hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 究竟國民教育應唔應該起香港出現 ?
開啟左側

究竟國民教育應唔應該起香港出現 ?

ArnoldC 發表於 2012-8-2 07:34 | 顯示全部樓層

香港是否需要國民教育?不需要!香港人已十分愛國(土、民),每年五月卅五維園盛況可見一斑。無奈太多人「黨國不分」、「政國不分」,媚共如是、反共如是。

sea1986 發表於 2012-8-2 08:43 | 顯示全部樓層
原帖由 ArnoldC 於 2012-8-2 07:34 發表
香港是否需要國民教育?不需要!香港人已十分愛國(國土、國民),每年五月卅五維園盛況可見一斑。無奈太多人「黨國不分」、「政國不分」,媚共如是、反共如是。 ...

其實只有喺極權國家有國民教育
民主國家只會係公民教育
兩碼子事
總唔明點解咁多人仲可以搞錯左
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
 樓主| AVD1 發表於 2012-8-2 09:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-8-1 22:19 發表

國民教育不知幾成功, 我每次見到國旗就想喊

呢個正等如北韓人唔對住金氏有激動表情...
你洗定個屎忽入去勞動營一樣姐
分分鐘仲要係有入冇出,
咁你喊定唔喊, 真係任你揀...

LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| AVD1 發表於 2012-8-2 09:22 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-8-2 00:10 發表
你又知大陸唔係病入膏肓?

最小佢而家擺個樣出黎唔似,
連美帝都要忌佢三分,

當然如果將來比人踢爆所有野都係假大空,
呢個土共政權都已經係差唔多係時候歸西架啦 ~

等下啦 ~
kwyeung 發表於 2012-8-2 10:38 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-8-2 09:20 發表

呢個正等如北韓人唔對住金氏有激動表情...
你洗定個屎忽入去勞動營一樣姐
分分鐘仲要係有入冇出,
咁你喊定唔喊, 真係任你揀...

工作需要, 不時要見大陸人。
當深圳人特登打黎香港, 話支持香港人抗議國民教育, 要努力捍衛香港既價值。
香港是中國最後一道防線, 連內地人都當寶既時候,
我唔明點解某D香港人要親手破壞, 講埋D指鹿為馬既說話。

尤其見到D讀緊書既學生, 懶係批判咁眾人皆醒我獨醉, 我真係心如刀割。
為工作, 我嘗可理解。我都fb a/c有幾個, 方便見人講人話,
但學生應該係最有勇氣講出真相, 反而唔知真心定貪得意, 講D不分黑白既說話,
我真係諗唔通。

主流意見係點, 我諗都唔需要打嘴炮, 大家心裡有數。
最可恥既係呢班人, 偷換意見, 亂加帽子, 將常識歪曲。
你反駁佢, 係浪費青春, 唔反駁佢, 又怕有年輕人誤信歪理, 害人害物。
做香港人真係好難

cky 發表於 2012-8-2 16:32 | 顯示全部樓層
小學宜家差唔多間間都有德育及 "公" 民教育
問題係政府用 "國民教育" 來代替 "公民教育"
加入大量情感化的教導, 指標

我睇二年級侄仔 D 功課, 佢學校 D 公民教育工作紙
有講認識國家, 只係寫下自己的籍貫係乜
香港附近有乜省份.. 例如廣東, 福建, 再加幾個大城市而已
常識就講幾時係特區成立日, 邊日係國慶,國旗係點既樣
升國旗要肅立,就是如此

你做乜要個六七歲的靚仔,講乜嘢見到國旗要感動,見到中國運動員拎牌要激動?
教唱歌頌祖國,從而令學生講出對自己民族自豪感?
撞鬼!
238X 發表於 2012-8-2 21:18 | 顯示全部樓層

回復 76# 的帖子

嗰班本身就係鬼 / 喪屍,何「撞」之有?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| AVD1 發表於 2012-8-3 08:59 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2012-8-2 10:38 發表
做香港人真係好難

自從香港回歸開始, 香港個將來就注定係咁,
唔想比大陸管三管四就要去第二個國家做二等公民,
一係就留起香港比人邊緣化, 思想大清洗 ~

香港人要怪一係就怪大陸點解心胸如此狹窄,
部份左派仲覺得香港人係港英餘孽, 帶哂有色眼鏡去睇香港人,
而家就走黎香港同化我地 ....

另外一個點都係要怪英國佬,
香港人唔係對英國毫無貢獻,
竟然一野就出賣我地香港,
咁你話, 香港人可以靠邊個 ?

