hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃小欖設大型轉乘車站減重複路線 ...
開啟左側

[問題] 九巴計劃小欖設大型轉乘車站減重複路線

新手 發表於 2012-8-3 01:22 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-8-3 00:18 發表

59A客量遠高過66,繁忙時間仲可以做到3-9分一班,
的確有唔少人搭佢來往屯門碼頭同葵興芳,改59A影響太多人。

青衣係有需求,但係唔見得大到要用一條咁密既線去做。
至於青衣應該點行?汀九橋->青華苑->長亨->青衣村/青怡花 ...

從66可以睇得出大興、鳴琴、安定呢幾個屋村都無乜客去葵芳呢個獨食位
非繁出九龍可以吉車遊街 只係繁時小弟最多見過打爆左部ADS

相反地 59A客如師兄所說客量遠高66
非繁都係得單丁位(AD)
-----
根本 57M 其實唔洗過去大興 我覺得個巴總放係山景都無乜分別 又唔見得山景有幾多客係去荔景(?)
鳴琴出荃灣大可有66M/66/57M三飛(其實實際上係兩飛 66有同無都差唔多)
如果有轉車站既 出葵芳可以上部59A 58M 67M(應該無乜位)66(等人殺線車)
不過我個人認為一村一線比轉車站仲好過
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-3 01:31 | 顯示全部樓層

回復 69# 的帖子

一條村爆得你幾多野出去?
唔好忘記洪水橋唔係得你巴士一種公交
68A照係到同你分客
咁條263M可以食得幾多落肚?

所謂上午繁忙時間ASC企人都覺得多人既咁都幾得意既
咁好多線都好多客

尾段更加唔知你想改咩
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-3 01:34 | 顯示全部樓層

回復 70# 的帖子

唔好忘記成個轉車站仲有車轉去沙田,東九龍,尖咀等等既地方
我諗lee個亦得係轉車站佢有用既功能

而若果68A加密左再加上屯公轉車站都support唔到加密左之後既班次
咁都抵佢放la...
士刁拔尼.奧 發表於 2012-8-3 02:19 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-8-3 01:31 發表
一條村爆得你幾多野出去?
唔好忘記洪水橋唔係得你巴士一種公交
68A照係到同你分客
咁條263M可以食得幾多落肚?

所謂上午繁忙時間ASC企人都覺得多人既咁都幾得意既
咁好多線都好多客

尾段更加唔知你想改咩 ...

一條新邨+數個屋苑夠做一個區會選區既人口時,成區人口翻一翻,而家做緊繁時載客85%非繁返40%時,我又唔見得唔多客囉...
仲有要計既,坐263M仲要近過過隧道坐68A,你話食得好多就唔會,不過少極有限度囉。

載客量係以schedule of service既vehicle allocation計算,佢講用5單2雙,要企人載客量有咁上下就叫多人架啦
響運輸署要求下的一個客觀計法。

尾段的話,你睇到兩者服務定位跟本唔同,如何夾硬合併?本身一程車到而家要我轉多程車兼用多數十分鐘俾多咗錢時又由坐變企,對乘客又係咪公平?
兩個轉車站網絡唔係完全相同時,你憑乜去改變我乘車模式?
用263M北行法轉車,包有位坐同時轉車時間短
同我用68A南行法轉車,企出去同時等耐咗,咁你會點揀?
例如去銅鑼灣要我轉多次車,去西環本身我坐968響西消防街落車行過去,而家要我坐960但過門而不入,去到港澳碼頭,再行返轉頭或者坐多3個字車去目的地。
CZ_6686還錢!
117 發表於 2012-8-3 02:37 | 顯示全部樓層
衰d講, 點cut都實俾人鏟死

住左係屯門咁多年
一村 1M 1X 1-96_, 好運既有埋25_D線
大半個舊地鐵網絡都COVER到

但呢度討論不斷係一村一密線, 去到轉車站再駁腳
成個CONCEPT同轉輕鐵去西鐵站搭鐵路有乜分別?

