hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃小欖設大型轉乘車站減重複路線 ...
開啟左側

[問題] 九巴計劃小欖設大型轉乘車站減重複路線

士刁拔尼.奧 發表於 2012-8-10 02:43 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-6 23:20 發表
如果你要保263M可以有二千萬個唔知咩理由既理由
冇所謂
不過講緊"如果"有兩個方案
1.68A元朗西做總站,同欖隧線做轉乘
2.263M大改做青衣特快,ko條264M
去please洪水橋以上既乘客用更好既東西去換取取消263M

你可以繼 ...

如果有呢兩個方案咁我相信大部分用家會選擇第3方案︰不變。
如果冇屯門鄉郊果位議員反對,救263M仲有第4方案︰洪元路開兜田心出青山公路同元朗南,出荃灣去興芳算。68A改特快定點20分開車,即63M翻生。

都係果句,以運輸署定義上40%載客量唔係好,但不過足夠維持現有服務
加上響68A達到85%載客量時,cut 263M就算令68A加車,但彌補到總乘車時間,保證現有服務網點不受影響嗎?
CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2012-8-10 02:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-6 23:24 發表
朗屏有幾多人會去搭68A出去?
咁怕有咩問題既
咪係朗屏開之後兜入去元朗西lo
再唔係,過車俾68M拆條線入去俾朗屏
咩數都夠

呢個朗屏出元西再出青公的LOOP你朝早有冇經過?
咁做係最令班次誤點的方法。(元西出青公只有用安寧路,但基本上朝早係理民府個路口塞返轉頭冇得郁就大件事)
68M拆線入朗屏?直頭拉入朗屏做總站好過,只係呢條線可以連續收3個正字軌,咩都會亂晒先累事
如果68M咁拆入朗屏,再促成68A同263M響洪水橋開玩定點聯合班次時,基本上各自開繁時10分非繁20分鐘的話都可以(咁做反而除笨有精收到車)
CZ_6686還錢!
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-10 03:03 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2012-8-10 02:43 發表

如果有呢兩個方案咁我相信大部分用家會選擇第3方案︰不變。
如果冇屯門鄉郊果位議員反對,救263M仲有第4方案︰洪元路開兜田心出青山公路同元朗南,出荃灣去興芳算。68A改特快定點20分開車,即63M翻生。

都係果句,以運輸署定義 ...
落元朗南諗住搵客路呀?
咪睇下有幾多人lo...
當268B取消老九都唔會開條全日線落元朗南做下數
就知有幾大需求
一個唔好彩
連原本洪水橋-屏山既清袋
咁就真係ggwp

繁忙時間都先係俾到四五六十percent仲要係單層
都仲要話佢好多客既咁有咩好講?
不如你叫老九入返AT
咁載客率實會上百都得

現時講緊人手不足既問題
我放一架車落68A好明顯運載量高過263M一個double既時候
係要留住263M做咩?
當然,用有乘客受影響做盾實贏
不過累鬥累咪睇下邊個最後唔著數咁解
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
士刁拔尼.奧 發表於 2012-8-10 03:08 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2012-8-7 01:15 發表

既然唔見得唔多客,咁即係如果68A、263M其中一條取消,另一條加密一倍班次,都係可以做到繁時載客85%非繁返40%,

263M同68A,在洪水橋上車去到轉車站,時間上分別不大,

263M的行法如果真係受歡迎,當初就唔會一減再減班次,減到要 ...

你講得啱,如果同而家既網點,班次,價錢,整體服務真的是90%以上相同,可以考慮放行,但…

962 不會響轉車計劃內,如何前往銅鑼灣?
26XC,班次講緊4/5分鐘一班仲要叫兩飛,而家變咗6-7分
269D,5分鐘一班變成263的10分鐘一班

如何是90%相同?還未計響市區大家行既路有唔同果陣要原有乘客行多兩三個街口而反對既無理原因

CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2012-8-10 03:11 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2012-8-7 01:37 發表

你比較一下繁忙時間既班次,

68A有特車時段做到12-15分一班車,263M都係>20先一班,仲要經常收車,

263M取消後,68A加密班次,加上過海有960/P,961,962/A/P/X,

你覺得一小時唔夠過海?

