hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 究竟國民教育應唔應該起香港出現 ?
開啟左側

究竟國民教育應唔應該起香港出現 ?

Trident@KS6946 發表於 2012-7-28 19:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2012-7-28 02:27 發表
D小朋友比慣傳媒洗腦, 唔好怪人啦
拿, 下面係統計署既數據, Trident@KS6946 溫下書喇

http://www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/sp80_tc_t.jsp?subjectID=80&tableID=189&Id=0&productType=8 ...

多謝賜教
我們的征途是星辰大海
Trident@KS6946 發表於 2012-7-28 19:33 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-7-28 01:04 發表

我可以同你講,香港無各種轉口,靠金融?死左41年囉........

每次金融出問題,就係靠香港餘下既實業,除去地產銀行,果D基本上就撐緊香港,果D無曬?我諗香港跟本唔合識人住.... ...

好,我明白,
上面系我錯,
不過我都只系想指出而家大陸一有事,
香港都一定會受到好大負面影響(照而家狀況黎睇,畢竟同以前唔同)
即使有轉口貿易支持,經濟都會受到好大衝擊。
我們的征途是星辰大海
DGCNYO 發表於 2012-7-28 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Trident@KS6946 於 2012-7-28 19:33 發表

好,我明白,
上面系我錯,
香港都一定會受到好大負面影響(照而家狀況黎睇,畢竟同以前唔同)
即使有轉口貿易支持,經濟都會受到好大衝擊。 ...

你要咁睇,大陸出咩事先,如果體制問題,香港今時今日仲可以置身事外,1國2制最大用途.....而且仲有利....

其實都要講近年既誤導,就係好似香港無左大陸就唔得....其實原則己經錯,香港一直都係靠大陸....

只不過今時今日阿爺小小事幹都出曬善稿同你講我俾你,調轉頭諗其實你唔俾香港,唔通俾澳門咩....你都想自己D錢流通姐....

好多野,包裝成都唔一樣既野

國民教育,我夠膽講你無又點,今時今日靚仔好易接收,成日話靚仔搞事,調轉頭,應該講話靚仔反而有更多時間參加社會先真喎

唔通要學67年D極左,收紅派既錢先去放炸彈?今時今日佢地唔收錢都有興趣,話靚仔佢地太多事果班,咪就係最政治冷感果班囉....

又講真,一學期先2堂,你出咩鬼書....黎D咪就係政治毒藥囉,好踩唔踩踩黎D野

今日開會,我又唔知邊個咁醒,安排2個團體輪住

一個就係反對既獨立家長團體,就緊係鏟到佢飛既,態度照舊,原來之後仲有第2團,係官方既家長團,成員仲係有無細路香港讀書既官,咁就緊係刷鞋擦到無人信

姐係點,聽日大把人激到上街囉,官喎,好似無腦,你搵自己友出黎刷自己鞋,係咪傻架.....

238X 發表於 2012-7-28 22:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Trident@KS6946 於 27/7/2012 23:07 發表

愿聞其詳。

1278年:宋端宗同宋帝昺喺香港住過,如果唔係香港都唔會有紀錄。

如果無鴉片戰爭,香港唔會開埠;
無內戰,就唔會咁多人走難落嚟,就唔會有香港奇跡。

三年零八個月嗰單,主要係日本仔太過份、太大食。
(所以我同樣唔贊成日本強大)

由此可知,中國衰弱、分裂,乃香港之利。

原帖由 Trident@KS6946 於 28/7/2012 19:33 發表

睇你點樣有事法。

不過最緊要都係,香港人真係要認真考慮係咪需要武裝自己。
唔一定要用,但有咩事上嚟有得自衛先。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| AVD1 發表於 2012-7-29 14:58 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-7-28 22:24 發表
睇你點樣有事法。

不過最緊要都係,香港人真係要認真考慮係咪需要武裝自己。
唔一定要用,但有咩事上嚟有得自衛先。

問題係而家香港真係冇咩人才去做武裝
仲有始終共產黨早就已經派解放軍來港,
你想香港靜靜雞培訓都難 (事先講政府一定唔會做, 民間團體都冇呢個本事去做) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2012-7-30 10:58 | 顯示全部樓層
729 結果九萬人上街,
真係好有興趣想知呢個政府點樣收科 ....

梁振英話要聽民意丫嗎,
唔知呢九萬人個訴求佢又聽唔聽到
http://hk.news.yahoo.com/9%E8%90 ... A%B2-212321313.html

老實講, 如果佢真係要為香港好, 早就應該早日落台重新選過,
佢根本冇凝聚力,
發展局局長上台十二日就落台, 而家都三十號啦, 十二日有人管, 十八日竟然冇人管, 你話係唔係天大笑話 ?
238X 發表於 2012-7-30 12:09 | 顯示全部樓層

回復 56# 的帖子

願望同現實係兩回事。
現實係,無令對方全殲嘅能力,做乜都無乜用。
(唔係唔做,而係唔好以為自己做嘅嘢好有用)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
sea1986 發表於 2012-7-30 13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-7-30 10:58 發表
729 結果九萬人上街,
真係好有興趣想知呢個政府點樣收科 ....

梁振英話要聽民意丫嗎,
唔知呢九萬人個訴求佢又聽唔聽到
http://hk.news.yahoo.com/9%E8%90%AC%E4%BA%BA%E4%B8%8A%E8%A1%97%E6%9C%AA%E5%96%9D%E ...

單睇今日禿頭克講嘅已經知道當香港人冇到、此乃政治任務非實行不可啦
http://hk.news.yahoo.com/%E5%90%B3%E5%85%8B%E5%84%89-%E7%A4%BE%E6%9C%83%E5%8F%AA%E6%93%94%E5%BF%83%E5%A6%82%E4%BD%95%E6%8E%A8%E8%A1%8C%E5%9C%8B%E6%B0%91%E6%95%99%E8%82%B2%E7%A7%91-041500962.html
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
 樓主| AVD1 發表於 2012-7-30 13:45 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-7-30 13:17 發表

單睇今日禿頭克講嘅已經知道當香港人冇到、此乃政治任務非實行不可啦
http://hk.news.yahoo.com/%E5%90%B3%E5%85%8B%E5%84%89-%E7%A4%BE%E6%9C%83%E5%8F%AA%E6%93%94%E5%BF%83%E5%A6%82%E4%BD%95%E6%8E%A8%E8%A1%8C ...

呢個人起我心目中已經開始變緊做第二個林公公,
北京加埋佢老闆話乜就乜, 講黎講去都係個幾句,
兩個字 - 哂氣 ~

除非佢而家有膽講擱置,
否則呢個人個民望只會不斷下跌 (雖然佢而家話擱置都唔會即時拉高架啦) ~
dbat98D 發表於 2012-7-30 14:12 | 顯示全部樓層

到左呢個時候,我地應該直接搵祖家英國幫手
相信盟友美國都唔會坐視不理
依家係最好時候起義消滅中國,如果俾呢個國家還擊,就係世界滅亡之時
為下一代,為世界和平,香港人應該行出嚟,
將敵人殲滅

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
238X + 1 至理明言

查看全部評分