hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大學迎新又有精彩意淫活動!
返回列表 發新帖
開啟左側

大學迎新又有精彩意淫活動!

DGCNYO 發表於 2012-8-11 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-8-10 23:04 發表

邊個講架?你估個個搞手都會咁順攤將全套劇本拎去送審?

想當年我玩Ocamp果陣,有個環節係同另一個學系「互片」
(按:係DIH兄undergrad果個dept,據說兩個dept之間年年都搞呢個節目
當中內容極盡侮辱友系女生,大把sexual im ...

讓你知道社會上其實好多野都係多餘,流於表現,差在你有無勇氣唔show佢地
kwyeung 發表於 2012-8-11 10:30 | 顯示全部樓層
但毛毛蟲原來係淫game? 幼稚園開party都有玩喎...
點解唔係話報紙小題大造?

其實畢打街日日有港女排巴士, 我都覺得好意淫,
點解冇報章/耶教團體出黎用亂石投擲一眾慾女?
DIH 發表於 2012-8-11 11:00 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-8-10 23:04 發表

邊個講架?你估個個搞手都會咁順攤將全套劇本拎去送審?

想當年我玩Ocamp果陣,有個環節係同另一個學系「互片」
(按:係DIH兄undergrad果個dept,據說兩個dept之間年年都搞呢個節目
當中內容極盡侮辱友系女生,大把sexual im ...

係喎~~~~
如果我同你年齡相差少於兩年,我地可能曾經同場。
我這邊片你地系的我只記得一句最經典,其他全部都冇印象了。

其實出過「新亞桑拿」事件後搞手已經好小心,
小心唔係唔出衰野,而係出衰野唔好畀人知。
細O都尚算大家有感情,玩完之後都要成日見面,唔會太離譜,
我自己組爸媽真係當我地仔女咁湊,我地亦以同樣態度湊我地自己的組仔女,感情好好。

但大O我入學時玩過一次就覺得好無癮,
組爸媽在我地面前數落大組長的不是,集體活動就照樣簇擁住佢;
另外大組長又係freshmen面前好好人,但組爸媽話佢cheap之類,
個個都係人前人後兩個樣,這樣的關係我真係不敢恭維。

我感覺係,我入校時的Year 2/3仍然係一班好爛玩的人,
但我地未入學前知道新亞桑拿事件,自己有所警惕,
同埋唔知係咪剛巧當年入系的學生都比較品學兼優(有點沙士效應),
雖然唔係死讀書,但都知道乜野可以玩、乜野唔應該玩,比較文靜同自律。
例如,我這一代人上莊後,已大致將「corn人」呢樣野消滅左,
將心比己我都唔想自己畀人咁玩,所以我地亦唔會去做呢件事,
入學Ocamp時我地睇住師兄畀人corn覺得好嘔心,好多人都身體力行唔支持唔參與。

可恨我自己做組爸時一人度了十幾廿條四七,
用來片自己同學的(大家都Year 3玩得起,我亦堅守立場唔會搞「biological」題材),
結果食宵當晚落大雨無片到(宵照食),白費心機
其實身為這間大學的學生,度四七係可以訓練觀察力同語文能力,
單係語文能力已經有音韻、撮要、工整、鋪排等幾種技巧,
參透箇中奧妙其實對若干年後做presentation都有幫助

S3BL100 發表於 2012-8-11 11:58 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

唔使估喇,如果你話你果年受到「沙士效應」影響的話,
我玩O camp果年應該係你讀完year 2或者year 3,我地幾乎肯定曾經同場

我無玩過大O,大O果陣我又咁岩唔晌香港,
去左一個八日北京交流團,大家一齊生活左八日七夜,
唔使玩D咩無聊遊戲,都自自然然會變成好朋友,
當中有唔少都仲有保持聯絡,我相信在人際網絡上,
我去果個trip的得著好肯定大過去玩大O囉……

反而我覺得可以反思一下,點解大學O camp
一定要玩D無聊遊戲,先可以建立到朋友關係?
入讀中學、或者升讀postgrad,唔使玩咩,
都可以識到一班新朋友,點解升大學就一定要非玩呢D野不可?
玩多幾個無聊遊戲,係咪對於建立深厚感情一定有正面幫助?
可能我份人比較保守,唔同好多其他地區學校的學生,
好多野都未見識過,我直到而家都諗唔明
點解大學生去慶祝一樣野,或者宣傳一個活動,
一定要dem beat,而唔係好好地用一D正路少少的方式宣傳?

我唔係discredit緊O camp入面所有野,O camp的而且確
有俾一班freshmen認識、了解自己的學系,識多D可以指點迷津的師兄師姐。
我當年的組爸組媽都唔錯,有晚玩水戰,
我因為健康理由唔玩得,組爸都陪我唔玩,
仲大家一齊坐晌房入面傾偈傾左好耐。
另外大組長有一句說話,鼓勵我嘗試突破枷鎖、超越自我,我而家依然記憶猶新。
(話雖如此,學術、升學上指點過我最多的兩三位師兄師姐,
都唔係O camp認識的)

講開又講,我當年去exchange,加埋讀postgrad,
可能因為都係身處自由風比較盛的加州,
呢邊既undergrads雖然會飲酒去club開party,
但係可能因為政治氣候的緣故,
佢地普遍都比較關心社會,自發搞好多活動
揭露社會不公義、關心少數族裔、鼓勵學生投票,
甚至關心其他國家的苦難。
相比之下,香港大學生呢方面真係比較缺乏,
搞活動十有六七都係為左自我享受,
以無聊野、捉弄人為樂,上莊搞諮詢又唔係正正經經去諮詢,
而係傾D同莊務根本無關既野,
我諗香港學生如果可以好似美國學生咁,
花多少少時間關心時政,落手落腳advocate for a social cause,
學習點樣遊說人支持自己的合乎道義的理念,
我相信對佢地心智發展以至演說、寫作能力都大有幫助。
fb.com/scientisthk2usa/