極級過分! 我超級唔明他們是甚麼心態上腦!

第一,他們總唔諗下如果梁振英真係辭去行政長官的話要安排哪個候選人取代。唔通揀番唐英年?商人統治香港所帶來的災難他們不是沒有領略過,難度他們真的心甘情願香港的政制不斷被淪為商人的後花園?難怪香港的政制很難有進步!

第二,僭建真係對統治有咁直接關係的影響嗎?倒不如例如以後連例如亂拋垃圾、不依燈號指示過馬路等等犯了這些雞毛蒜皮的罪行都要取消任職行政長官的資格呀笨! 一來犯了例如僭建、違反土地用途等與土地有關的罪行的市民實在過於廣泛。二來他們總唔諗下如果眾多公司以他們自己的屋企有僭建物作為不能聘請他們工作的理由,他們自己會有甚麼感受!.

這是誠信問題呀!

為何不見大家翻董建華舊帳?為何不見有人翻林鄭月娥舊帳?
因為人家行得正企得正。
台灣馬英九老婆, 朝早送子女上學, 絕不用總統專車, 公器私用是很大罪的。

受不了政治潔癖, 最好不要從政,
唔好又要發姣又要怕痛。
kwyeung 發表於 2012-7-10 14:45 | 顯示全部樓層
原帖由 stevenlim84 於 2012-7-10 10:45 發表
如果政府強勢,政府施政貼近民意,那立法會一眾議員,就很難抽政府水。由於政策貼近民意,要做「反對派」角色的議員,逼於民意下,投票取向變得和建制派一樣,這樣會失去他們監察政府的賣點。所以在他們心中,政府不可以強勢,政府施政 ...

我有時唔明白, 入得去做官點可以咁天真, 成日話強勢弱勢。
特首唔係民選出來, 沒有廣泛民意支持, 點可能一上台就強勢?

以前港督時代, 都冇幾多個一上台就受人擁戴,
肥彭都要落旺角食撻收買人心, 慢慢爭取支持。
而家香港做特首真舒服, 起碼有建制派支持,
仲有唔少評論員幫佢既「弱勢」開脫。
238X 發表於 2012-7-10 20:25 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

梁振英是以強者的姿態上場。現在的攻擊是因為他是一隻可怕的狼。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| 3ASV196 發表於 2012-7-10 20:26 | 顯示全部樓層

原帖由 doraemonpaul 於 2012-7-10 09:58 發表

第一,他們總唔諗下如果梁振英真係辭去行政長官的話要安排哪個候選人取代。唔通揀番唐英年?商人統治香港所帶來的 ...

建議你睇清楚d人講咩....先去評論, 你連人地實際講緊乜都唔知, 當然超級唔明la...

現在絕對唔係因為屋企有僭建物就叫梁振英下台lor....

簡單d講, 用返你例子, 亂拋垃圾本身唔係大罪, 人人都有錯....但如果有一日, 有
個人走出黎, 話對手亂拋垃圾, 而講明自己完全無試過亂拋垃圾, 話自己完全無
問題, 佢贏左個選舉, 轉頭原來俾人發現佢係講大話, 佢自己都有亂拋垃圾, 咁呢
個就唔再係亂拋垃圾的問題, 而是誠信問題...

正正係有僭建物本身唔係大問題, 佢都要用黎攻擊他人, 更加自己講大話, 大大聲
講自己間屋係無僭建, 咁你話呢個人你仲會唔會信佢?

好奇怪, 閣下平時面對唔少公司, 都話唔好咁輕易信d大公司講野, 咁呢次你
又咁易信人gei

3ASV196.KE7270