hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [真相] 咁樣叫"冇客"???
開啟左側

[真相] 咁樣叫"冇客"???

HE7921 發表於 2012-8-6 22:04 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2012-8-6 11:10 發表
咪有得繼續蝕
情況如當年九巴70一樣

70尾班車都可以有樓主咁樣。
除非N691早幾個鍾頭開,否則就反對692改動建議。

咁樣就正中了九巴下懷,690,692提早尾車,迫果D等車既客焗搭N691($21.2),位位收多$7.8都不知幾和味

想平D就要坐鐵了,亦都係政府想見到咁
期待香港出現載161人的E500 MMC
DGCNYO 發表於 2012-8-7 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2012-8-6 22:04 發表

咁樣就正中了九巴下懷,690,692提早尾車,迫果D等車既客焗搭N691($21.2),位位收多$7.8都不知幾和味

咁係事實,你又養唔起,囉一幅圖就話ok無理又.....

但眼見平常只能用慘烈去睇既線,我覺得做死佢絕對有理

雖然話運吉既數好似好流,但人都識睇,得果三十幾%真係平均值既低水.....
kokchun 發表於 2012-8-7 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 MZ3101 於 2012-8-6 11:44 發表

我諗你都應該唔係將軍澳人 , 692 呢條線我相信你點都唔會用到佢
唔該睇下下繁打後 , 夜晚九點幾十點呢段時間都會坐得七七八八過海

根本成條線係得早繁打後同下繁之前一段時間冇客
你話取消呢段時間既服務我諗冇人 ...

論尊貴邊夠你地黎丫
有一條開 4 - 8 既過海地鐵
仲有兩條又經老銅又入中環既全日過海巴士線
條通霄線都費鬼事同你計
我地呢 d 小人物
過海咪唯有逼平均 10 分一班既鐵路
朝早靠果十零班全島 SHARE 既巴士出港島
邊似你地咁幸福先得架
不過我都明既
咁糜爛幸福既生活只會養出一大班晉惠帝出黎
佢死佢事 我唔會怪佢地架

啊利申埋先
就算 948 全日我呢 d 渣渣都係搭唔起
kokchun 發表於 2012-8-7 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2012-8-6 22:04 發表

又係九巴
九巴果然係原罪

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
kwyeung + 1 靚抽

查看全部評分

kingprowm 發表於 2012-8-7 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-8-6 20:26 發表

拎左692既中環珍貴配額資源
本身373A/948要加班,唔計690,仲有109,914要埋單(兩味同取消)的...

尋晚7點廿分見到架ASC行690到鵝頸橋,成架車得個十幾人
十點幾見到692行過SOGO,都係得廿個鬆D

我認為平日日間大部份時692 ...
如果係賺錢既, 點會連續兩年建議取消
102, 112 都同港鐵重疊, 又唔見運輸署話要取消
所以 692 死因明顯係客量不足
kingprowm 發表於 2012-8-7 00:51 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2012-8-5 19:27 發表
33xx都坐唔滿,就算"有客"都唔算"好客"吧
依我睇呢幅相既客量架 33XX 都坐唔滿, 下層都應該唔會坐左好多人, 用單層剛好塞滿
FD5410 發表於 2012-8-7 01:24 | 顯示全部樓層

原帖由 MZ3101 於 2012-8-6 11:44 發表

我諗你都應該唔係將軍澳人 , 692 呢條線我相信你點都唔會用到佢
唔該睇下下繁打後 , 夜晚九點幾十點呢段時間都會坐得七七八八過海

根本成條線係得早繁打後同下繁之前一段時間冇客
你話取消呢段時間既服務我諗冇人 ...

如果 692 只留上下繁+晚間又未必講得通
夜晚難道只開單向, 再成堆車私來私去咩...
對巴士公司黎講又未必合乎成本效益
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
Snoopy@FB8617 發表於 2012-8-7 01:44 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

總好過開全日...
兩邊都唔肯讓步咪雙輸左咁耐
而實際上唔少過海線夜晚過港島都係好少客
只係好過私牌少少
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
656-HU3984 發表於 2012-8-7 02:01 | 顯示全部樓層
重點係, 有無必要留?
當搭鐵由中環到將軍澳站車程都係26分鐘
就當你要好多腳程, 其實全程講緊最多都係45分鐘既事

將軍澳線一直以黎都唔算載得滿, 繁時迫最多係10分鐘車程, 比起其他線路真係好好多
搭得692都真係有錢兼有時間可以hea既人先搭
但效率上當港鐵可以更快, 亦有能力接受呢堆乘客
咁有乜必要留條同港鐵極之重疊既線?

想要位坐, 我諗屋企張梳化, 張床點都好坐好訓過巴士果張掛?
繁忙時間開咁既班次先得咁既客量, 呢條線留黎做乜? 等得車黎, 搭鐵都一早返到屋企喇.

至於690, 減班CUT層其實已經好夠
佢同692, 大家都咁摺, 但690既價值一定高過692好多囉.
起碼區議會要留佢籌碼都大D, 因為山上無鐵
呢種"山頭主義"運吉唔易反擊
692, 有咩理由可以說服到運吉?  
kay 發表於 2012-8-7 07:58 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2012-8-7 00:45 發表
如果係賺錢既, 點會連續兩年建議取消
102, 112 都同港鐵重疊, 又唔見運輸署話要取消
所以 692 死因明顯係客量不足

但九巴同新巴城巴每日有大量蝕本線仲營運緊

concept問題

有客不等於有錢賺
少客亦不等於無錢賺

運吉份文件都係拋條港鐵出黎就要KO 690/692
而690講既係一日四千幾人搭,係咁多條過海線之中已經唔算低

每次講呢類線,實有人講102/112
但係性質同690/692唔同,又有咩比較價值?

反而948/373A呢d叫做可以同690/692理論下
不過又真心講句,你要cut 692,得,資源比返自己區係好合理
但成件事係cut完D車唔知去晒邊,QUOTA就送晒比人

人地條氣唔順係好合理
一係就同948平起平坐,下繁由四點幾開到九點幾,無客再慢慢cut時,好過一刀切cut完無彎轉

世界很簡單 人類很複雜