hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 「臨時巴士」506 啟行 十週年!
開啟左側

「臨時巴士」506 啟行 十週年!

tvcc 發表於 2012-7-17 13:49 | 顯示全部樓層

當初開辦506巴士線真係無法預計會留到宜家,除左輕鐵列車數目不足、巴士站比較"就腳"之外,
亦同多次改變行車路線(詳見下文)有關, 避開多個"多燈位"路口, 令到行車時間有所減省(較輕鐵優勝)

• 2002年7月14日:輕鐵杯渡路架空路軌工程動工,輕鐵506線服務以臨時巴士服務代替,服務時間為 05:30-00:30,每8-12分鐘一班。初期路線到達杯渡路後,會經屯門公路、新德街及新和里,返回屯門鄉事會路。
  • 2002年8月31日:班次加密至7-12分鐘一班。此外路線到達杯渡路後,改經屯門鄉事會路、河傍街、青賢街及屯門鄉事會路,並於屯門鄉事會路近聖公會聖西門呂明才中學加設分站。
  • 2003年12月起:逢平安夜、跨年夜及除夕,深夜延長服務時間至凌晨2時。
  • 2004年:往友愛方向到達杯渡路後,改經河傍街及屯門站公共運輸交匯處,返回屯門鄉事會路南行,不再繞經新墟;同時與輕鐵的轉乘優惠改為只限八達通適用,使用單程票者不能享有優惠。
  • 2009年10月12日延伸至兆麟,原有之車站位置及服務時段維持不變,駛至屯門市中心站後,延伸繞經屯門鄉事會路、海榮路及兆麟街前往友愛邨,不再途經友愛路,然後按原本行車路綫返回屯門碼頭。此外,每日途經兆麟之頭班車時間約為05:45。
  • 2010年3月14日配合新屯門站公共運輸交匯處啟用,往兆麟方向不再經舊屯門站公共運輸交匯處及仁政街,並於杯渡路西鐵綫屯門站C1出口外設站。
dogdog 發表於 2012-7-17 15:26 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2012-7-17 12:14 發表

輕鐵個信號系統又唔似港鐵市區線個堆
輕鐵你有車行就得,個信號系統只係分你去咩月台同比你過燈,唔會話有車無得加

不過 506 都係巴士比較受歡迎,最主要原因係巴士既班次比輕鐵頻密(甩班另計),同埋巴士既站大部份都比輕鐵 ...

其實都係各有各好, 當你見到506係西鐵站由巴士站排到去紅綠燈, 之後見佢三四部一齊黎仲要有排都未上車又未開

輕鐵班次點都穩定過巴士, 加上佢又無紅綠燈問題搞到甩班, 當然班次又會較疏同埋唔就腳
DGCNYO 發表於 2012-7-17 17:36 | 顯示全部樓層
輕鐵夠車既可以考慮,問題係唔夠車....
Man@MFHK 發表於 2012-7-17 19:11 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-7-17 09:10 發表

應該話,由輕鐵起果一刻
西北居民都覺得佢冇乜價值架喎

兩睇啦......
鄉郊路段輕鐵都有其價值(起碼班次穩定,又知佢幾時有車);但市中心路段,輕鐵係阻住個地球轉又危機四伏0既大型垃圾

franco26 發表於 2012-7-17 19:18 | 顯示全部樓層
LA1_EX9383 @ 506.jpg

當年作為港島巴迷見到成個屯元天都係新城真係好開心

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
NWFB6030 + 1 + 1 身感同受
cy211 + 1 經典

查看全部評分

NEO_962 發表於 2012-7-17 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Man@MFHK 於 2012-7-17 19:11 發表

兩睇啦......
鄉郊路段輕鐵都有其價值(起碼班次穩定,又知佢幾時有車);但市中心路段,輕鐵係阻住個地球轉又危機四伏0既大型垃圾
住兆康打後去到水邊圍果後青山公路既, 我覺得佢有用

其他地方拆左佢好過啦, 又出唔到市區, 又阻住晒出市區既車
區內搭佢有上冇落 (係呀, 西北D人真係唔識讓人落車先, 好怪)
kiwai 發表於 2012-7-17 21:05 | 顯示全部樓層

原帖由 tvcc 於 2012-7-17 13:49 發表
  • 2004年:往友愛方向到達杯渡路後,改經河傍街及屯門站公共運輸交匯處,返回屯門鄉事會路南行,不再繞經新墟

這項改動係2004年4月4日起實施
樂仔〞 發表於 2012-7-18 01:25 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2012-7-17 20:49 發表
住兆康打後去到水邊圍果後青山公路既, 我覺得佢有用

其他地方拆左佢好過啦, 又出唔到市區, 又阻住晒出市區既車
區內搭佢有上冇落 (係呀, 西北D人真係唔識讓人落車先, 好怪) ...

