hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 606S往元朗方向要乖乖地行長沙灣道(現已打回原形) ...
開啟左側

606S往元朗方向要乖乖地行長沙灣道(現已打回原形)

exspeed 發表於 2012-7-12 22:38 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2012-7-12 10:50 發表

其實一早應該咁做,
606S 旺角已經上滿晒,
倒不如直上公路.
但最實際的都係拉N269 出旺角.

N260 同 N269 一早就應該拉出旺角什至尖沙咀
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
exspeed 發表於 2012-7-12 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 阿Dee 於 2012-7-12 10:59 發表

不嬲保險呢樣野唔關事...
唔該唔好人云亦云...

總之唔正常情況下發左事...
只係小巴公司賠償..
乘客照樣無損失...

如果唔關事點解報紙會咁講呢 ?

http://orientaldaily.on.cc/cnt/n ... ml?pubdate=20120615

國際專業保險諮詢協會會長羅少雄表示,綠巴有指定行車時間與路線,投保人須依足規定,否則司機擅自更改路線,
而小巴於指定路線範圍外出意外,保險公司有權不受理個案,乘客賠償亦未必賠足。
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
DGCNYO 發表於 2012-7-12 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2012-7-12 22:41 發表

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120615/00176_058.html?pubdate=20120615

國際專業保險諮詢協會會長羅少雄表示,綠巴有指定行車時間與路線,投保人須依足規定,否則司機擅自更改 ...

如果特發交通情況改道,又唔賠?黎D規則本身就有問題,咁行錯路又唔賠?

保險佬會講一大堆可能的理由,事實上又咪保險賠左先,係小巴公司錯既,咪追小巴公司囉

要知報告十年八載少不免,未過堂都未知點,唔通人地個個企係到等你地2個打完先.....

保險黎D,講就咁講,實際完全要睇部車份約,有的士8號以上唔保,但有D的士份保係保既....咁姐係點....
阿Dee 發表於 2012-7-13 00:13 | 顯示全部樓層

原帖由 exspeed 於 2012-7-12 22:41 發表

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120615/00176_058.html?pubdate=20120615

國際專業保險諮詢協會會長羅少雄表示,綠巴有指定行車時間與路線,投保人須依足規定,否則司機擅自更改 ...
朋友...
睇清楚我意思...
我係話..就算保險公司唔賠...
小巴公司一樣要銀返賠償俾客咁呀

同埋呢d第三者保險o既野..基本同勞保一樣..
個客或員工瀨左野...都係間公司自己賠完...
再claim返保險公司咖啦...
況且保險唔賠俾間公司..間公司都要硬掘賠俾個受害人...

方向同生果一向誇張手法引人睇咖啦...
成日咩都驚一餐..
真係街都唔洗出..

DE5565.BL82 發表於 2012-7-13 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 阿Dee 於 2012-7-12 18:27 發表
講真丫...

呢單案..咪同九仔公司d車擺街一樣...
多年來相安無事...
無啦啦突然上報..
根本就肯定又係d所謂衛道正義之仕係度攪攪貢做成...

呢d野..咩野用心..
明眼人一定知...
要係有問題...
根本唔會去到而家先有. ...

據消息指,其實係公海車同606S既司機不和,所以公海車司機向東方投訴606S唔跟原有路線行
以作報復及削弱其競爭力
KN6079~
 樓主| doraemonpaul 發表於 2012-7-13 08:18 | 顯示全部樓層
原帖由 exspeed 於 2012-7-12 22:35 發表

49S 往灣仔方向如果未上滿人會行長沙灣道

仲有 47S, 48S, 610S 都私自唔行長沙灣道架喎

這個問題就要睇返運吉處的官網了。
http://www.td.gov.hk/tc/transport_in_hong_kong/public_transport/minibuses/green/gmb_online_guide/new_territories_gmb_routes/nt_606s/index.html
http://www.td.gov.hk/tc/transport_in_hong_kong/public_transport/minibuses/green/gmb_online_guide/new_territories_gmb_routes/nt_610s/index.html
http://www.td.gov.hk/tc/transport_in_hong_kong/public_transport/minibuses/green/gmb_online_guide/new_territories_gmb_routes/nt_47s/index.html
http://www.td.gov.hk/tc/transport_in_hong_kong/public_transport/minibuses/green/gmb_online_guide/new_territories_gmb_routes/nt_48s/index.html
http://www.td.gov.hk/tc/transport_in_hong_kong/public_transport/minibuses/green/gmb_online_guide/new_territories_gmb_routes/nt_49s/index.html

因此對於往屯門的方向來說,47S、48S、49S和610S就算唔行長沙灣道都完全沒有問題,而理論上例如610S不夠客起上黎就算行埋荔枝角道你都告佢唔入(當然實際上610S從未如此這樣做過)。至於606S今次就真係唔好意思俾人捉到蟲了。
 樓主| doraemonpaul 發表於 2012-7-13 08:34 | 顯示全部樓層

原帖由 DE5565.BL82 於 2012-7-13 02:37 發表

據消息指,其實係公海車同606S既司機不和,所以公海車司機向東方投訴606S唔跟原有路線行
以作報復及削弱其競爭力

諗下諗下,都不知今次606S俾人捉蟲是否與我在凌晨時分在旺角搭小巴往屯門的慣常做法亦有關係。

因為我喜歡在新填地街與亞皆老街的路口,緊叮著旺元線的餘位情況和606S及610S的途經情況,以當時最先能帶我離開旺角者作為優先考慮。
阿Dee 發表於 2012-7-13 11:00 | 顯示全部樓層
原帖由 DE5565.BL82 於 2012-7-13 02:37 發表

以作報復及削弱其競爭力
噢...
同行競爭就無話可說了....
64K 發表於 2012-7-13 17:31 | 顯示全部樓層

以作報復及削弱其競爭力

怪就怪佢係一條綠小線,先天上一條行屯公,一條行青公
如果特快+特快,紅色仲有得做?
只不過分別在係九龍兜定屯門兜
如果繼續自相殘殺盞兩敗俱傷
別忘記午夜12點仲有西鐵由尖東搭去元朗
佐敦都近柯士甸站
如果尖沙咀滿座都唔能夠直達往屯門同元朗
西鐵未收車都走落去搭鐵路啦
我的愛線——888!
HE7921 發表於 2012-7-13 21:56 | 顯示全部樓層

610S官方路線係行西九龍走廊而唔係長沙灣道
期待香港出現載161人的E500 MMC