上面有人話要靠自己,
可惜早就有人作左反, 投向共產事業, 換取高薪厚職,
結果而家未唔得民心, 下下以為派下錢, 民心就會仆埋去...
咁 o既心態, 除左同個班人講句你們 NAIVE 之外仲可以做到乜丫 ~
hkbw 發表於 2012-8-7 14:46 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2012-8-2 16:32 發表
小學宜家差唔多間間都有德育及 "公" 民教育
問題係政府用 "國民教育" 來代替 "公民教育"
加入大量情感化的教導, 指標

我睇二年級侄仔 D 功課, 佢學校 D 公民教育工作紙
有講認識國家, 只係寫下自己的籍貫係乜
香港附近有乜省份.. 例如廣東, 福建, 再加幾個大城市而已
常識就講幾時係特區成立日, 邊日係國慶,國旗係點既樣
升國旗要肅立,就是如此

你做乜要個六七歲的靚仔,講乜嘢見到國旗要感動,見到中國運動員拎牌要激動?
教唱歌頌祖國,從而令學生講出對自己民族自豪感?
撞鬼!

呢個正正係今次國民教育所出現既問題~~~

國民教育又好, 公民教育又好, 感唔感動d 咁personal既野, 點都唔駛指導既~

左派既諗法, 其實就剛好跟呢個板一些回文相呼應~~

老實講, 過去咁多年, 香港年青一代確係受 所謂 既 "民主" 思想洗禮, 在左派的角度來講, 呢d都係一種洗腦
(老實講, 某程度上又真係洗腦, 而家有些人大美國主義上晒腦就知), 所以就希望係最短時間內以極左的洗腦方式
去為新一代 "重新定位", 把一些左派concept放落去下一代~~

我就兩種洗腦都睇唔順眼既~ 我甚至認為一個正常成熟既人, 無論細個學過d乜, 自己的批判性思維成熟時, 都應該
重新檢視自己學過的事, 何為對, 何對錯~~

不過, 似乎無論係左係右派都好, 都唔認同大部份人有批判性思維, 兩邊都想我教你乜, 你就聽乜, 你就要認同那一項,
所以先有今時今日這樣的境況~

香港左派洗腦的第一擊, 其實就係當年硬要擺心繫家國係六點半新聞之前一樣~~老實說, 真係令人作嘔~
硬要經常在學校升旗這些多餘的活動, 老實講, 真係太無聊, 學校又唔係奧運會, 攪來真係費時失事~
殺雞焉用牛刀?!
DGCNYO 發表於 2012-8-7 17:03 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-8-3 08:59 發表

自從香港回歸開始, 香港個將來就注定係咁,
唔想比大陸管三管四就要去第二個國家做二等公民,
一係就留起香港比人邊緣化, 思想大清洗 ~

香港人要怪一係就怪大陸點解心胸如此狹窄,
部份左派仲覺得香港人係港英餘 ...

咁都要講天時地利,如果8964單野在中英香港未來討論前爆,我相信英國佬一定唔會放手,無他,這事件後絕對政治正確,而之前我夠膽講香港只係55波,無咩所謂咁.....

而點解彭定康玩咁大,亦知香港需要基礎夠大去回歸,唔係既就未來好難保證香港點行....

當然我唔夠膽講香港係咪仲拿緊港英時的冷飯,但香港回歸後的獨立設計基建暫時都未見有邊一個真的做到效果.......

中國何止心胸細,佢跟本覺得香港其實只係樣版,做俾台彎睇,但佢跟本無計到香港一直立左一D Flag,中國要改變好難,而且不是一點錢、一D玩法就改變

但中國毀左直選市政局就真係最傷一著.......將很可能理想的民選制玩完......

到2005年時,香港仲有少數市政局的社區計劃做緊,之後你話區議員做過D咩,最叻起斜台、改紅綠燈

成個區就得個講字,黎D基礎野都搞到亂糟糟,仲要人地愛黨.....人係會比較,雖然唔係人人咁清楚改變甚麼,但感受存在的....

有時真係覺得中國你唔放權,香港亦唔會同你講心,你覺得香港自視過高,咁香港何嘗不是在覺得中國在發白日夢.....
點解有人講港英好,最後10年果2位清督加立法機關既改變、市政局的真正有責任的議員而不是今日問責是廢的官......

有時我覺得跟本中國唔信香港,咁我地點信中國由其果個黨,要我們無條件去愛你,抵佢台海關係搞成咁......基本互信都做唔到