hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃小欖設大型轉乘車站減重複路線 ...
開啟左側

[問題] 九巴計劃小欖設大型轉乘車站減重複路線

士刁拔尼.奧 發表於 2012-8-6 21:30 | 顯示全部樓層

原帖由 laikingsouth 於 2012-8-3 10:58 發表
263M 唔經大馬路,先天第一錯。

263M 唔落葵涌,先天第二錯。

既生瑜,何生亮?一條屯門元朗走廊之間的疏落帶狀聚落竟有兩條「M線」出
荃灣,而263M的「免轉車覆蓋範圍」較68A小,連後天都錯埋。

先天後天都不足,263M又點發到圍 ...

經大馬路而264M轉特快,結果到264M死;天水圍用3.9分段的人多,回程影響更大,仲有264M尾車返天水圍係最夜,要小心處理。
263M唔落葵涌,只因68A,不過68A行晒荃葵掉頭返青衣會更錯。反而263M去葵涌,63M翻生,以送68A上路或會更好。
CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2012-8-6 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-3 11:21 發表
咁你估下D客會流去點到先?
263M落到荃灣楊屋道青衣
68A落到荃灣大窩口葵涌青衣
的確係各有獨市
不過68A一條已經cover得晒大部分地區
資源既投放明顯68A係更加之著數
263M已經輸蝕左

咁洪水橋打上既地方會有幾多人搭 ...

處理呢兩條上上面,由始至終屯公轉車站點做都做唔到大欖咁方便,要乘客用多數十百份比時間搭車已經係原罪。
如果你可以用1小時令我響洪水橋坐68A轉車過到海的話,咁先有得傾。
否則我只會寧願兩條線碌到永遠。因為如果我坐車出去的話,取消263M對我嚟講係剝削,我得唔到原有服務水平。

一架ASC坐滿36人,政府對單層巴最高載客量訂於90,坐滿的載客量已經有40%。政府既然以載客量百分比計,就跟返佢計算方法,咁40%出市區又係咪差呢?要怪,只能怪呢條線用單層。
CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2012-8-6 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb63x 於 2012-8-3 16:51 發表
最大別有兩樣,一係價錢 過海19.4 vs 22.0, 東九 15.2 vs 17.0, 尖咀 13.3 vs 17.0
第二係行屯公有機會塞車,...
灰沙圍做臨界線,搭263m同68a出荃灣所需時間是相約的

可唔可以將68A搬過元朗西,都間接做到欖隧車的轉 ...

再比較返,我雖然用多咗錢但係保證有位坐同埋轉車時間上係短,單以後面的原因,我以轉車角度計的話當然用263M
灰沙圍做臨界線的話,我坐263M價錢平咗,所以郁親263M就已經大條道理俾人反對。

68A去元朗西,朗屏邨就已經夠大條道理話你令佢冇車出荃葵而反對。(因為佢地當263M響悅屏樓個站係冇到,加埋如果住得較北面幾座的話行去坐68A點都近過263M)
CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2012-8-6 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 64K 於 2012-8-4 04:20 發表

如果個班人肯係小欖食塵等轉車
不如我搭西鐵轉好過啦 至少有冷氣涼住先

問題係,呢個轉車站最原先係青公果位議員要求,其次先到屯門北的那位。
事實上對其他區嚟講,呢個站基本上係冇用乜滯。
CZ_6686還錢!
LF5502 發表於 2012-8-6 22:56 | 顯示全部樓層
但同時其他人要受罪......

同埋好多人好高興 962 可以有十幾條拆線,
但同時話九巴的路線重疊......

原帖由 士刁拔尼.奧 於 2012-8-6 21:58 發表

問題係,呢個轉車站最原先係青公果位議員要求,其次先到屯門北的那位。
事實上對其他區嚟講,呢個站基本上係冇用乜滯。
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-6 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2012-8-6 21:44 發表

處理呢兩條上上面,由始至終屯公轉車站點做都做唔到大欖咁方便,要乘客用多數十百份比時間搭車已經係原罪。
如果你可以用1小時令我響洪水橋坐68A轉車過到海的話,咁先有得傾。
否則我只會寧願兩條線碌到永遠。因為如果我 ...
如果你要保263M可以有二千萬個唔知咩理由既理由
冇所謂
不過講緊"如果"有兩個方案
1.68A元朗西做總站,同欖隧線做轉乘
2.263M大改做青衣特快,ko條264M
去please洪水橋以上既乘客用更好既東西去換取取消263M

