hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大學迎新又有精彩意淫活動!
開啟左側

大學迎新又有精彩意淫活動!

bbtong 發表於 2012-8-10 10:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

科大迎新 學生變「淫蟲」
http://hk.news.yahoo.com/video/topstory-19458512/title-30234198.html

簡直創意無限, 好玩過獎門人, 好睇過玩轉三週半

Trident@KS6946 發表於 2012-8-10 10:49 | 顯示全部樓層
呢d已經唔系意淫......
我們的征途是星辰大海
kei_hk 發表於 2012-8-10 11:02 | 顯示全部樓層
差不多年年都批評(所有大學合計)﹐但差不多年年都有這些新聞。

究竟﹐年青人的尺度是什麼樣?  迎新營目的是什麼?  

遲早真係變成3級片片場

更奇怪的係大學明知比人投訴多年﹐點解又唔加強監管?  唉~~~

admin91 發表於 2012-8-10 14:33 | 顯示全部樓層

Sorry用錯戶口
DIH 發表於 2012-8-10 14:34 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-8-10 11:02 發表
差不多年年都批評(所有大學合計)﹐但差不多年年都有這些新聞。

究竟﹐年青人的尺度是什麼樣?  迎新營目的是什麼?  

遲早真係變成3級片片場

更奇怪的係大學明知比人投訴多年﹐點解又唔加強監管?  唉~~~ ...

讀得大學都應該18歲以上,要為自己的決定負責。
唔喜歡的可以唔玩、可以頹玩,雖則話有peer pressure,
但如何應付peer pressure也是一個人成長必須學習的項目。
安排迎新營的都只係早出世一兩年,也不代表甚麼,
就算你不合作搞到關係尷尬,幾個月之後已無影響,幾年之後更忘記得一乾二淨。

還嫌現在對大學的監管不夠多嗎?
好喇,就算話「我唔管你係想你自律,你唔識自律我就要管你」,
這種家長式管治是適用於大學生的嗎?
「唔管」但係有隱形標準,那麼一個人要長大到幾歲先可以學習為自己負責?
dippy 發表於 2012-8-10 15:22 | 顯示全部樓層
gordon 發表於 2012-8-10 15:30 | 顯示全部樓層

如果有人以大學迎新營來做題材拍電影, 不知香港的電檢會唔會將之列為三級電影呢........(悲哀)
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
12A 發表於 2012-8-10 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-8-10 14:34 發表

讀得大學都應該18歲以上,要為自己的決定負責。
唔喜歡的可以唔玩、可以頹玩,雖則話有peer pressure,
但如何應付peer pressure也是一個人成長必須學習的項目。
安排迎新營的都只係早出世一兩年,也不代表甚麼,
就算你不合 ...

不過三轉四後, 有部份大學生入學時不夠18歲
各大院校都引入未成年學生指引, 當中有簽家長同意書, 以及限制未成年生參與部份活動
不知大家對此有什麼看法

http://www.mingpaotor.com/htm/News/20120704/HK-gfa1_er.htm

浸大發言人補充,預計部分文憑試生參加迎新活動時未成年,校方會提醒學會應為參加迎新活動的新生準備家長同意書,並正更新學生活動指引,加入禁止未成年學生飲酒、閱讀不雅刊物和三級電影的活動等條文。
.....
取消「城市定向」 保參加者安全

他續稱,預計部分文憑試生未滿18歲,故屆時將向參加迎新營的文憑試生發家長同意書;除非新生可證明自己已成年,否則須簽回同意書才可入營。
九巴十六 與你在 GA5505 相見
DGCNYO 發表於 2012-8-10 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2012-8-10 21:57 發表

不過三轉四後, 有部份大學生入學時不夠18歲
各大院校都引入未成年學生指引, 當中有簽家長同意書, 以及限制未成年生參與部份活動
不知大家對此有什麼看法

http://www.mingpaotor.com/htm/News/20120704/HK-gfa1_er ...

鐘意管咪管囉,管到咪你本事囉,有咩所謂

我個人睇法咁大個人知自己做緊咩....但不能否定大多人都認為中學教育的獨立思考教育甚麼(越成績主導,你應該明白佢地的目標其實越簡單)

都係果句,管到咪又佢管,管唔到咪自己諗囉.....咁大個人,炒爆果D最痛地方,自己上身囉....好簡單,簡單到不得了的結果....

對自己負責,群堆唔係一個活動就群得埋,跟本無需要擔心....
S3BL100 發表於 2012-8-10 23:04 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-8-10 15:22 發表
有管嘅

要送審仲要dem game先會出現

邊個講架?你估個個搞手都會咁順攤將全套劇本拎去送審?

想當年我玩Ocamp果陣,有個環節係同另一個學系「互片」
(按:係DIH兄undergrad果個dept,據說兩個dept之間年年都搞呢個節目
當中內容極盡侮辱友系女生,大把sexual implications。
(果D內容,如果我貼上來,一定會俾人停板的,大家可以想像)
理論上,呢D野有送審的話,一定晨早俾人ban,咁但係點解又出得街呢?
原來「互片」果陣的劇本,每人派一張紙仔,完場之後
Ocamp搞手逐一收返,話果d內容唔出得街,唔可以流傳出去,
否則對大家都有麻煩云云。事後了解,果D內容根本無送審,
只係大家私底下搞咁喎。

我自己可能因為讀band 1中學,無見識過呢D「世面」,
所以其實接受唔到Ocamp玩呢d野,果陣玩互片
我亦只係扮口型,無真係嗌,因為我做人原則接受唔到。
之後覺得D人搞呢D野,又浪費體力時間,又無聊,
所以決定一定唔會參與搞Ocamp,第一年以健康為由唔搞,
之後果幾年,亦咁岩人地Ocamp果陣我都唔晌香港,都唔使輪到我

好老實,我真係諗唔明,玩呢d咁無聊既野,對於ice-breaking,
對於識人到底有咩幫助。
而我自己來講,果次Ocamp亦唔見得對我識人有太大幫助,
我undergrad時期識到最好果幾個朋友,全部都唔係因為Ocamp同組
或者一齊搞過咩活動,純粹都係功課、學術上交流,
大家到今時今日仲有經常聯絡,酒肉朋友實在好難做到呢樣野。
fb.com/scientisthk2usa/