如果讓左人落車 ... 自己會上唔到車 ....
所以 ... 係咁架啦
lrv1092 發表於 2012-7-18 02:49 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2012-7-17 12:14 發表

輕鐵個信號系統又唔似港鐵市區線個堆
輕鐵你有車行就得,個信號系統只係分你去咩月台同比你過燈,唔會話有車無得加

不過 506 都係巴士比較受歡迎,最主要原因係巴士既班次比輕鐵頻密(甩班另計),同埋巴士既站大部份都比輕鐵 ...

又係輕鐵好定巴士好既問題.....

受歡迎? 認真?

係既... 某d站會就腳呀...
但紅字先係重點、最大既問題所在!  

問心果句, 一日裡面 506有幾多班係準時?
早繁係咪真係4分鐘有車? 下繁係咪真係5分鐘有車?
好喇, 車黎喇... 真係上到? 迫到上去又點?
條路有幾窄、中途有幾多人落、有幾多非禮案你地知唔知?
就算計埋港鐵官方誤差: 正負5分鐘都係叫準時, 但咪又10-15分鐘先黎/一齊黎
59X黎左2架  都未有1架506既影 (包括特車)
成日話九巴脫班嚴重, 咁506叫咩?

其實, 等下都唔係問題!
但巴士蓋又無/唔夠, 經常日曬雨淋!
依家夏天, 曬到個個都燥底, 等506一陣已經成身汗
港鐵車長著制住服返工 咪又係企響九巴個蓋等506, 見車先行返去506個位, 幾諷刺
仲有, 等還等, 等幾耐又唔知!
巴士比輕鐵多位坐? 學某板友話: 你要我曬住等15分鐘, 再俾我唔洗錢坐按摩椅都補唔返啦!

港鐵成日話, 誤時係因為:
交通燈、乘客量、上落人流、道路車流量、道路維修、天氣、停車站數.......等等
用黎做藉口, 係...呢度係巴士版, 巴士受呢D影響係好正常, 咁係咪大晒?
明知用巴士行506 就係條路多燈多車, 多客都要逐個上、兩個落...... 拖慢晒車程
誤時唔洗理? 唔洗解決? 港鐵無野做到? 要靠個天唔好俾咁多客港鐵、天氣要好、燈要順?
根本以上解決既方法係得 輕鐵...  

大家都知輕鐵唔夠車... 就算有車都加左落天水圍先
大家都想港鐵搵個解決方法解決506班次架!
506車海又好、輕鐵又好、西鐵延長又好, 俾個計劃黎憧憬下都得掛?

唔知本帖既板友係咪呢條線經常性用家.....
我就星期一至五搭佢駁西鐵返學、星期六日出屯市/新墟

我其實好尊重各位既立埸, 不過諗起呢條線既服務 就忟忟地!!
雖然我都因為等506而燥, 但我都會同情 戴小姐日日俾人問候娘親

好歡迎各位搵日買張全日通 入黎黎狂搭506, 影下相、體驗下...
到時再交流下 等車同搭車所用既時間&見聞, 先再比較輕鐵506

評分

參與人數 4HugeC +4 收起 理由
edmund@sunbus + 1 自506開線至今已是其用家的我, 非常身同感 ...
cy211 + 1 head shot
HS1588 + 1 說出心聲
2076 + 1 客觀分析

查看全部評分

樂仔〞 發表於 2012-7-18 13:56 | 顯示全部樓層

原帖由 lrv1092 於 2012-7-18 02:49 發表

又係輕鐵好定巴士好既問題.....

受歡迎? 認真?

係既... 某d站會就腳呀...
但紅字先係重點、最大既問題所在!  

問心果句, 一日裡面 506有幾多班係準時?
早繁係咪真係4分鐘有車? 下繁係咪真係5分鐘有車?
好喇, 車 ...

唔洗咁激動,我都係半個 506 乘客黎既
506 甩班甩成咁 ... 最主要係港鐵派唔夠車,同埋條線係循環線運作姐
506 本身行車時間唔夠,堆車返唔切總站自然甩班
沿路多燈都係一個問題,但無計呀,屯門輕鐵大哂架嘛
想 506 穩定班次,就要將條線變為 2 邊總站,同埋唔好再當佢係輕鐵線咁計行車時間,就已經夠哂