hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 今次的 Y41 沒有白色車.....
開啟左側

今次的 Y41 沒有白色車.....

樓主| da54 發表於 2012-7-24 14:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ANDY5520 於 2012-7-24 13:47 發表

九巴部AVC夠係低地台,重心低九巴又會派去行Y41?
ASB、C都係低地台啦...
似係巴士公司問題多D...
另外九巴似係見單層車就派...

我唔明你講咩.... 我咪話低地台所以可以行囉?
YM、Dart SLF、AVC 都係低地台...

另外人地唔係見單層車就派.... 請睇呢張紙...

P.S. 鳴謝友好相助及珀客、九巴員工的辛勞

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +3 收起 理由
AP38 + 1 + 1 冇野好講啦掛
DW8306 + 1 + 1 自暴其短
河灣西 + 1 + 1 小朋友唔知頭唔知路寧捨多幻想,因為而家放緊 ...

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
 樓主| da54 發表於 2012-7-24 14:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-7-24 13:49 發表

其實近幾次打風﹐8號波之前好似已經沒有 y41 支援﹐極其量都只是派車 standby。

主要都係2小時預警﹐拉散了客的最繁忙時段。

而落波﹐好多時都有y41﹐主因係全部人﹐不論遠近﹐不論平時早返定晏返的﹐都會集中一齊出發返工﹐所以 ...

琴晚下繁主要係陽光派高身旅遊巴行加班,應該係因為青馬橋面無禁行高身車輛...
但今朝落波後,青馬橋面仍然禁行高身車輛,陽光無法支援,所以就有 Y41 疏導....
我懷疑可能係包車成本問題,陽光優先....

另外我係等足一轉半車,只見呢六架車,而我聽聞只係得六部車行 Y41,所以我就話無白色車~
kei_hk 發表於 2012-7-24 14:26 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2012-7-24 02:20 PM 發表

琴晚下繁主要係陽光派高身旅遊巴行加班,應該係因為青馬橋面無禁行高身車輛...
但今朝落波後,青馬橋面仍然禁行高身車輛,陽光無法支援,所以就有 Y41 疏導....
我懷疑可能係包車成本問題,陽光優先....

另外我係等足一轉半 ...

有時車務調動﹐車可能有delay遲開﹐所以未必睇到所有車的。

rickywk 發表於 2012-7-24 14:33 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2012-7-24 14:13 發表

我唔明你講咩.... 我咪話低地台所以可以行囉?
YM、Dart SLF、AVC 都係低地台...

另外人地唔係見單層車就派.... 請睇呢張紙...

P.S. 鳴謝友好相助及珀客、九巴員工的辛勞 ...

咁得意,張list得一千零一架ASC
FY5856 發表於 2012-7-24 14:48 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

唔係 4 架咩?

NW2184
PB 526
PB 682
PB2174
DW8306 發表於 2012-7-24 15:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ANDY5520 於 2012-7-24 13:47 發表

九巴部AVC夠係低地台,重心低九巴又會派去行Y41?
ASB、C都係低地台啦...
似係巴士公司問題多D...
另外九巴似係見單層車就派...

何以見得九記見單層就派?

朋友,你估呢...如果而家扣分制冇取消閣下仍然貼埋呢D聲大夾冇準既低質文章
你諗你個account會花幾多時間就做到乞衣丫拿?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
河灣西 + 1 + 1 贊成你的,「乞兒論」

查看全部評分

nwfb1001 發表於 2012-7-24 15:26 | 顯示全部樓層

Y41收費多少?
kei_hk 發表於 2012-7-24 15:33 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2012-7-24 03:26 PM 發表
Y41收費多少?

同普通的路線收費相同(珀麗灣 <> 青衣)﹐而路線也相同。

Y41 可以講係九巴入面一個代號﹐當係派車「路線」之用。

而收費方式﹐好似係用珀記自己的收費機/錢箱的﹐不會用九巴車上的收費設備。

914 發表於 2012-7-24 16:10 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

先多謝相片提供。

小弟仍想知青馬橋封閉上層期間究竟有冇Youngman行過?
AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
 樓主| da54 發表於 2012-7-24 17:46 | 顯示全部樓層

原帖由 914 於 2012-7-24 16:10 發表
先多謝相片提供。

小弟仍想知青馬橋封閉上層期間究竟有冇Youngman行過?

有行過。