hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 政府宣佈擱置尖沙咀碼頭露天廣場計劃
開啟左側

政府宣佈擱置尖沙咀碼頭露天廣場計劃

~誰@359~ 發表於 2012-8-9 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2012-8-9 00:32 發表

想起高鐵工程...
地基問題可能係真確存在,只係視乎搞搞震果個人有冇心去拆解佢
尖碼地基明顯只係下台階,若然佢企硬搞廣場,一定有方法搞掂個地基

不過都真係係時候將D旅遊巴掟晒入麼地道
28 234X 270A 81C夾埋都應該唔會用太多位姐
應該夠位去cancel漆咸道南D阻街旅遊巴泊位

字大只顯得人自大
 樓主| da54 發表於 2012-8-9 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 3av188 於 2012-8-8 23:50 發表

所謂咩地基唔適合可能只係政府跌落地拿揸沙既說法....

直情係啦~

睇清楚 d 就會發現地基係講緊天星碼頭本身而唔係總站,
天星早前建議將天台變成觀景平台,新聞稿內亦有講「難以大幅擴充
樓面面積為公眾提供享用海濱的額外休憩地方(例如在碼頭加建天台花園)」,
明顯地係回應緊天星的建議,而唔係針對巴士總站的地基,(打幾枝樁有幾難?)
唔知來龍去脈的好容易被政府篇稿誤導....
政府點解咁講?自己諗下啦~

話時話睇返歷史,反對遷拆尖沙咀碼頭巴士總站行動的發源地應該就係 italk~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
leslie + 1 + 1 HKITALK 是反動基地, FB之後吸非巴迷....XD ...

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了
EH8842 發表於 2012-8-9 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 2234 於 2012-8-8 23:45 發表

只係當地地基既環境唔適合姐,呢個先至係最重要既一點,未必真係關有人爭取保留事,又何必咁開心呢

另一尖碼之聲成員講咗 "原本露天廣場計劃, 原本可以容許起五層高嘅建築物。嗰個位置, 响香港開埠1841年到依家都係陸地嚟嘅"
http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=389377
syp 發表於 2012-8-9 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2012/8/8 19:08 發表

嚴格黎講只不過係矯枉過正,而唔係一件德政

你係咪想講「撥亂反正」? 「矯枉過正」好似唔係咁用噃 ...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
louispoon + 1 good

查看全部評分

下一站係西營盤
syp 發表於 2012-8-9 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 2234 於 2012/8/8 23:45 發表

只係當地地基既環境唔適合姐,呢個先至係最重要既一點,未必真係關有人爭取保留事,又何必咁開心呢

請你再睇返新聞稿, 至少字面上地基問題和「考慮了區議會及地區人士的意見和訴求」同樣都是擱置原因, 莫說地基問題實際上好有可能只係政府下台階。

假如政府一意孤行, 佢按最後版本以 40% 做巴士總站, 60% 做廣場, 對碼頭建築結構不作任何改動, 所有巴士線保留在尖碼總站抵達開出, 工程技術唔見得有什麼困難。

大家開心主要係因為我哋希望巴士總站保留的願望得以實現, 大家開心並唔係因為巴士總站保留係由於大家爭取而實現, 我諗呢點你要搞清楚。

最後感謝出力最多的尖碼之星, 和所有其他有份出力的人 (包括寫刊憲反對書的我自己)。
下一站係西營盤
syp 發表於 2012-8-9 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2012/8/9 00:57 發表

直情係啦~

睇清楚 d 就會發現地基係講緊天星碼頭本身而唔係總站,
天星早前建議將天台變成觀景平台,新聞稿內亦有講「難以大幅擴充
樓面面積為公眾提供享用海濱的額外休憩地方(例如在碼頭加建天台花園)」,
明顯地係回應緊 ...

我睇新聞稿都睇到 R 晒頭, 去年修訂為 60% 廣場和 40% 巴士總站的版本時, 好似都冇提過先決條件係天星碼頭加建改建要成事?

不過點都好, 總之有返個巴士總站, 政府搵咩借口作下台階都好啦。

下一站係西營盤
syp 發表於 2012-8-9 01:35 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2012/8/9 00:06 發表
打死都唔信有關方面到而家先知地基「有問題」
更加唔相信如果佢企硬要搞個廣場既時候,地基既「問題」冇方法解決

地基問題應該指天星碼頭建築物本身的問題, 當時曾有建議加建一層及整天台休憩用地。

巴士總站變廣場應該沒有地基問題。

下一站係西營盤
dippy 發表於 2012-8-9 03:01 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2012-8-9 03:15 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-8-9 03:01 發表
但始終設施上都要維修
不論坑位、站蓋都唔理想
所以個人仍然支持原址重建尖碼總站
甚至應該重建做雙層運輸交匯處(地面總站+地庫的士站、旅遊巴站、上落貨 ...
我覺得呢個係遲早嘅事
tonyyang 發表於 2012-8-9 07:41 | 顯示全部樓層

今日蘋果報導

改建無利可圖 尖碼總站獲保留
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120809/16587504
GB2444,FX8032,DM4781