hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃小欖設大型轉乘車站減重複路線 ...
開啟左側

[問題] 九巴計劃小欖設大型轉乘車站減重複路線

DGCNYO 發表於 2012-8-10 19:42 | 顯示全部樓層

原帖由 士刁拔尼.奧 於 2012-8-10 03:11 發表

我有權唔搭,但無權拎走我選擇的權利吧。
68A過海冇得轉晒你講果堆線而影響我行車時間,冇咗263M要我坐68X唔係唔得,但係無啦啦要我俾多3蚊的話,就是原罪。 ...

無人搭講咩有權,真係有知權利卻不知義務

那時說社會責任,又不知人地係商業機權

無人座就cut啦!以263M個格局,轉車站開左,佢跟本在洪水橋到富泰都無吸引力

家下仲可以有轉車站叫幾飛,價錢仲平,如果按263M開線目的是讓青公段能利用轉車站

咁家下更應該放棄佢,睇地圖都知,果個位行屯門有著數,又唔洗被隧道費拉高
S3BL343@66 發表於 2012-8-10 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-8-10 00:38 發表

講黎3條cut左佢最好....由其263M,跟本沒有任何意義可言

個人而言, 63X 應該改做上下繁開算
DGCNYO 發表於 2012-8-10 22:24 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2012-8-10 21:56 發表

個人而言, 63X 應該改做上下繁開算

63X又係麻煩野
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-11 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 士刁拔尼.奧 於 2012-8-10 03:26 發表

倒轉頭講,用家主導啫
你cut,我咪用第2啲方法囉,唔一定坐68A轉車架,特別係68A唔見得有幾密車果陣
一樣分分鐘連基本盤都冇埋。

佢而家呢個方案好老實講,點佢都唔會加密68A(加車條件係繁時100%載客呢條規則相信都好難打破) ...
用家主導?
我就見到繁忙時間單層都只係>坐滿既客量
你唔搭68A之後你既事
不過263M盤數冇可能同我講可以賺錢掛
一個唔足客去support既基本盤要來幹麼?

係人都知263M都蝕都甘
大家都係玩交換
68X果$3認真講係賺少左
不過可以斬條蝕既線就唔同咁講法

佢唔會加密68A?
要斬夠兩條線而同時間講明資源唔會抽走既時候
點都會加幾架落68A
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
士刁拔尼.奧 發表於 2012-8-11 01:59 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-8-10 19:42 發表

無人搭講咩有權,真係有知權利卻不知義務

那時說社會責任,又不知人地係商業機權

無人座就cut啦!以263M個格局,轉車站開左,佢跟本在洪水橋到富泰都無吸引力

家下仲可以有轉車站叫幾飛,價錢仲平,如果按263M開線目的是讓青公 ...

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-11 00:33 發表
用家主導?
我就見到繁忙時間單層都只係>坐滿既客量
你唔搭68A之後你既事
不過263M盤數冇可能同我講可以賺錢掛
一個唔足客去support既基本盤要來幹麼?

係人都知263M都蝕都甘
大家都係玩交換
68X果$3認真講係賺少左
...

如果以你所言,咁51/53/54/251M呢啲比263M更差的線就更要老早取消吧。

68X只係欖隧轉車組別上佢唔肯做呢3蚊回贈啫(之前係講過涉及程式上限制),真實如此的話亦冇得再傾落去。

之前屯門元朗既重組,話唔CUT車,最後咪又係陰乾式打回原狀,或者象徵式只加一部蛇車(仲要事實上都唔係行加車線),結果數字上多咗車但實際不變,都係20分鐘一班,再食風N分鐘先轉到車。