你可以繼續大大聲話對我剝削,得唔到原有服務水平
不過當講得出上午繁忙時間一條對外路線以單層去計只係得40%客量叫好既
有咩好討論?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-6 23:24 | 顯示全部樓層

原帖由 士刁拔尼.奧 於 2012-8-6 21:53 發表

再比較返,我雖然用多咗錢但係保證有位坐同埋轉車時間上係短,單以後面的原因,我以轉車角度計的話當然用263M
灰沙圍做臨界線的話,我坐263M價錢平咗,所以郁親263M就已經大條道理俾人反對。

68A去元朗西,朗屏邨就已經夠大條 ...
朗屏有幾多人會去搭68A出去?
咁怕有咩問題既
咪係朗屏開之後兜入去元朗西lo
再唔係,過車俾68M拆條線入去俾朗屏
咩數都夠
Lost 發表於 2012-8-6 23:55 | 顯示全部樓層
坦白講, 青公三寶 63X 68A 263M 點郁都大致有共識, 就係留 63X 同另外兩條其中一條, 非繁忙時段跟足時間表地開20分鐘一班車. (而唔係碰運氣才依時間表開車)
如果唔係, 分分鐘繼續成為九巴熱門取車黑點, 263M近年拆樓多減班少, 但63X 68A組合近幾年已經減走左五至六部車, 如果計埋西鐵通車前後, 仲有63M, 就更加不計其數. 再係咁落去, 難保九巴唔會再借機減少三線服務, 縱使20分鐘已經係臨界點級別.

最緊要都係準時, 唔好日日唔同時間囉, 呢點好重要.

當然繁忙時段屯門公路塞車令車程增加、楊屋道等都會係問題,
我覺得揀囉, 大欖隧道確實比較穩定, 而且可以減走楊屋道黑洞, 如果反過來逆天而行棄68A取263M, 以葵涌為總站及不入青衣, 我覺得都可以考慮.
藍地一帶車程會長左, 但都穩定左, 唔使受兩線行車既屯門公路威脅, 有好有唔好啦.

再講多少少點解咁諗啦, 青山公路乘客係偏向坐68A既,
但即係咁, 如果263M可以做回千色店、大窩口及葵涌等68A固有區域, 同時車程較為穩定, 又可以用大欖隧道轉車, 相對市中心塞一塞, 屯公大斜塞一塞, 兩線段又塞既68A都有吸引力.

不過而家屯門公路轉車站生米煮成熟飯, 真可惜. 全屯門係一齊受害的.

tony223 發表於 2012-8-7 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-6 23:20 發表
如果你要保263M可以有二千萬個唔知咩理由既理由
冇所謂
不過講緊"如果"有兩個方案
1.68A元朗西做總站,同欖隧線做轉乘
2.263M大改做青衣特快,ko條264M
去please洪水橋以上既乘客用更好既東西去換取取消263M

你可以繼 ...

講真九巴連68X轉車回贈/補差額咁簡單既方法都唔做既話,叫佢大改68A去元朗西加轉乘簡直難過登天,淨係以唔想乘客用此轉乘遊車河為由已經可以ban

另外264M唔單止服務青衣<->元朗客,佢亦都身兼元朗區內線既角色,
天水圍來往博愛醫院某程度上都係靠佢,甚至有人由天水圍/濕地公園搭佢落元朗/欖隧轉車,總之要264M取消係有D難度

講番263M,佢並不是任何時間都係冇客,只不過非繁忙時間稍為差少少(呢個情況應該係新市鎮路線既定律),
早繁出市區/下繁至晚上返富泰(如果263M先過68A/251M埋站的話)絕對係可以頂閘,就算只係坐滿,以ASC法定載客量81人來計都已經過40%

而且,洪水橋至藍地上下繁就話可以用258P/960A/B/P/X去代替轉車,
咁屏山塘坊村灰沙圍居民呢?
佢地搭68A去新轉車站轉車點都耐過263M去欖隧轉,如果取消263M的話,只係逼佢地比多3元搭68X轉車,一日半日就話得,一個月既話條數應該好襟計...
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-7 00:31 | 顯示全部樓層

回復 99# 的帖子

你咪由佢游lo
除左巴士迷邊個咁得閒?
如果有得做得低條263M既
68X加轉乘老九會唔做?

元朗區內線仲好
好心正正式式開過條仲好

過左元朗之後263M仲有幾多客係到先?