hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府$2補貼老人坐巴士之後, 覺唔覺長途車站站停既次數多 ...
開啟左側

政府$2補貼老人坐巴士之後, 覺唔覺長途車站站停既次數多左?

da87 發表於 2012-8-22 20:04 | 顯示全部樓層

唔實施都實施左, 現階段可以做既野唔多, 基本上靠班長者"自律"

如果情況嚴重導致很多乘客不滿, 到時自然會檢討政策
win350 發表於 2012-8-22 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 siupy 於 2012-8-22 19:51 發表

咁咪仲複雜
如果有老人家要堅持落車,大吵大罵
最後司機咪開門算數
都係用我#50提出的方法
甚至可以改良再進取D
非過海線$6.9以下免費
非過海線$6.9-$9.9收$2
過海線$9.9以下收$3
$10-$19.9路線收$4
$20以上收$6
再 ...

先回應一下你既問題。其實我指出有乘客用長途線搭幾個站落車,在全面實施$2優惠前都時有發生,而且都有幾個係比全費的。你既方法只係用收費去解決,對搭幾個站就落車既乘客係無阻嚇。

另外,我想回應#74,你舉既973,有D站係盲點,即係無其他選擇;有D要比乘客轉車;有D係有其他一程過而且更平既選擇。所以,如果有其他更平的巴士路線選擇時,973去九龍某幾個站可以實施指定上客站,無選擇既或要用轉乘優惠,就不實施指定上客站。

至於#77既問題,我相信巴士公司自然會處理呢個問題。

最後回應#79,我頭先講得唔好。如果巴士公司認為某路線要靠短途客補貼,可以唔實施指定落客站。

其實我覺得,乘客是有責任睇清楚路線編號、目的地等資料,大前題係巴士有提供足夠和正確的資訊比乘客知識該巴士行走的路線和目的地。同埋要留意通告。當然如果真係要實施指定上客站,都要比個寬限期,過左就要嚴格執行。到時點嘈都無用。
ksmbh 發表於 2012-8-22 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2012-8-21 12:26 發表

106的例子係講緊往九龍方向, 一般乘客好少會咁做

講真長者搭106西行
佢地唔駛逼
2A鬆動D係一件好事~
HE4260 發表於 2012-8-23 03:30 | 顯示全部樓層

致各位對政府$2補貼長者或合資格殘疾人士有疑問人士:

致政府推出$2長者或合資格殘疾人士乘搭公共交通票價優惠計劃後,在本板出現不同聲音,覺得$2票價優惠有缺點既地方
大家都有列出以下幾點:
1.會有不合資格既人士用長者八達通乘搭巴士
2.會有長者或合資格殘疾人士乘搭長途線會搭幾個站就落車,大家會覺得對其他乘客或車長造成不便
3.大家建議限制票價優惠計劃時段(例:10時前不能使用$2票價優惠)

就2,3點你地會唔會覺得對長者或合資格殘疾人士不公平

因為$2長者及合資格殘疾人士公共交通票價優惠計劃既目的:

讓長者和合資格殘疾人士,可以在任何時間以每程$2的優惠票價,乘搭港鐵一般路綫、專營巴士及渡輪,從而鼓勵他們多些走進社區,建立關愛共融的社會

希望大家尊重長者及合資格殘疾人士
MZ3101 發表於 2012-8-23 11:41 | 顯示全部樓層
原帖由 HE4260 於 2012-8-23 03:30 發表

致政府推出$2長者或合資格殘疾人士乘搭公共交通票價優惠計劃後,在本板出現不同聲音,覺得$2票價優惠有缺點既地方
大家都有列出以下幾點:
1.會有不合資格既人士用 ...

但係當少部分人因為咁而影響到全車大部分人既時候
明明早繁架車一早頂閘上得公路 , 但係依家又要用多五至十分鐘比班老人家落車
你係長途客會點?

唔偽話唔尊重佢地 , 不過都唔該佢地都「識做些少」(恕我諗唔到第二個字眼)
唔好繁時有區內線都唔坐
齊齊走上架長途線既車 , 之後坐幾個站又喺區內齊齊落車 ...

siupy 發表於 2012-8-23 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 win350 於 2012-8-22 22:51 發表

先回應一下你既問題。其實我指出有乘客用長途線搭幾個站落車,在全面實施$2優惠前都時有發生,而且都有幾個係比全費的。你既方法只係用收費去解決,對搭幾個站就落車既乘客係無阻嚇。

另外,我想回應#74,你舉既973,有D站係盲點,即係無其他選擇;有D要比乘客轉車;有D係有其他一程過而且更平既選擇。所以,如果有其他更平的巴士路線選擇時,973去九龍某幾個站可以實施指定上客站,無選擇既或要用轉乘優惠,就不實施指定上客站。

至於#77既問題,我相信巴士公司自然會處理呢個問題。

最後回應#79,我頭先講得唔好。如果巴士公司認為某路線要靠短途客補貼,可以唔實施指定落客站。

其實我覺得,乘客是有責任睇清楚路線編號、目的地等資料,大前題係巴士有提供足夠和正確的資訊比乘客知識該巴士行走的路線和目的地。同埋要留意通告。當然如果真係要實施指定上客站,都要比個寬限期,過左就要嚴格執行。到時點嘈都無用。.

