hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [真相] 咁樣叫"冇客"???
開啟左側

[真相] 咁樣叫"冇客"???

2234 發表於 2012-8-8 12:15 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2012-8-8 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2012-8-7 15:46 發表
平日2200-2400呢個時段692由中環去坑口係有好大需求,
平均每班都坐滿80%以上
只係政府睇佢地唔順眼, 係要逼佢地搭地鐵

我計過, 呢個時間搭692係快過搭地鐵, 由地面落到月台加埋等車, 已經冇左15-20min,
去到北角 ...

由地面落到月台加埋等車, 已經冇左15-20min

駛唔駛咁耐呀
就算去香港站搭東涌線都唔駛 15 分鐘啦, 作都唔駛作咁大
kingprowm 發表於 2012-8-8 13:19 | 顯示全部樓層
原帖由 2234 於 2012-8-8 12:15 發表

巴士咪一樣要等, 岩岩走左的話, 仲等到你喊都無車來, 咁已經唔見至少三四個字

地鐵搭車過程企就咁計較,
等巴士時候咪一樣要 "企係度" 等車, 呢樣都唔計
真係好得意
MZ3101 發表於 2012-8-8 13:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2012-8-8 13:19 發表

地鐵搭車過程企就咁計較,
等巴士時候咪一樣要 "企係度" 等車, 呢樣都唔計
真係好得意

唔好唔記得
692 依家開定點時間
正常計岩哂時間已經唔駛點等
teddybus 發表於 2012-8-8 14:07 | 顯示全部樓層
樓主貼幅多人搭692途徑隧道既相, 請問又點樣證明咁多人係無左692唔得?
樓主有無逐個客問佢地係咪專登等692, 定係本身行緊去地鐵站, 咁o岩見到有692到站先上692?

樓上有人話青衣有條948唔知足
成個青衣得一個地鐵站, 去其他地方都要出閘後轉車, 條東涌線仲要出名疏
反觀條692, 係將軍澳行親既範圍地方附近都有個地鐵站
你搭692去到你去既地方, 地鐵一樣去到唔需要出閘後轉車
又真係好難怪青衣人會唔滿意既...
仲有, 有人話 其他人唔理解692 班乘客分佈同佢地既模式
又話唔可以用常理分析佢地搭車模式
咁我又想問下將軍澳居民將軍澳有咩咁特別要特事特辦
明明有成條鐵路係隔離仲要攬住d 同地鐵嚴重重疊既路線...
DGCNYO 發表於 2012-8-8 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 EF107 於 2012-8-8 10:38 發表

你講得出呢句就已經唔理解 692 班乘客分佈同佢地既模式 la
不過大把人同你一樣
都係只會覺得 692 = 冇客 = 死而無怨

無錯
692既覆蓋率同地鐵一無一樣
係要節流既大前提低下
受影響既乘客麻煩做下運動,練下腳骨力 l ...

其實你咁算搭左我,唔理解?

我覺得如果黎部車要等,去地鐵站仲化算...
teddybus 發表於 2012-8-8 14:11 | 顯示全部樓層

原帖由 MZ3101 於 2012-8-8 13:51 發表

唔好唔記得
692 依家開定點時間
正常計岩哂時間已經唔駛點等

總站上車就話者, 中途站哩?
我係銅鑼灣北角個d 地方, 你比個中環開出既時間表我
中間路段咁長, 時間上既variation咁大, 咁我應該點預時間好哩?
最重要係, 條692又唔似條798咁比地鐵係時間上有明顯大優勢....
93A_S3_6:30am 發表於 2012-8-8 16:10 | 顯示全部樓層
其實相信大部份版友都並非不滿取消692,
而係不滿取消左692後啲資料點解唔係留番比將軍澳居民!
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
kay 發表於 2012-8-8 20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2012-8-8 14:11 發表

總站上車就話者, 中途站哩?
我係銅鑼灣北角個d 地方, 你比個中環開出既時間表我
中間路段咁長, 時間上既variation咁大, 咁我應該點預時間好哩?
最重要係, 條692又唔似條798咁比地鐵係時間上有明顯大優勢.... ...

咁又唔好睇少香港人計時間等車既能力
只要坐過一班車,望下隻錶,就已經計到個段路要用幾耐時間行

692最出奇就係總站唔多人上車,但沿途逐個客慢慢執到差唔多坐滿
呢個問題既目的,講真有少少多餘

[以下以客量為前提]
最重要係條線雖然個別睇真係好少人搭,但講既係都有四位數字
比未取消既796B都仲要多

對比D一日得個幾百人搭既線黎講,692亦唔係差到無人有個隻
既然948可以由下午四點幾開到夜晚9點幾
我睇唔出692無呢個需求開車時間同948睇齊

而948差唔多入夜後其實往西隧個陣都坐唔滿,有時得半車

而692客量高峰就正正係上下繁,中段cut晒係人都會答應
但唔會cut剩上下繁可能得個3~4班車咁過份

當然有人覺得,留3~4班車同成條取消,咁梗係留3~4班車好
只不過作為用家就唔會咁睇,用家只會用"用家"既角度講野
世界很簡單 人類很複雜
HF3204@243M 發表於 2012-8-8 21:21 | 顯示全部樓層

其實 948 同埋 948X 兩條線加到車
最大原因係 948 系主打遠離青機既地區,同埋 948X 可以吸引到青衣北要行既住宅群搭佢
不過睇 RDP 948 全日嗰度,我覺得到最後可能係 682 非繁既車由去將軍澳改為去青衣,可能班次同客量都同 682 非繁差唔多...

不過,俾我係新九,我反而會踢 692 上山試好過喺青衣試
你而家抽走咗條線,又唔夠車做將荃,都唔知可以揾咩可以補償到
加上將軍澳山上又真係需要條線多過山下
948 又唔係真係全日,我覺得兩巴係借 quota 轉區減車減班多啲...