hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 有關創英北嶺在破產後的生產及存貨問題: ...
開啟左側

有關創英北嶺在破產後的生產及存貨問題:

nwfb1110 發表於 2012-8-13 20:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

創英北嶺在年初破產後,
想知道已生產的存貨如何處理?

另外已經計劃生產的巴士模型及現有的模具又如何處理?
宏  Wang
tvcc 發表於 2012-8-14 00:43 | 顯示全部樓層

回覆 1# 的帖子

原帖由 nwfb1110 於 2012-8-13 20:37 發表
創英北嶺在年初破產後,
想知道已生產的存貨如何處理?
另外已經計劃生產的巴士模型及現有的模具又如何處理?

部份存貨已交由某巴士模型經銷商近期進行"大減價"。
其餘已經計劃生產的巴士模型可以向這一家巴士模型經銷商(facebook專頁)問問。
(轉貼圖片)
Ken_Dy 發表於 2012-8-19 20:01 | 顯示全部樓層
原帖由 tvcc 於 2012-8-14 00:43 發表

部份存貨已交由某巴士模型經銷商近期進行"大減價"。
其餘已經計劃生產的巴士模型可以向這一家巴士模型經銷商(facebook專頁)問問。
(轉貼圖片)
206035 ...

呢間野做生意不太老實
d車開價一時一樣
hk2002一開頭$150, 無啦啦轉$170
6029月頭訂$220, 星期五唔聲唔聲推一兩部賣$280, 聲稱永遠無得再訂, 琴日facebook又突然話有得訂, $230
車永遠拎一兩部出來就話無哂貨喇, 得返display, 第二個開聲又突然話有新

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
金剛 + 1 實況

查看全部評分

airbus 發表於 2012-8-19 21:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Ken_Dy 於 2012-8-19 20:01 發表

呢間野做生意不太老實
d車開價一時一樣
6029月頭訂$220, 星期五唔聲唔聲推一兩部賣$280, 聲稱永遠無得再訂, 琴日facebook又突然話有得訂, $230
車永遠拎一兩部出來就話無哂貨喇,  ...

6029我又覺得如果訂車同買現貨唔同價又合理,如果買現貨同訂車同價我又為何要先交錢去訂?
如果依家再訂係$280,唔係$230我就真係話佢唔著喇!

走到天涯海角
GR614 發表於 2012-8-19 22:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Ken_Dy 於 2012-8-19 20:01 發表

呢間野做生意不太老實
d車開價一時一樣

2002幾時賣過$150?其實我覺得就算多人買加價亦無不可啊

セブンアイランド大漁
KC6831 發表於 2012-8-20 16:34 | 顯示全部樓層

呢間野做生意不太老實
d車開價一時一樣

情況同你一樣!!!
上星期去拎6029又係話得番兩架...
其中一架爛盒+有問題..
問佢仲有冇新...佢話冇哂貨...
仲話如果唔岩可以退番訂俾我...
佢梗係想啦....轉頭賣$280賺多你$60唔好?
第日fb就話可以再訂6029~收$230
飛機佬佢老唔老實...相信大家試過同佢買過野都好清楚!!!
以後都唔會再幫襯呢間野...
謝謝您。
GM8878 發表於 2012-8-20 18:13 | 顯示全部樓層

原帖由 KC6831 於 2012-8-20 16:34 發表

情況同你一樣!!!
上星期去拎6029又係話得番兩架...
其中一架爛盒+有問題..
問佢仲有冇新...佢話冇哂貨...
仲話如果唔岩可以退番訂俾我...
佢梗係想啦....轉頭賣$280賺多你$60唔好?
第日fb就話可以再訂6029~收$230
...

情況相同......
昨天去拎6029,即拆紙2部(我訂兩部),但1部花左唔收貨,問有無其他,佢話呢度有兩部拆左紙
不過係人地唔收貨的,如果唔岩可以退訂先,但9月到貨可以黎拎,不過仍然係$220,只係新訂
的要$230,佢有講原本唔再訂,不過呢批qc真係麻麻,唔再訂都唔得,依家只有同第二家訂,同
埋佢地現時無現貨賣,兩部車都無放出黎賣,因為批車麻麻,我又唔覺佢唔老實,解釋都好詳盡

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
smal + 1 + 1 少個香爐少隻鬼,唔嚇走其他人,下水特價貨佢點 ...

查看全部評分

KC6831 發表於 2012-8-20 19:36 | 顯示全部樓層
原帖由 GM8878 於 2012-8-20 18:13 發表

情況相同......
昨天去拎6029,即拆紙2部(我訂兩部),但1部花左唔收貨,問有無其他,佢話呢度有兩部拆左紙
不過係人地唔收貨的,如果唔岩可以退訂先,但9月到貨可以黎拎,不過仍然係$220,只係新訂
的要$230,佢有講原本唔再訂,不過呢 ...

重點問題
佢係咪真係冇哂存貨
睇多一部都真係冇?
你話每人限睇一架/兩架我唔怪你,當我唔好彩揀中架壞既(其實我果架都係俾人揀完揀淨)
你同我講話冇哂貨
但轉過頭好似樓上有位人兄講其他人問佢拎就有新貨睇
佢算點?
佢唔恨做我生意
我亦唔恨再俾錢佢賺
謝謝您。
 樓主| nwfb1110 發表於 2012-8-22 21:24 | 顯示全部樓層
創英北嶺由創立至破產前推出多款巴士模型,
主要以英國及日本巴士模型為主,
有沒有出過其它國家或地區的巴士模型?
宏  Wang
GR614 發表於 2012-8-22 21:50 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1110 於 2012-8-22 21:24 發表
創英北嶺由創立至破產前推出多款巴士模型,
主要以英國及日本巴士模型為主,
有沒有出過其它國家或地區的巴士模型?

仲有香港,中國,澳洲。

如果要細分仲有蘇格蘭 etc.
セブンアイランド大漁