hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 <列舉文章>大學術語
開啟左側

<列舉文章>大學術語

cruisesnet 發表於 2006-3-13 21:39 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-3-12 13:25 發表

呢兩個詞語我又有d 野講

1. 我試過以前都遇過一日有超級天地堂
就係早堂返八點半
但下晝就放六點半
中間既時間
都夠我返屋企訓陣先再返過去
(但由我屋企返U
都成七個幾八個字車程)

我今個sem都係.

9:30去到11:30,之後16:30-18:30

中間夠我坐西鐵由嶺南返北角食lunch,hei hei 再返學
av220 發表於 2006-3-13 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2006-3-13 21:39 發表

我今個sem都係.

9:30去到11:30,之後16:30-18:30

中間夠我坐西鐵由嶺南返北角食lunch,hei hei 再返學

我今個sem 有一日0930-1130, 1900-2000......
返歸食完飯, 訓醒再上陣italk 都仲未夠鐘出門.......

另外有日, 都唔知叫唔叫"大天地"....
又係0930-1130, 但1800 唔係上堂而係補習.
art0925 發表於 2006-3-14 08:57 | 顯示全部樓層
Is most HK U's dorm open dorm or close dorm, cause in the state, alot of them allow people to stay over, (even bf/ g/f) and some dorm allow dorm room mate switch  rooms with out school notification, I've know couple live in the same dorm room...bf, and g/f...

原帖由 s3n370 於 2006-3-11 11:29 發表

有方法唔駛“偷偷地”ge,可以同宿生會買“蛇飛”
(大約$30一張,可以在同性別的宿舍過一晚夜),
咁就可以合法“屈蛇”。

不過...應該唔會有幾多人會買“蛇飛”去屈蛇。
s3n370 發表於 2006-3-14 13:07 | 顯示全部樓層

原帖由 art0925 於 2006-3-14 08:57 發表
Is most HK U's dorm open dorm or close dorm, cause in the state, alot of them allow people to stay over, (even bf/ g/f) and some dorm allow dorm room mate switch  rooms with out school notification ...

When we look at the code of practise, all of these are not allowed in the halls (the term for dorm in HK) of HK universities, unless under special circumstances.
Staying at the halls (or portion of a hall) of the other gender between 23:00 - 07:00 is even strictly prohibited, unless under special circumstances.

In reality, switching room is uncommon, even for those with the same gender.
As you are allowed to choose your partner at the very beginning.

For staying overnight, hallmates just let other people stay overnight privately.
Nobody will care unless you have alerted the warden!
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
wong 發表於 2006-3-15 10:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky 於 2006-3-12 20:35 發表

中大叫「頂天立地」

頂天立地亦有解作由好早上到好夜eg.由9:10上到夜晚8:20
DIH 發表於 2006-3-15 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 wong 於 2006-3-15 10:13 發表

頂天立地亦有解作由好早上到好夜eg.由9:10上到夜晚8:20

咦,係喎,似乎「天地堂」(中間斷開)與「頂天立地」(連續的)要分開做兩個term了。
jubilant 發表於 2006-3-15 22:58 | 顯示全部樓層

某中文系professor講過, 「撻皮」原本是個很粗俗的字,
而且不是用來形容懶的,
唔知點解而家d大學生會用呢個字云云。
(不過原本是甚麼意思佢又唔肯講...)

係指男人陽痿
fai 發表於 2006-3-16 18:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-2-27 13:46 發表
2. Happy Corner (或者簡稱「Con人」):
呢個係一個不當既玩同學既方式
係幾個人分別捉住被玩者既手腳
抬成大字形
然後以柱狀或者門角等地方
將被玩者既下體撞埋去
呢個遊戲經常受到各方面人士非議
所以本人都唔建議各位效法
(回板主:如果我解釋呢個詞語
內容有問題既話
煩請提醒我將內容刪除)

除左Happy Corner外另外仲有更狂野既Happy Scissors,同happy corner
既分別係不是將被玩者撞向牆角等死物,而係將兩個被玩者扭成互相
垂直交叉結合。
3ASV196 發表於 2006-3-16 21:35 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2006-3-16 18:22 發表

除左Happy Corner外另外仲有更狂野既Happy Scissors,同happy corner
既分別係不是將被玩者撞向牆角等死物,而係將兩個被玩者扭成互相
垂直交叉結合。

我聽過你的"玩法", 但知係另一個名.....另外, 撞向不同物件, 都有唔同名,
其實都幾多的....不過都係唔好係度講了....

之前有過poster, 叫人唔好玩...
3ASV196.KE7270
DIH 發表於 2006-3-17 12:14 | 顯示全部樓層

間間大學的「corn人文化」都有所不同,名稱和程度都有不同,但我是不贊成的,亦不在此詳說。

我個人覺得,我呢個系近來corn人少了,就算係都只係某幾個特定人物,
可能同corn人被「公諸於世」有關,希望corn人這種不恰當大唔透的行為可以漸漸隨時間消逝。
請不要同我講可以增進感情云云,對我來說這只是傷害感情的蓄意傷人或性騷擾。