hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 新界綠小 89* 消息
開啟左側

[行車路線] 新界綠小 89* 消息

JU2541 發表於 2012-8-2 13:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

根據部份車輛貼出的通告

89* 將會進行路線重組, 涉及路線 89, 89B 及 89P

詳請待查
人一九,腦便殘
KS 發表於 2012-8-2 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2012-8-2 13:08 發表
根據部份車輛貼出的通告

89* 將會進行路線重組, 涉及路線 89, 89B 及 89P

詳請待查

車廂通告是 31/7/12 發出,
內容指由 1/8/12 起,
89 改為 荃灣(河背街) <-> 石頭街
乘客如往來 荃灣(河背街) <-> 葵涌村, 葵興, 葵芳, 就要改乘 89P
乘客如往來 荃灣(河背街) <-> 葵盛, 就可乘 89 到石頭街, 再用八達通免費轉乘 89B 到葵盛

89B 仍然來往 葵盛(葵孝街) <-> 荃灣大會堂,
但改路線不經高盛臺,
葵孝街開, 右轉葵盛圍,再右轉葵聯路,
經葵盛東村, 葵聯村, 葵盛西村, 再落10座泳池,
高盛臺乘客如欲乘搭 89B, 可乘 89S 到葵盛6座, 再用八達通免費轉乘 89B

按照推測, 89P 已正式延長路線往來荃灣(河背街)至葵芳
根據本人觀察, 除89外,
89B, 89P 都與之前營辦商擅改嘅路線一樣,

通告 31/7 先發出, 路線 1/8 就開始改,
改得咁急,
究竟通告嘅內容,
是否已得到區議會及運輸署通過?
因為完全唔見運輸署公佈相關改動
 樓主| JU2541 發表於 2012-8-2 23:09 | 顯示全部樓層
似乎有人霸王硬上弓,,,,,
人一九,腦便殘
HE7921 發表於 2012-8-2 23:32 | 顯示全部樓層

荃灣去葵盛一早搭晒98啦,仲搭89
期待香港出現載161人的E500 MMC
 樓主| JU2541 發表於 2012-8-2 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2012-8-2 23:32 發表
荃灣去葵盛一早搭晒98啦,仲搭89

按以往該公司慣例, 特車唔夠客..
司機就永遠都會 "私下" 調走其他路線....

該特車就會在 "不知點解" 的情況下消失左

點解咁急? 因為有葵盛議員圍插佢 27 分鐘..
得罪人多...

即係話, 89* 放棄葵涌村既大窩口道 (陷 313 於不義?)
之後 89B 就會有比 6 部更多的用車..
務求同 313 鬥過..將沙咀道既客唔係以載滿為目標... 以載走哂 D 客為目標...

明明唔夠車都死都要同人搶客, 呢 D 係咪叫做不放份守己....
加車比 98, 89M, 89S 仲好..
89S 用得 4 部.. 邊夠...
依家就搞到上角街....一係冇車..一係就連黎 3-4 部...
同九巴作風異曲同工之妙

人一九,腦便殘
KS 發表於 2012-8-3 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2012-8-2 23:43 發表

按以往該公司慣例, 特車唔夠客..
司機就永遠都會 "私下" 調走其他路線....

該特車就會在 "不知點解" 的情況下消失左

點解咁急? 因為有葵盛議員圍插佢 27 分鐘..
得罪人多...

即係話, 89* 放棄葵涌村既大窩口道 ...

可唔可以略略講下圍插27分鐘嘅內容?
andy92 發表於 2012-8-3 09:56 | 顯示全部樓層

原帖由 KS 於 2012-8-2 22:06 發表
89 改為 荃灣(河背街)  <-> 石頭街
乘客如往來 荃灣(河背街)  葵涌村, 葵興, 葵芳, 就要改乘 89P
乘客如往來 荃灣(河背街)  葵盛, 就可乘 89 到石頭街, 再用八達通免費 ...

呢條遲早無哂影

叫班客改搭 89A, 89P
 樓主| JU2541 發表於 2012-8-3 10:53 | 顯示全部樓層
原帖由 KS 於 2012-8-3 00:27 發表

可唔可以略略講下圍插27分鐘嘅內容?

詳細可以去葵青區議會, 交委會聽下..
議題係講 要求加設葵盛 往返 葵芳、荃灣服務
係咪 27 我唔記得,,應該係 2 字頭

某議員就話葵聯村好難上車...
之後非繁時約 12 時等.. _ 部 98 (好似係 10) .. 都係滿載...
經常又總站爆滿..中途客就一個都上唔到
以前繁時就有部 98 特別車葵盛東商場起載..有街坊就發現呢部得 1 部車做既特車唔見埋
之後又話 89M, 89S 都係咁既死款 ... 跟住佢地 2-3 個議員就狂收街坊投訴電話
繁時等到死死下上唔到車..都好離譜...點解 12 點都可以係咁...
由朝甩到晚..
依家都搞到咁..遲下葵聯村再多 2 幢咁點算
問 TD, 可唔可以開多條線, 或者搵九巴幫手..

中途有人就話..議題係講葵盛...做咩講葵聯...

TD 初頭就玩官腔... 之後就班議員愈插愈狠
某青衣女區議員就話.. 條 409..比人投訴都請個站長 MARK 總站上車數..起碼叫做做左野
葵盛綠小就咩都冇做過,,, 有人叫運吉交車輛數目出黎.. 有幾多部車行..( 我可以話係 44 部)
之後有議員就幫口.... 個經理話有 D 單頭車.. 經常自己行其他線..公司唔知 (你信唔信係另一回事)
[印象中, 未加 2 部車前.. 全部日間出月薪...]
又有壞車, 整車...唔夠人開車.........

之後 TD 話會有葵盛綠小佢出既重組方案..批緊.. (可能係呢個..)

人一九,腦便殘
KS 發表於 2012-8-3 22:52 | 顯示全部樓層
可能近期暑假,
朝早冇左大量學生客由葵芳上葵盛,
近日營辦商係早繁又攪多條短途線出黎,
新線係 89S "只往葵興" 特車
唔通呢條線又係重組方案之一?!
 樓主| JU2541 發表於 2012-8-5 19:56 | 顯示全部樓層

原帖由 KS 於 2012-8-3 22:52 發表
可能近期暑假,
朝早冇左大量學生客由葵芳上葵盛,
近日營辦商係早繁又攪多條短途線出黎,
新線係 89S "只往葵興" 特車
唔通呢條線又係重組方案之一?! ...

會唔會係早繁 89B 唔好做..
就用 89S 葵興特車頂檔..
葵涌村就全部開 89P, 89P 葵興特車, 89A..

今日搭開睇過張通告
某些路線進行重組, 佢係寫 89 縮短為荃灣河背街來往石頭街, 後轉往 89P 前往葵芳.. 葵興, 健康街, 葵涌村乘客可繼續前往..

TD 批左未? 心水清就知..有人會唔會比佢中途轉線..
人一九,腦便殘