輕鐵轉西鐵轉東涌線一樣過到海,覺得巴士慢既,你 ...

我有權唔搭,但無權拎走我選擇的權利吧。
68A過海冇得轉晒你講果堆線而影響我行車時間,冇咗263M要我坐68X唔係唔得,但係無啦啦要我俾多3蚊的話,就是原罪。

CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2012-8-10 03:14 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2012-8-7 21:55 發表

你用單層車載客率 (最高為 90 人) 與雙層車的載客率 (最高為170 人)相比
未免偷換概念吧 !

計載客率,人地政府按返SCHEDULE OF SERVICE出幾多單幾多雙咁計,
你就要用返呢個規則同佢講夠唔夠客

寫話用3架單層,載客率100%,唔通你會當有510人坐?
CZ_6686還錢!
士刁拔尼.奧 發表於 2012-8-10 03:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-10 03:03 發表
落元朗南諗住搵客路呀?
咪睇下有幾多人lo...
當268B取消老九都唔會開條全日線落元朗南做下數
就知有幾大需求
一個唔好彩
連原本洪水橋-屏山既清袋
咁就真係ggwp

都仲 ...

倒轉頭講,用家主導啫
你cut,我咪用第2啲方法囉,唔一定坐68A轉車架,特別係68A唔見得有幾密車果陣
一樣分分鐘連基本盤都冇埋。

佢而家呢個方案好老實講,點佢都唔會加密68A(加車條件係繁時100%載客呢條規則相信都好難打破),冇埋263M結果就係68X轉車吧。
一人收多3蚊一程,巴士公司不知幾好賺。不過影響既唔止青公客囉,仲有元朗68X果批。

同時,佢摺268B唔係冇響元朗南做嘢喎,佢依然會開68P同埋再加968早特喎(不過計話加68M同968車)
只係全日線佢唔想做(要各位坐村巴或者行出大馬路轉車啫)

CZ_6686還錢!
laikingsouth 發表於 2012-8-10 10:54 | 顯示全部樓層
要做好263M 其實係好簡單:入大馬路,落葵涌,咁就不愁無客,班次亦可因應
客源擴大而得以改善。

而68A 亦應因應屯公轉車站的啓用而可經汀九橋直落青衣!當成個天水圍和元朗
、上水粉嶺都養得掂一條經汀九橋直落青衣的線,咁無理由屯門做唔到卦?!當
然青衣回程要俾元朗價就係有點屈機囉!
laikingsouth 發表於 2012-8-10 11:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-10 03:03 發表

都仲要話佢好多客既咁有咩好講?
不如你叫老九入返AT
咁載客率實會上百都得

263M 的路線設計係先天不足:

1. 富泰的如意算盤打唔響,只靠屯元走廊(即青公)根本養唔起一條頻密線。

2. 與68A爭奪客源,但在線路覆蓋範圍、班次、收費(68A洪水橋南行分段收費比
263M低)都不及對手,咁輸亦係好自然。

3. 68A 停屯公三站都叫做執到客幫補下;263M唔入大馬路,Yoho出面過站不停,
根本執唔到元市客。

正如我之前所講,263M 唔係無得救,問題只是在於有關方面想唔想救。在目前大
馬路無直車落葵涌(過楊屋道後經葵盛、葵芳都是一個未經開拓的空間),亦缺乏
經屯元走廊往屯門的巴士線(唔計53)的情況下,仍然有俾263M 發展的空間。。。
KC3555 發表於 2012-8-10 12:59 | 顯示全部樓層

原帖由 laikingsouth 於 2012-8-10 10:54 發表
要做好263M 其實係好簡單:入大馬路,落葵涌,咁就不愁無客,班次亦可因應
客源擴大而得以改善。

而68A 亦應因應屯公轉車站的啓用而可經汀九橋直落青衣!當成個天水圍和元朗
、上水粉嶺都養得掂一條經汀九橋直落青衣的線,咁無 ...

上水粉嶺養青衣線,靠上水過境,真係上水粉嶺客唔係太多.
仲有一班厭倦等264m返天水圍嘅轉車客,
先訣條件係究竟東涌線係載乜野客.
相同情況可唔可以套落往屯門線?
就要睇多唔多人會利用佢轉B3.
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....