當然未實施前都有咁既情況,但比例不是太多
現在的問題係短程客搭長途的比例開始增多
已經影響了真正需要搭長途的乘客
973的例子不是我舉的
如果實施某些路線某些站只準上客不準落車
會否變得太複雜??連司機都記不清楚的情況??
當年屯門/元朗係區外線往九龍方向不準落客
往屯門元朗方向不準上客,尚且容易
現在是每條過海線/長途線也要重新設定那個站只上不落
要用多少時間??而又用甚麼準則去決定那個站可以只上不落
又是否需要就每條路的設定咨詢一下區議會的意見??
區議會反對又如何??
另外有一些情況是渡輪員工/巴士家屬只可以免費搭同集團的巴士(理論上巴士員工也是)
在九龍區都只搭過海巴就算,這些情況是否可以豁免??
豁免的話又有乘客說要求落車「點解佢落得我唔落得??」而大吵大罵
又是否該讓他下車??
假設能成功解決以上問題,巴士公司當然要提供資訊給乘客
那麼乳豬紙要更大面積,巴士站牌也要列明,例如
11/14/15/26
101/111/116此站不可下車
分分鐘要整多一倍站牌先夠,熱線/網頁當然要更改
以上額外行政成本由誰負擔??政府出即係納稅人出
巴士公司出即係乘客出
所以我認為用收費去解決已經得到應有效果
有錢的長者早就搭的士/有私家車
就算沒有$2優惠的時候也不志在照搭長途線
但生活條件較差的長者,可以能省一元就省一元
以我的設定為例,$7以下免費,$10以上的收$4            
假設一個長者從沙咀道買完餸回大窩口邨住所
34/43是免費,但930要收$4
很大誘因他就不會搭930了
而且政府用的公帑更少,新設定只付$2.1/2.3,比現在930要付$6少得多
長者可以日日搭車買餸,但總不會日日搭車入西貢東涌
對長者來說短程免費不是比全港$2優惠更好嗎??
DGCNYO 發表於 2012-8-23 11:55 | 顯示全部樓層

原帖由 siupy 於 2012-8-23 11:46 發表

當然未實施前都有咁既情況,但比例不是太多
現在的問題係短程客搭長途的比例開始增多
已經影響了真正需要搭長途的乘客
973的例子不是我舉的
如果實施某些路線某些站只準上客不準落車
會否變得太複雜??連司機都記不清 ...

講到咁麻煩,限時暫停不就好麼

有人話減輕短途線載人壓力,其實幾可笑

長途線本身服務就係為長途,我唔理佢係咪咁賺左,要是前段中間打爆左,快上公路前幾個站落曬,黎D叫浪費運載力,從本線基礎上浪費.....

所謂的受益者其實有義務利用合適的交通工具,當然好似無人覺得有咁義務就後話

你今日咁樣玩串左,咪只好限制囉,一定會做.....
己經不是一次見過繁忙時間老人家飯茶團十幾人上車,公路前個站落曬....算點
張偉沖 發表於 2012-8-23 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 MZ3101 於 2012-8-23 11:41 發表

但係當少部分人因為咁而影響到全車大部分人既時候
明明早繁架車一早頂閘上得公路 , 但係依家又要用多五至十分鐘比班老人家落車
你係長途客會點?

唔偽話唔尊重佢地 , 不過都唔該佢地都「識做些少」(恕我諗唔到 ...

政府比得優惠, 應一早預見會有呢個情況出現.
搭得巴士預左塞車, 同埋上落客的時間,
2蚊老人優惠只不過多左人上落車, 用多了時間, 但這些時間係乘客可以自行去調節 (例如預早出門口).

唔係識唔識做的問題,
而係點解非長者用長途線坐幾個站落車就可以, 而長者用2蚊搭幾個站長途線落車就比人話.
呢個係一個明顯的雙重標準囉.
HR1377 發表於 2012-8-23 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 HE4260 於 2012-8-23 03:30 發表

大家都有列出以下幾點:
1.會有不合資格既人士用 ...

我覺得在早上/黃昏繁忙時間,巴士公司可以長途路線將部份班次規定在過海/隧道/高速公路前不准落客,與215X早繁部份班次不停曲街分站/101 or 111不停紅隧分站相似。
這樣長者不會乘搭這些班次,行車時間不會增加。

張偉沖 發表於 2012-8-23 14:02 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2012-8-23 11:55 發表

講到咁麻煩,限時暫停不就好麼

有人話減輕短途線載人壓力,其實幾可笑

長途線本身服務就係為長途,我唔理佢係咪咁賺左,要是前段中間打爆左,快上公路前幾個站落曬,黎D叫浪費運載力,從本線基礎上浪費.....

所謂的受益者其實 ...

有時做人就唔好咁涼薄, 你要記得第時你自己都會老, 如果其他人個個好似你咁, 呢個世界變成點?

你要攪清楚,
無論係長途客又好短途客又好,
只要打爆左架車, 根本唔叫做浪費運載力,
因為多左的只係短途客而已.