hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 606S往元朗方向要乖乖地行長沙灣道(現已打回原形) ...
開啟左側

606S往元朗方向要乖乖地行長沙灣道(現已打回原形)

DGCNYO 發表於 2012-7-13 23:48 | 顯示全部樓層

就咁睇真係606S自己路線問題.....

47S 48S黎D真係無得入......

其實小巴shot cut都係一種滿座的合理期望,正唔正確則睇你有幾正義....
toyl 發表於 2012-7-14 00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-7-13 23:48 發表

就咁睇真係606S自己路線問題.....

47S 48S黎D真係無得入......

其實小巴shot cut都係一種滿座的合理期望,正唔正確則睇你有幾正義....

怪就怪佢自己定線太貪心,長沙灣道班客邊會咁有神心期望會等到606S而有位呢?
一係就拆線一條旺角一條尖沙咀,唔夠車一係就直頭縮線剩係做到旺角算囉!
kiwai 發表於 2012-7-14 09:14 | 顯示全部樓層
原帖由 阿Dee 於 2012-7-13 00:13 發表
朋友...
睇清楚我意思...
我係話..就算保險公司唔賠...
小巴公司一樣要銀返賠償俾客咁呀

我想問下,如果小巴公司無能力支付全數賠償金額俾乘客,清盤走數
當小巴依正常路線出事時, 保險公司會唔會賠償俾乘客?
當小巴不依正常路線出事時, 保險公司又會唔會賠償俾乘客?
kiwai 發表於 2012-7-14 09:16 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2012-7-14 00:35 發表

怪就怪佢自己定線太貪心,長沙灣道班客邊會咁有神心期望會等到606S而有位呢?
一係就拆線一條旺角一條尖沙咀,唔夠車一係就直頭縮線剩係做到旺角算囉! ...

自己定線太貪心?
閣下以為係小巴公司自己定線?
kiwai 發表於 2012-7-14 09:21 | 顯示全部樓層
原帖由 doraemonpaul 於 2012-7-13 08:18 發表
而理論上例如610S不夠客起上黎就算行埋荔枝角道你都告佢唔入(當然實際上610S從未如此這樣做過)  

呢個假設係不成立的
因為根據schedule of service, 610S指定係行西九龍走廊
victorwong888 發表於 2012-7-14 12:15 | 顯示全部樓層
 樓主| doraemonpaul 發表於 2012-7-14 13:40 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2012-7-14 09:21 發表

呢個假設係不成立的
因為根據schedule of service, 610S指定係行西九龍走廊

你是怎樣知道這點的?
莫非是這些網站講漏咗嘢?
那麼要在哪裡才能看到各小巴路線所有必須途經的地點?

DGCNYO 發表於 2012-7-14 14:21 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2012-7-14 09:14 發表

我想問下,如果小巴公司無能力支付全數賠償金額俾乘客,清盤走數
當小巴依正常路線出事時, 保險公司會唔會賠償俾乘客?
當小巴不依正常路線出事時, 保險公司又會唔會賠償俾乘客? ...

正確要等調查,而正常保險都會不理因由先出錢的.....

再由保險公司追數....唔係你買保險黎做咩......

正常黎講,好少話唔賠,實在就算改左道,一跟本無法知道是不是特別情況,二,如果沒有禁區問題你好難入佢.......

黎D都係一直以來的保險佬口響響之作....要知報告除時花你一年半載,上下堂仲可能要多時間,唔通傷者要等你幾年?無可能
DGCNYO 發表於 2012-7-14 14:24 | 顯示全部樓層
原帖由 doraemonpaul 於 2012-7-14 13:40 發表

你是怎樣知道這點的?

小巴應該不一定有指定行車線的....我記憶中有D小巴線中間一D路可以選幾個選擇

巴士線都有啦!點入紅隧都無問題.....

只要不是禁區、或被一些長闊高限制,我睇唔到有D線會有問題......
kiwai 發表於 2012-7-15 00:09 | 顯示全部樓層

原帖由 doraemonpaul 於 2012-7-14 13:40 發表

你是怎樣知道這點的?

可以向運輸署索取專線小巴的schedule of service, 運輸署會收番影印費
詳情請看運輸署網頁