hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 78K線 13/8/2012 起改經太平總站,不經彩園 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴 78K線 13/8/2012 起改經太平總站,不經彩園

tkf_2005 發表於 2012-8-13 20:59 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD110 於 2012-8-13 10:12 發表

你咁講洗乜將78K兜入去北區醫院
吳屋村站都行到入去啦

因為就係有街坊唔知可以搭78K
在聯和墟坐70K諗住返清河邨
去到華明先知咩事

住得清河,附近有咩巴士站可以方便自己出入應該做清楚...

再者,家陣新屋邨人係咪真係被縱慣,連吳屋村>清河只要一個字時間都唔行..??

新開個保榮路體育館洗唔洗開條巴士線比你地...???

想有車由聯和墟來往清河,一係就比D力爭取小巴線,

78K兜太平唔係因為為左怕有人唔識由吳屋村行入北區醫院,

而係方侯一眾有需要/行動不便人士,

除非你繼續想坐輪椅人士/持拐杖者由吳屋村辛勞行到北區醫院咁不人道....

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
KC3555 + 1 十分同意

查看全部評分

3AD110 發表於 2012-8-13 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2012-8-13 20:59 發表

住得清河,附近有咩巴士站可以方便自己出入應該做清楚...

再者,家陣新屋邨人係咪真係被縱慣,連吳屋村>清河只要一個字時間都唔行..??

新開個保榮路體育館洗唔洗開條巴士線比你地...???

想有車由聯和墟來往清河, ...

你估真係人人都知道附近巴士站有咩車搭呀
就連可以連樓下巴士站有咩車坐都唔知啦
聯和墟去清河邨成日都話要小巴小巴
咁而加條小巴開唔開到先
開唔到呀 咁點解唔兜一兜78K 耐得你幾多呀 洗唔洗半個鐘呀
78K兜一兜起碼方便左人多左人搭
如果你話78K唔經北區醫院唔人道 咁覺得你唔俾78K入清河係漠視民意LAW
咁彩園D人夠可以話以前由聯和墟坐78K返到彩園又快又平
而加無78K都可以唔人道啦

林莉每日專車.3AD110
tkf_2005 發表於 2012-8-13 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD110 於 2012-8-13 22:48 發表

你估真係人人都知道附近巴士站有咩車搭呀
就連可以連樓下巴士站有咩車坐都唔知啦
聯和墟去清河邨成日都話要小巴小巴
咁而加條小巴開唔開到先
開唔到呀 咁點解唔兜一兜78K 耐得你幾多呀 洗唔洗半個鐘呀
78K兜一 ...

咪話左唔洗人人知,你係要用到O既就點都會/要知,

唔知O既,即係自己都唔係成日用啦,咁仲要條巴士線兜落你樓下做咩..??

你講到咁,沙頭角人夠無車去華明,冇車去打鼓嶺,洗唔洗全部同佢兜一兜,車都唔洗教識佢點搭,一程78K兜全港囉....

開唔開到小巴線唔好同我講,唔好係度嘈,唔該同有關方面反映,

你對住我發哂爛炸都變唔出條小巴線比你搭...

你要78K兜清河講到咁必要,咪兜囉,仲有邊度要兜啊一次過講哂出黎啦大帝....

仲有,78K服務主要對象為出入沙頭角公路沿線人士,

如新市鎮區(意指上水/粉嶺市內)內有其他地方需要公共交通接駁所需區點,理應另加新線以應付需求,

而唔係求其搵條咁岩係側邊經過O既線強行拉入服務該區居民,

除非改動該線所影響人士有其他公交取代,否則不改為妙

更何況,清河來往聯和墟人流點都唔似可以搵78K就可以處理,尤其非繁要前往購物人士,要等非繁廿分鐘一班78K???

係O既,501A/K/S 就唔會發展到今時今日O既走線與規模

再者清河單向住聯和墟收費點搞???

唔好同我講雙向收費,九記肯搞,就唔似得E家用上雙向分段收費線路得果10條之內..

咁彩園D人夠可以話以前由聯和墟坐78K返到彩園又快又平
而加無78K都可以唔人道啦

至於LEE度...我一直建議78K改由彩園開經太平走原線...

所以...E家咁O既改動我係感到失望~

KC3555 發表於 2012-8-14 00:08 | 顯示全部樓層

我有一堆朋友住御皇庭同御景峰,仲有一個係大肚婆,
佢地從來都唔介意行去華慧園同欣翠花園坐巴士返工,
反而佢地仲擔心下面條路太多車會好嘈。
有車係樓下,錦上添花,唔代表其他人屋企樓下無車,無腦唔識解決問題,
咁太睇少人嘅腦袋。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
tkf_2005 發表於 2012-8-14 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2012-8-14 00:08 發表
我有一堆朋友住御皇庭同御景峰,仲有一個係大肚婆,
佢地從來都唔介意行去華慧園同欣翠花園坐巴士返工,
反而佢地仲擔心下面條路太多車會好嘈。
有車係樓下,錦上添花,唔代表其他人屋企樓下無車,無腦唔識解決問題,
咁太睇少人嘅 ...

