hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 究竟國民教育應唔應該起香港出現 ?
開啟左側

究竟國民教育應唔應該起香港出現 ?

sea1986 發表於 2012-7-26 14:25 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-7-26 12:52 發表

佢根本就唔係做教育出身都唔明點解佢會做到教育局局長,
有時又真係鄧佢慘, 無啦啦比人擺左上檯,
不過佢同佢老闆真係爭唔落架啦, 算吧啦 ~

梁振英呢個人, 親民 ?
記者問佢又唔答啦, 你話啦 ....
變色龍呢個名真 ...

不嬲對第三屆港共政府成棚官冇乜好感
由梁振英被欽點做傀儡後
香港根本已死
一講停雙非,成村香港阿媽就當佢神咁拜
一講港人港地,成棚香港買唔到樓嘅又話人地都未上場俾個機會做嘢先
勞師動眾落區打個白鴿轉,成棚阿叔阿嬸就讚佢親民
成棚城管圍住佢落區都叫親民?
當年麥理浩、彭定康親自巡屋邨果啲叫乜?

講番吳克儉
而家一昧做縮頭烏龜,唔肯面對民眾
除左激起729上街、拖累佢老闆成TEAM人民望之外
保政府果班保皇黨九月立法會選舉隨時係咁先
再加埋林鄭言詞睇少罷課嘅威脅
同埋譚惠珠講因為六四唔關香港事所以唔駛講嘅呢啲言論
我好希望可以幫手再推冧下政府啲民望
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
DIH 發表於 2012-7-26 15:52 | 顯示全部樓層
早幾日報紙,有人就講過香港根本就係反共,反共係經驗結晶。

都係一句,愛國不等於愛黨,國民不是「黨擁護者」。

238X 發表於 2012-7-26 18:21 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 26/7/2012 14:25 發表

我好希望可以幫手再推冧下政府啲民望

對我而言,最後三個字 (粗體) 是多餘的。

另回 AVD1:那些賣港賊基本上是喪屍、不是人。
應該怎樣對付喪屍,大家心裏有數。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| AVD1 發表於 2012-7-27 09:36 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2012-7-26 15:52 發表
早幾日報紙,有人就講過香港根本就係反共,反共係經驗結晶。

都係一句,愛國不等於愛黨,國民不是「黨擁護者」。

最大問題係共產黨已經當左愛國 = 愛黨 = 愛共產黨呢,
呢一樣野佢地係永遠都改變唔到 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2012-7-27 09:40 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-7-26 14:25 發表

不嬲對第三屆港共政府成棚官冇乜好感
由梁振英被欽點做傀儡後
香港根本已死
一講港人港地,成棚香港買唔到樓嘅又話人地都未上場俾個機會做嘢先
勞師動眾落區打個白鴿轉,成棚阿叔阿 ...

呢 D 動作只會反映出隻狼真係好識攻於心計,
睇下佢而家上左台之後, 雙非都有做 (始終係最有效可以幫到佢自己民望), 但係後者已經名存實亡 (我就係唔信佢可以同班有錢佬咁玩) ~

Anyway, 我而家反而係有興趣睇下 729 當日示威最後係和平之下進行,
定係到最後胡椒嘖霧收場架姐 (如果真係要用到胡椒嘖霧, 除左吳克儉之外, 仲有個曾偉雄會成為 ... 唔講啦, 睇下 729 會變成點先 ) ~
Trident@KS6946 發表於 2012-7-27 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-7-26 01:30 發表

大陸有事香港先好過,最好鎖埋國,香港咪有水貨走囉......

你係真咪唔記得左香港係靠國內對口先發財......

今日香港主打法治,做中國的離岸接口,都係咁既野......

我就見唔到中國越好香港就越好既道理......

你認為當 ...

下,而家香港經濟系以金融為主,
轉口貿易系有,但已經唔系好似以前甘主要,
一有事要做返轉口港都唔系甘易,
大陸好香港系咪一定好,
我唔可以肯定甘話比你聽,
我只知而家香港無左大陸系會唔掂,
你自己都話香港無優勢。

(無論一d香港人接唔接受都好)
Trident@KS6946 發表於 2012-7-27 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-7-26 09:55 發表
無錯喇,唔該搞清楚香港歷史先啦。
由 1278 年開始,香港只係喺中國有難時發跡!

因為我愛香港,就不能避免希望中國衰弱,
或者至少唔係中央集權、唔係統一! ...

愿聞其詳。
DGCNYO 發表於 2012-7-28 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Trident@KS6946 於 2012-7-27 23:04 發表

下,而家香港經濟系以金融為主,
轉口貿易系有,但已經唔系好似以前甘主要,
一有事要做返轉口港都唔系甘易,
大陸好香港系咪一定好,
我唔可以肯定甘話比你聽,
我只知而家香港無左大陸系會唔掂,
你自己都話香港無優勢。

(無論一d ...

我可以同你講,香港無各種轉口,靠金融?死左41年囉........

每次金融出問題,就係靠香港餘下既實業,除去地產銀行,果D基本上就撐緊香港,果D無曬?我諗香港跟本唔合識人住....
Anpretext 發表於 2012-7-28 02:27 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-7-28 01:04 發表

我可以同你講,香港無各種轉口,靠金融?死左41年囉........

每次金融出問題,就係靠香港餘下既實業,除去地產銀行,果D基本上就撐緊香港,果D無曬?我諗香港跟本唔合識人住.... ...
D小朋友比慣傳媒洗腦, 唔好怪人啦
拿, 下面係統計署既數據, Trident@KS6946 溫下書喇

http://www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/sp80_tc_t.jsp?subjectID=80&tableID=189&Id=0&productType=8
 樓主| AVD1 發表於 2012-7-28 06:21 | 顯示全部樓層

原帖由 Trident@KS6946 於 2012-7-27 23:07 發表

愿聞其詳。

佢咁講唔係冇道理,
講近呢兩百年, 的確如是,
事先英國由大清帝國手中拎左香港 > 香港開始發展
之後大陸內戰 > 有錢佬來港, 為香港帶來唔小資金
仲有韓戰 > 因為當年外國列強對中國實施禁運, 最後香港就開始風山水起
大躍進/文革 > 大陸唔小難民走來香港, 為香港帶來人力資源 (香港當年以製造業為主, 人力係好緊要的)

反之大陸好景之時,
冇錯, 香港的確係有受惠; 企起廣東道一帶就已經知,
但係同時香港付出 o既代價更大, 因為某程度上而家香港已經依賴哂大陸, 如果而家大陸一塌, 我諗香港都好難獨善其身 (以前或許都有小小影響, 但絕對唔會好似而家咁大) ~

部份 "賣港賊" 就因為怕擔心得失大陸,
就另到而家大陸可以任意起香港為所欲為 (起大陸黎講的確佢係冇破壞一國兩制, 而只不過因為有部份可以左右香港大局 o既重量級人士, 對大陸不斷擦鞋而搞到香港四不像咁款) ~

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Trident@KS6946 + 1 謝說明

查看全部評分