要慳資源, 全部線CUT晒佢
8個區就8條出荃灣/葵芳/青衣
之後就快線出深水步, 旺角, 尖沙咀, 灣仔, 九龍城/黃大仙, 觀塘, 沙田, 機場
個轉車站成個交易廣場+中環碼頭咁大既我就無所謂
LF5502 發表於 2012-8-3 02:57 | 顯示全部樓層
所以我唔知點解咁多人,包括區議員,
會贊成呢個轉車站

基本上屯門大部份地區都係 1M 1X 1-96_ 1-25_D(+62X) 260X (同埋大家都好想佢開的 259X ??)

而市中心獨有的係 61X 68A 263 E33
呢 D 線就有轉乘需求 la......

原帖由 117 於 2012-8-3 02:37 發表

住左係屯門咁多年

要慳資 ...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
sq285 + 1 + 1 重點係點解班區議員會贊成呢個轉車站 ...

查看全部評分

Lost 發表於 2012-8-3 03:12 | 顯示全部樓層

原帖由 117 於 2012-8-3 02:37 發表

住左係屯門咁多年

要慳資 ...

我同意呀, 一村/一區一密線+駁腳模式係廢既, 密車線唔一定真係咁密車, 加上密車線排隊入站時間, 仲有轉車站後吉車問題, 亦都係浪費既表現.
如果考慮到部分較不便地區乘客, 反而應該嘗試跨公司轉乘優惠(九鐵巴士及輕鐵互轉九巴), 節省更多資源, 亦惠及更多偏僻地方.
laikingsouth 發表於 2012-8-3 10:58 | 顯示全部樓層
263M 唔經大馬路,先天第一錯。

263M 唔落葵涌,先天第二錯。

既生瑜,何生亮?一條屯門元朗走廊之間的疏落帶狀聚落竟有兩條「M線」出
荃灣,而263M的「免轉車覆蓋範圍」較68A小,連後天都錯埋。

先天後天都不足,263M又點發到圍?!

假如:

1. 263M 經大馬路直去青衣,而 264M 則唔經元朗,咁呢對難兄難弟應可得救。

又或者

2.  263M 經大馬路去葵涌,單憑大馬路去葵涌的獨市免轉車位,再執埋大馬路去藍地、
富泰的客,263M應該唔止可以得救,直程會重生添!

PS:樓上有朋友話 263M 去青衣係一個 bouns。。。有無諗過若 263M 唔去青衣係
會收平d呢?呢個 bouns 我寧願唔要喇,反正我在隧道口都轉左 279X 啦!

Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-3 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 士刁拔尼.奧 於 2012-8-3 02:19 發表

一條新邨+數個屋苑夠做一個區會選區既人口時,成區人口翻一翻,而家做緊繁時載客85%非繁返40%時,我又唔見得唔多客囉...
仲有要計既,坐263M仲要近過過隧道坐68A,你話食得好多就唔會,不過少極有限度囉。

載客量係以schedule  ...
咁你估下D客會流去點到先?
263M落到荃灣楊屋道青衣
68A落到荃灣大窩口葵涌青衣
的確係各有獨市
不過68A一條已經cover得晒大部分地區
資源既投放明顯68A係更加之著數
263M已經輸蝕左

咁洪水橋打上既地方會有幾多人搭263M?
就算留得263M係到68A縮短返去洪水橋放晒空間俾263M發都一樣發得唔夠大
結果咪又係hea到永遠Amen
一係做低264M將青衣特快過俾263M
將68A同263M既客源正式分開
一係既咪68A一線走兩邊做轉車
如果唔是的話洪水橋一帶咪自己慢慢繼續享受兩條得個疏字既線
P.S. 一部ASC坐就坐36個人
坐滿係唔係真係一個咁好既成績

KG1428 發表於 2012-8-3 11:38 | 顯示全部樓層

以前元朗大馬路有直車去葵涌都因為有68
可是欖隧重組,迫人坐新68M前往。最後搞到一獲泡,不但68M還原至荃灣,而且無直車去葵涌。