如果68X有3蚊回贈,
加上68A加車係加2部正字軌,兼不可以冇客冇車冇司機做原因而收車或CUT車的情況下,
先可以再有商量的空間...
CZ_6686還錢!
kmb63x 發表於 2012-8-11 02:22 | 顯示全部樓層
原帖由 laikingsouth 於 2012-8-10 10:54 發表
而68A 亦應因應屯公轉車站的啓用而可經汀九橋直落青衣!當成個天水圍和元朗
、上水粉嶺都養得掂一條經汀九橋直落青衣的線,咁無理由屯門做唔到卦?!
雖然68A係屯門去青衣獨市,不過68A主打係服務青公來往荃葵...
點改條屯門青衣特快for轉車用都無理由郁68A,斷左青公荃葵既direct connection

原帖由 Hopuco 於 2012-8-9 10:58 發表
是日東方日報既報導
「…當轉乘站啟用後,至少三條九巴路線建議取消或減少班次,包括63X、66及263M,當中63X替代路線是建議市民先在虎地(富泰邨)乘搭68A,於轉乘站下車轉60X往佐敦,總車費十一元七角,較63X一程過的十三元便宜一元 ...

60X雖然係密車,但去到轉車站都企滿晒T_T
繁時返屯門68A又企滿晒,keep住18/20分鐘一班
由各線落車排隊等上68A既上唔到第一班,又要等多個20分鐘T_T..
將63X/67X合併變洪水橋開經67X沿線去佐敦又有冇得諗呢?
多部63X叫做可以叫兩飛,都可以做輔助60X呢條屯門線王之一
不過管理層又唔會咁諗
原帖由 laikingsouth 於 2012-8-10 11:22 發表
正如我之前所講,263M 唔係無得救,問題只是在於有關方面想唔想救。在目前大
馬路無直車落葵涌(過楊屋道後經葵盛、葵芳都是一個未經開拓的空間),亦缺乏
經屯元走廊往屯門的巴士線(唔計53)的情況下,仍然有俾263M 發展的空間。。。.

經屯元走廊往屯門的巴士線...
輕鐵幾飽和都好,運輸處都唔會容許有呢條路線出現
LR4088 發表於 2012-8-11 02:46 | 顯示全部樓層

就我係屯門居民黎睇(住兆康個邊)
轉車站用途只係for我方便轉去港島/東九
區內線定位好難再收變
(特別係大線,我見有人話郁67x/60x/66x真係晒氣,繁時一定瀨野)
變都好大機會只係66/66m/57m呢3個
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-11 02:51 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2012-8-11 01:59 發表
如果以你所言,咁51/53/54/251M呢啲比263M更差的線就更要老早取消吧。

68X只係欖隧轉車組別上佢唔肯做呢3蚊回贈啫(之前係講過涉及程式上限制),真實如此的話亦冇得再傾落去。

之前屯門元朗既重組,話唔CUT車,最後咪又 ...
講左咁耐
要點係有條68A係到所以先去諗263M係唔係有必要存在

即日來回佢都識做既
只不過係佢肯唔肯去做
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
barking 發表於 2012-8-11 02:56 | 顯示全部樓層
只可以講, 如果屯公巴士轉車又要cut線, 不如搭西鐵仲好
- 反正要轉車, 西鐵轉車候車有冷氣, 班次有保証
- 轉咗車就未必有座位, 反而屯門搭西鐵有座位
kmb63x 發表於 2012-8-11 03:12 | 顯示全部樓層

原帖由 LR4088 於 2012-8-11 02:46 發表
就我係屯門居民黎睇(住兆康個邊)
轉車站用途只係for我方便轉去港島/東九
區內線定位好難再收變
(特別係大線,我見有人話郁67x/60x/66x真係晒氣,繁時一定瀨野)
變都好大機會只係66/66m/57m呢3個 ...
哈哈,找到重點了!!
屯門過海車覆蓋唔到既得青公(屏山至富泰)
出東九就多D,有青公(屏山至小欖)
其他地方 良田建大興紅橋一區 兆置一區 碼頭一區
三區都四通八達有齊直車,可以唔駛轉車