hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【討論】就著十號風球晚上東鐵停駛的建議解決方案 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

【討論】就著十號風球晚上東鐵停駛的建議解決方案

toyl 發表於 2012-7-25 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2012-7-25 12:26 發表

杜鵑係邊度上, 同香港既距離又有幾多呢

自己諗下啦

颱風風力、與香港距離都係不同變數,沒有必然關係。
今次個風達10號,與香港距離係最長的一次。
DGCNYO 發表於 2012-7-26 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2012-7-25 23:21 發表

颱風風力、與香港距離都係不同變數,沒有必然關係。
今次個風達10號,與香港距離係最長的一次。

9號同10號,9號其實係一個警告,話個風係到加料中....

10號,香港有颶風的實測速就會上,9號係預告而10號係一個好數據化既結論

老實講,出得九號最大賭注就係吹唔吹到正

RTHK如果都可以做到放風出9號到10號,我覺得有理由相信其實港鐵無理由唔收到更可靠的消息去到咩水平.......

以巴士公司既反應都知個風係有料,有錢都唔搵,而且比平時更加早同直接地話中終....

員工就慘啦....好在無出大事......
PE7937 發表於 2012-7-27 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-7-26 01:20 發表

員工就慘啦....好在無出大事......

如果係咁既班報紙佬就肯定唔同講法
唔係插MTR啦.....
而係公開插到班友上天花板
因為佢地既一時智障害左人
到時鬼理ERL發生咩事
HF3204@243M 發表於 2012-7-27 22:01 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2012-7-25 11:33 發表
其實處理方法好簡單, 就係八號風球掛左之後, 4-6小時內港鐵應全面停駛~

今次來得唔算好急, 8號上左6個鐘先掛9, 理論上收車都應該夠時間~

咁就唔會發生今次既事件~~

要令大眾知道一件事, 就掛八之後盡可能應該返屋 ...
其實個問題係
咁多年都只係得兩三次番工時間力牆失效
今次難得可以唔洗開 OT,打工仔梗係要出去玩盡佢,邊度會估到會搞到番唔到屋企...
straysheep123 發表於 2012-7-27 23:34 | 顯示全部樓層
相信以後港鐵八號風球幾個鍾頭後就會收架空段車
反正係蝕做又危險

依家俾人鬧大條道理安全行先,唔做唔錯
herman15hk 發表於 2012-7-27 23:44 | 顯示全部樓層
地下化/完全密封化

不計成本的話起一條十號風球都行到的鐵路,其實唔難
問題係邊個埋單先?

少甜啊唔該
UBS 發表於 2012-7-28 01:26 | 顯示全部樓層

DGCNYO 發表於 2012-7-28 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 UBS 於 2012-7-28 01:26 發表

當然係邊個講邊個畀錢啦

p.s. 其實龜龜係網站度整板惡劣天氣安排,將1-10號波ge 列車服務table form 清楚地寫哂出來就無問題。不過唔知點解唔做

例如9號風球ge, 東鐵服務個格寫住「服務盡量維持,班次會較平日疏落,如 ...

我覺得,龜龜跟本10號都無打算收....以前九鐵時代反而有....
tonyng 發表於 2012-7-30 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2012-7-25 12:26 發表
杜鵑係邊度上, 同香港既距離又有幾多呢
自己諗下啦

香港的風力與熱帶氣旋的距離並沒有必然的反比關係。
韋森特距離香港100公里掠過,長洲錄得141km/h的持續颶風風力,杜鵑的風力呢?自己諗下啦。

說到底應該為安全計,八號風球發出後數小時內,讓一般市民下班返家後,所有露天路段的鐵路便要陸續停駛。

dbat98D 發表於 2012-7-30 13:59 | 顯示全部樓層

一掛九號已經話露天段會停駛
呢頭講完嗰頭冧樹