hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 荃灣溜冰場將結業 家長學生發起拯救行動 ...
開啟左側

荃灣溜冰場將結業 家長學生發起拯救行動

kei_hk 發表於 2012-7-9 13:57 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2012-7-9 01:37 PM 發表

係都唔出奇
即使而家灣景成個場封哂,每逄假日停車場都大排長龍

若果將來新 JUSCO 開左,情況只會更加嚴重 ...

本身個停車場好似只供住客用﹐只提供少量給訪客。

當年加樂福提供優惠的泊車地點﹐都係用荃灣碼頭﹐仲租了一個商店﹐專門停放收集購物手推車﹐供顧客交回購物車﹐取回$10押金。

jpoon 發表於 2012-7-10 03:24 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-7-8 18:45 發表
相反如果冇左德福, 我諗紅盒會更加多人行 ~

不過據我觀察,好多德福居民去紅盒,尤其去吉之島
jpoon 發表於 2012-7-10 03:27 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-7-9 10:09 發表

以而家的其他店去看﹐同一座大樓都要有停車場的﹐以方便購物的人﹐買完野便可直去自己的私家車走人。

如心本身有酒店﹐而停車場又唔知是否可以滿足需求。

而家﹐以荃灣的場來講﹐我只覺得得荃新2期﹐愉景新場﹐但2者都要有大店 ...

荃新2太細了,得二十萬呎,戲院都佔左一部分,唔通成個場畀晒宜家咩

AVD1 發表於 2012-7-10 09:35 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-7-9 10:09 發表

以而家的其他店去看﹐同一座大樓都要有停車場的﹐以方便購物的人﹐買完野便可直去自己的私家車走人。

如心本身有酒店﹐而停車場又唔知是否可以滿足需求。

而家﹐以荃灣的場來講﹐我只覺得得荃新2期﹐愉景新場﹐但2者都要有大店 ...

就算真係個間鋪多返出黎都係唔夠比 IKEA 開 Showroom,
同埋愉景成個場開 IKEA 都好難開到, 除非佢可以拎到而家幼稚園 + 冒險樂園 + 百佳個邊三層一次過要哂佢

PS. 之前好似話愉景係會翻新的 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-7-10 09:37 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2012-7-10 03:24 發表

不過據我觀察,好多德福居民去紅盒,尤其去吉之島

我只係知德福間 Piago 都好多人行, 但我唔知道究竟有幾多係區內客/外客 ~

老實講德福都應該係地鐵沿線入面最多人行 o既場 (指由港鐵管理),
始終九龍灣一直以黎都係工商區,
德福班人如果真係唔想同人迫, 過去 MegaBox 都唔係遠,
所以好多去左個邊行 Jusco 都唔出奇 ~
kei_hk 發表於 2012-7-10 10:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-7-10 09:37 AM 發表

我只係知德福間 Piago 都好多人行, 但我唔知道究竟有幾多係區內客/外客 ~

老實講德福都應該係地鐵沿線入面最多人行 o既場 (指由港鐵管理),
始終九龍灣一直以黎都係工商區,
德福班人如果真係唔想同人迫, 過去 Me ...

當你知道一條路﹐又唔係太曬(最少一半路唔曬)﹐步行只是10-15分鐘這已經可以吸引到一定人會步行過去。
由九龍灣mtr站行過去﹐正正是10-15分鐘這個黃金地理位置。

至於九龍灣(以地鐵站的定位)﹐又唔係一個工商業區﹐而係集住宅+工商業區﹐住宅係前牛頭角下村一邊﹐同埋德福本身。
住宅區本身的居民數目﹐絕不能睇少﹐即使少了牛頭角下村﹐居民數目都係很高的。所以德福作為一個大型場﹐絕對可以吸到一大批客去行﹐德福人流高﹐係正常之事。

AVD1 發表於 2012-7-10 10:33 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-7-10 10:04 發表

當你知道一條路﹐又唔係太曬(最少一半路唔曬)﹐步行只是10-15分鐘這已經可以吸引到一定人會步行過去。
由九龍灣mtr站行過去﹐正正是10-15分鐘這個黃金地理位置。

你講緊 MegaBox ?
其實係架, 行過去係唔耐,
係唔知點解好多人起九龍灣地鐵站等車過去,
老實講等得黎我自己都行左去 ~

不過始終如果想佢人流急增, 都係個句, 行人天橋起好之後先有機會 ~
stevenlim84 發表於 2012-7-10 10:52 | 顯示全部樓層

回復 57# 的帖子

原因係好多人唔識點去Mega Box,身邊好多朋友去過Mega Box好多次,都係唔識行去,每次都係等車過去。德福到Mega Box中間冇任何指示點樣行去,D人咪乖乖行去德福二期等車(唔知係唔係德福特登令人經過德福二期)。
kei_hk 發表於 2012-7-10 11:47 | 顯示全部樓層
原帖由 stevenlim84 於 2012-7-10 10:52 AM 發表
原因係好多人唔識點去Mega Box,身邊好多朋友去過Mega Box好多次,都係唔識行去,每次都係等車過去。德福到Mega Box中間冇任何指示點樣行去,D人咪乖乖行去德福二期等車(唔知係唔係德福特登令人經過德福二期)。 ...

最初我都唔識行﹐都係乖乖等車的。

但係﹐當有人帶過行一次﹐才發現真係好易行﹐都唔駛點記條路。

落行人天橋﹐打直打橫再打直打橫行(基本上你打斜方向進發)﹐便是mega box。

坐車同行路時間一樣﹐我真係唔會花時間等車(等車係最花時間)。

如果有足夠的指示牌﹐看來穿梭巴的需求會大大下降的。

jpoon 發表於 2012-7-10 17:30 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-7-10 10:04 發表

至於九龍灣(以地鐵站的定位)﹐又唔係一個工商業區﹐而係集 ...

其實如果德福落九龍灣果條行人天橋兩段樓梯整埋扶手梯,相信會吸引更多人行去MegaBox
不過我唔覺得港鐵會肯咁做