唔好話LEE批新發展區...

講番大埔...係富亨有條71B,但一樣有其他人會選擇行出大埔中心/富善轉各X線,307,甚至搭K17轉東鐵番工.

原因係等得車黎都行左一半路...

用GOOGLE MAP計,由清照樓(清河最入果棟)行出欣翠,華慧園都係10分鐘...

10分鐘O者..係咪真係咁多時間...??

清河人行去保榮路體育館都係差原多時間O者...
lsc04d11 發表於 2012-8-14 06:00 | 顯示全部樓層
頭先用九巴個app check,往沙頭角方向,上水總站-->太平總站-->石湖墟郵政局-->彩蒲苑彩碧閣-->上水鐵路站-->上水官立中學-->北區公園南門

係咪個app未update得到,定係真係繼續停彩園,玩到咁兜路?
KC3555 發表於 2012-8-14 09:28 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2012-8-14 06:00 發表
頭先用九巴個app check,往沙頭角方向,上水總站-->太平總站-->石湖墟郵政局-->彩蒲苑彩碧閣-->上水鐵路站-->上水官立中學-->北區公園南門

係咪個app未update得到,定係真係繼續停彩園,玩到咁兜路? ...

係個App同埋上文Cap九巴網站有問題啫,尋日歸家係彩園路上水站等車,站牌無左78K啦.
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
SaintAngolmois 發表於 2012-8-14 09:48 | 顯示全部樓層
如果係要克服百和路至清河邨無車來回聯和墟
將70K總站改爲聯和墟、粉南路段為百和路直行可不可行?

因爲眼下由上水返粉嶺南有279X北行同273A可以選擇
粉南往上水嘅選擇亦很多
請給我一個良好討論環境
GM 發表於 2012-8-14 09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2012-8-13 07:57 PM 發表

你係沙頭角搵條 77K 比我睇,你搵到既我掟 $20 錢落錢箱搭去又點話

專科覆診幾個月先一次
覆診幾科夾埋先一個月一次

你係要只從去醫院的老人家角度出發既
咁不如叫曬73K、79K等區內線入去北區醫院囉
你快D寫信去TD要求各區區內線都要經醫院啦

D乘客投訴慢左、司機投訴唔夠時間行你拆掂佢

在RDP發表時本人回應指:「78K入的確方便聯和墟去北區醫院不過回程點算? 唔改70K?」
當時本人是贊成78K入北區這個大方向
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-672621-1-1.html
本人只是提出有關改動對各持份者的影響
畢竟有D版友對背景認知十分低下
對路線的現況亳不了解

尤其類似的事已經係同區的70X度出現左

原帖由 tkf_2005 於 2012-8-13 11:23 PM 發表

咪話左唔洗人人知,你係要用到O既就點都會/要知,

唔知O既,即係自己都唔係成日用啦,咁仲要條巴士線兜落你樓下做咩..??

你講到咁,沙頭角人夠無車去華明,冇車去打鼓嶺,洗唔洗全部同佢兜一兜,車都唔洗教識佢點搭,一程 ...

關於78K入清河 本人只提供一些背景資料給大家
78K當初改經百和路的主要目的是方便學生前往田家柄、上水官中等地返學

原帖由 SaintAngolmois 於 2012-8-14 09:48 AM 發表
如果係要克服百和路至清河邨無車來回聯和墟
將70K總站改爲聯和墟、粉南路段為百和路直行可不可行?

因爲眼下由上水返粉嶺南有279X北行同273A可以選擇
粉南往上水嘅選擇亦很多 ...

百和路有70K、279X返聯和墟
清河有70K
反而北區醫院無
所以本人之前才建議70K不經清河,改經北區醫院,
畢竟上水北、聯和墟都沒有直達北區醫院的交通

原帖由 tkf_2005 於 2012-8-13 12:42 AM 發表

需知道,77K丙崗站落行番正門都要D時間...

係果度落入急症就快...

但平時老人家搭得多數用門診,係番太平總站上/落會比較好...

都係果句啦...同73A互換總站就比較好...

彩園開,經太平,行原線...

2者互換總 ...

其實本人兩邊都行過
丙崗果邊係快D入北區醫院 同少人行D
去門診係搭73番太平總站上/落會快少少
雖則都要係正門入

常備TCU 出行唔洗怕
felix_tinyan 發表於 2012-8-14 18:08 | 顯示全部樓層

我今天坐78K入上水,去到太平總站時,在太平總站落車的乘客很少(當天在車上有數位長者乘坐)。
另外,78K更改行車路線後,是否有一部78K掛牌車(S32車 GD2896)被CUT走?(因為我今天下午坐78K時,見不到GD2896行走78K。)