hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) [新聞]網上有人偷步出售九巴模型
返回列表 發新帖
開啟左側

[新聞]網上有人偷步出售九巴模型

da93 發表於 2012-8-7 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 GR614 於 2012-8-7 22:35 發表

其實以巴模黎講,唔計九巴得一個人可以食得哂所有貨自己做批發,而個個人開緊連鎖店。以我先知,全世界都係同佢欏貨。

同CD有少少分別,出1000隻但實際可能有1050隻流出市面你唔會知,但巴士你根本無得走,因為比你流出黎既點 ...

理論如此...

但係果個人只係批發角色,
整個過程雖然可以話冇乜機會走盞,
但係掛一漏萬...

而且...果個賣家係咩人你同我都唔知...
Megabus 發表於 2012-8-8 13:28 | 顯示全部樓層
香港呢家係咪冇新聞??? 而且呢D關人地行車咩事...

不嬲拍賣都有好多以樓花形式拍賣,部車10號出,今日都8號啦
superfung500 發表於 2012-8-8 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 GR614 於 2012-8-7 22:24 發表

正常唔係喇,模型生產商就算有做多,都唔會有cert喇。我係廣州見過有紙盒有包膠既S3BL@66(咩貨唔駛講喇),不過架車始終都係無cert的。

另外AN搞左咁大獲出黎,九巴仍然係同郭生合作緊 ...

請問廣州邊到

上去執下平貨都好

thx
GR614 發表於 2012-8-8 13:50 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2012-8-7 23:20 發表

理論如此...

但係果個人只係批發角色,
整個過程雖然可以話冇乜機會走盞,
但係掛一漏萬...

而且...果個賣家係咩人你同我都唔知...

當然絕對有咁既可能。

不過好多人都知連鎖店老細根本唔會稀罕呢d生意...同佢拎一打兩打車除非係做開或者你係開舖頭佢先會諗。

原帖由 superfung500 於 2012-8-8 13:32 發表
請問廣州邊到

上去執下平貨都好

thx

得一條路有呢d野出現既姐,你懂的

不過呢d野講彩數。

セブンアイランド大漁
hei9980 發表於 2012-8-8 16:39 | 顯示全部樓層
係咪9710改ga?
sohungkai 發表於 2012-8-8 17:27 | 顯示全部樓層
原帖由 GR614 於 2012-8-8 13:50 發表

當然絕對有咁既可能。

不過好多人都知連鎖店老細根本唔會稀罕呢d生意...同佢拎一打兩打車除非係做開或者你係開舖頭佢先會諗。

不過呢d野講彩數。 ...

我六月尾去過“得一條路”,行晒咁多層,賣模型的鋪頭得翻一至兩間。有間在轉角位的,同個老闆娘吹左陣水,佢話生意難做,好多行家都執左。依家成個場好似變左淨係賣飾物咁,超冇癮....

大家知唔知,係唔係只係搬左去第二個場定係點樣?我想當年上去多數買大比例1:24車模,係間唔中先睇中1:76巴模咋。
gk9112 發表於 2012-8-8 18:11 | 顯示全部樓層

原帖由 Megabus 於 2012-8-8 13:28 發表
香港呢家係咪冇新聞??? 而且呢D關人地行車咩事...

不嬲拍賣都有好多以樓花形式拍賣,部車10號出,今日都8號啦

貨未出街但已經有人有現貨晌手去影相
放上拍賣網站
我諗呢個先係問題所在
東邪 GK 9112
GR614 發表於 2012-8-8 19:36 | 顯示全部樓層
原帖由 sohungkai 於 2012-8-8 17:27 發表

我六月尾去過“得一條路”,行晒咁多層,賣模型的鋪頭得翻一至兩間。有間在轉角位的,同個老闆娘吹左陣水,佢話生意難做,好多行家都執左。依家成個場好似變左淨係賣飾物咁,超冇癮....

大家知唔知,係唔係只係搬左去第二個場定 ...

有無行埋附近個場?個度都應該有少少野睇既...

不過講真,依家d車愈黎愈貴,銷路又窄,最慘係無貨比你賣....執都好正常....
セブンアイランド大漁
da93 發表於 2012-8-8 21:49 | 顯示全部樓層
原帖由 GR614 於 2012-8-8 13:50 發表

當然絕對有咁既可能。

不過呢d野講彩數。 ...

唔一定丫...

成件事有太多疑問,
好簡單一個理論,
你見連鎖店截訂,
其實每間舖有幾多人訂車,
只有佢自己一個先知,
巴士公司冇內部HOLD車姐,
但連鎖店有冇內部HOLD車呢?

我地又唔會知

而且,
都係果句,
賣家係咩底細,
更加冇人知,
咁多個疑問下...

好多野我地根本無法查證