hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【討論】就著十號風球晚上東鐵停駛的建議解決方案 ...
開啟左側

【討論】就著十號風球晚上東鐵停駛的建議解決方案

victorwong888 發表於 2012-7-25 01:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Neutroginger 發表於 2012-7-25 02:16 | 顯示全部樓層
當時十號風球情況之下, 港鐵公司可做既事真係唔多
開始果陣已經講到明係有限度服務

路軌始終係露天設施, 好容易受外來物件影響
而當時既環境真係不適宜處理電線
所以, 今次真係無辦法
就算d 客係度嘈,都係無用
有巴士又如何? 有路行咩?

十號風球之下留在室內已經係最好既辦法
busfunfun 發表於 2012-7-25 02:20 | 顯示全部樓層
唔好講話成唔成本問題,
係要每站HOLD住D員工,
加上有樹倒塌,
即使八號都好危險。

如果IN CASE出事,邊個負責先?
到時又話港鐵強行開車,累死市民。
要做到100%鐵路安全,係要花成本。
唔止鐵路公司,而係市民都要付上
LF5502 發表於 2012-7-25 02:40 | 顯示全部樓層

所以 MTR 一定係趕返哂乘客入返月台,
所以我唔明白點解有記者到就開返架列車俾人入去.....
kp3011 發表於 2012-7-25 03:02 | 顯示全部樓層
如果兩點幾真係搞掂晒,就唔會 24 號 7 點幾先全線通車

整好之後,後期再跳左幾次電
GD1570 發表於 2012-7-25 08:25 | 顯示全部樓層
個人意見:
乘客話要求接駁巴士,其實當時九號差唔多十號風球再嚟部接駁巴士都係無用..
先唔好理仲有冇司機(我唔知相信無港鐵巴士司機ON-DUTY中,因為一定有通宵更司機)
你要搵幾多部巴士嚟先可以載得晒班乘客
另外,如果巴士中途發生任何意外,行行吓又塌樹整到,又會唔會有保險可以賠償呢?
唔好忘記當時唔係8號,係9號甚至乎10號波
再加上,你車得佢哋去港鐵站,又無任何車輛接駁
(唔好話的士,的士可以搞得掂的話就唔會有大班人留在大圍站)
到時又叫你車埋佢哋返屋企,我計你一部巴士載100人,即係隨時要兜八九十個地點
唔知三四粒鐘可唔可以兜得晒呢?

所以,其實我係贊成港鐵留班客喺車站
最起碼,佢可以保證到乘客的安全

有站友話每站要HOLD住D員工,其實車站應該係有通宵班員工留守的
以便進行檢查或維修,話唔話得事就唔知,但起碼可以同車務及總控制室聯絡
(當晚我相信應該大部份東鐵車站維修都係停架喇...)
咁已經可以解決咗車站員工的問題了..

當24日朝早十點幾除八號波後,九巴可以出新聞稿表示新界東有成四成巴士路線停駛
重災區仲要在大埔粉嶺上水的時候,你叫港鐵九號十號派巴士接你走..
你敢派送埋兩舊水畀我都唔敢上啦....

你有你可愛,我有我好笑。
hkaiw 發表於 2012-7-25 09:29 | 顯示全部樓層

想起於2003年9月2日杜鵑吹襲香港,天文台於晚上9時發出9號信號後不久,九鐵便宣佈東鐵全線停駛,當時從新聞影片看到有大批乘客滯留在九龍塘站。
喵...
hkbw 發表於 2012-7-25 11:33 | 顯示全部樓層
其實處理方法好簡單, 就係八號風球掛左之後, 4-6小時內港鐵應全面停駛~

今次來得唔算好急, 8號上左6個鐘先掛9, 理論上收車都應該夠時間~

咁就唔會發生今次既事件~~

要令大眾知道一件事, 就掛八之後盡可能應該返屋企, 而唔係諗著有萬能港鐵而去shopping睇戲食飯~
只要冇乜人去消費, 一眾老闆自然會放員工返工, 就係咁簡單~

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
Ekin + 1 同意4-6小時內停使, 唔係老馮!
siupy + 1 無錯!又唔見離島居民去消費?分分鐘無船返屋 ...

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
kei_hk 發表於 2012-7-25 12:06 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2012-7-25 11:33 AM 發表
其實處理方法好簡單, 就係八號風球掛左之後, 4-6小時內港鐵應全面停駛~

今次來得唔算好急, 8號上左6個鐘先掛9, 理論上收車都應該夠時間~

咁就唔會發生今次既事件~~

要令大眾知道一件事, 就掛八之後盡可能應該返屋 ...

很可惜﹐MTR 係以市民交通需要行先。

有服務的原意﹐係提供一個有限度的交通給市民﹐作為必要的外出﹐例如返工放工﹐甚至遠行去機場。
所以﹐MTR 都盡可能提供有限制服務。

以上﹐不是針對今次個風 或 其他不同程度的暴風而講的。

不過﹐MTR 日後便應該要著重講明﹐有限度的服務﹐係會隨時因天氣變化﹐安全的考慮下﹐暫停所有的服務。

政府也應該加強宣傳暴風的危險性﹐會對市面有什麼影響﹐特別是交通服務係會隨時全面中斷。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
12A + 1 good

查看全部評分

天空之神 發表於 2012-7-25 12:26 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 25/7/2012 09:29 發表
想起於2003年9月2日杜鵑吹襲香港,天文台於晚上9時發出9號信號後不久,九鐵便宣佈東鐵全線停駛,當時從新聞影片看到有大批乘客滯留在九龍塘站。

杜鵑係邊度上, 同香港既距離又有幾多呢

自己諗下啦
.