hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 站務人員對違規文章判刑標準之討論
返回列表 發新帖
開啟左側

站務人員對違規文章判刑標準之討論

syp 發表於 2012-8-23 21:25 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012/8/23 18:53 發表 # _. y2 D& s( \$ ~" v6 p% s7 G

1 \- ~. l( w8 q3 z8 M+ @+ N9 h
$ ?1 Y: O# b6 V7 }  @RULE有如國家既憲法,點可以話改就改?
: q; h  }. Z* g  q不如叫美國重新制定套新憲法,睇下過唔過到?9 K7 i% r$ k6 K, G5 |: [! d; k
& v3 M' O: R9 s% X5 y$ L  _
我唔係話唔支持改RULE,只係認為改RULE對板友和本板未來而言,不是一件好事. ...
: l% |! R( x* U8 F" s" k5 u1 N4 s
- n' O$ a7 X/ X1 l! [" u
呢個 RULE 係咪從來未改過先?  呢個 RULE 係憲法, 係你定義定係邊個定義? 乜有國家有憲法會管雞毛蒜皮之事嗎? 你咁講實在太貶低憲法了吧。
8 }/ W, E; ]  O4 [" w而如果乜都唔改得, 咁你還在這裡提議什麼?
. E5 C! d, H+ O% a3 Z
3 n2 p+ u. C# g[ 本帖最後由 syp 於 2012-8-23 21:44 編輯 ]
下一站係西營盤
FBI2 發表於 2012-8-23 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2012-8-23 21:25 發表 ; z2 H! o- Z7 M0 i

+ c5 r% o5 u$ H
$ b5 j2 j1 e. y: ]9 N呢個 RULE 係咪從來未改過先?  呢個 RULE 係憲法, 係你定義定係邊個定義? 乜有國家有憲法會管雞毛蒜皮之事嗎? 你咁講實在太貶低憲法了吧。  R. E: A/ u3 b. X4 R1 k0 J; L
而如果乜都唔改得, 咁你還在這裡提議什麼? ...

% `! P0 v; ]; O7 D% S& G6 K# G. @: `1 Z
我唔係話細節野唔改得,我只係話最好唔好成個RULE重新制定,因為牽涉太多問題.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kay 發表於 2012-8-23 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-8-23 21:51 發表 2 f; w" B& u% z, o; x" J
7 [# q9 T, W3 A# w9 j

" k8 E$ ~6 H+ `8 w# P3 `0 ^我唔係話細節野唔改得,我只係話最好唔好成個RULE重新制定,因為牽涉太多問題.

; i9 R$ r2 v* g+ \( Z2 }7 F% ~其實依家咪同你講細節囉?
# m; Z; O2 \) ^# R3 x4 V細節野都要視乎點執,可以分為大執同小執既
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| S3BL100 發表於 2012-8-23 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-8-23 18:53 發表
' l( F' p( I: j9 T' |
5 a) a/ \$ h3 j/ c+ h# DRULE有如國家既憲法,點可以話改就改?
' o+ T3 t/ S& x" K0 \0 x9 V' k- F不如叫美國重新制定套新憲法,睇下過唔過到?( e( O) [& x( c  `6 t5 P
) \1 C6 {8 s+ u4 ]) U3 |9 G! i
我唔係話唔支持改RULE,只係認為改RULE對板友和本板未來而言,不是一件好事. ...
/ n( Y2 B, p0 q2 R$ o6 f

3 v9 _% D5 Z' ]8 {, B2 y1. 偷換概念,開頭我地只係話希望有套更清晰的指引,唔係話成套板規改晒。
) R+ O* ~$ X; z% |4 K
; O/ L6 G+ L: a4 h# G; P2. 我恐怕你連比喻都搵錯,有人犯左罪,用來告佢、制裁佢的係法律,唔係憲法。3 p* q4 Z# X& S
" m' s5 d5 r: q7 d3 C7 K. P$ Q
3. 「修改」同「重新制定」又係兩回事。你拎美國憲法來講,
8 R7 s4 F1 C; |0 ]0 j我就用美國憲法答返你,美國憲法已經修訂左至少十四次,
. ~/ n3 _1 W- b) L而家仲有一班人想修訂,將sanctity of life果堆野寫晒入去喎……
fb.com/scientisthk2usa/
sea1986 發表於 2012-8-24 09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-8-23 18:53 發表
6 Y8 a4 ]7 v% Z1 J; i9 x# r& N& }RULE有如國家既憲法,點可以話改就改?
# E: M6 a7 o6 C' c不如叫美國重新制定套新憲法,睇下過唔過到?
* Y5 A0 P' I; S8 b" m' ?0 u2 S" `! p" Q/ d! k) ~6 ^. }
* c0 f0 q: n3 e$ I& M: m
麻煩閣下CHECK下美國憲法發展歷史先啦
3 V  M5 b' i- `( c) V" a自美國立國以來,先後有27次憲法修正案# p% ~) }  P2 m0 h% f! L# i1 Y3 @$ n
請問閣下知唔知咩叫第一修正案?
. T1 m6 m: C: S8 V5 }) W; J5 ~0 a# G; y( V  j1 o
不過將呢度個RULES比喻國家憲法6 `& p1 V% f7 v; d
真係侮辱左憲法囉( B/ }7 k0 @$ G& @. h7 K
亦顯示有人居然將Italk睇到一個國家咁大+ J/ ~; l) f: b5 ]
感到有啲不安
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
kwyeung 發表於 2012-8-25 11:55 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-8-23 21:51 發表
: i% G3 j! ~1 D
3 n& Z& Z1 o7 s+ Z% H1 m
& b! Z! @% b1 P# y$ c; O& A我唔係話細節野唔改得,我只係話最好唔好成個RULE重新制定,因為牽涉太多問題.

2 \, _, s% ?3 j4 E, k5 `% w6 s- D3 S7 x' [
iRule寫左差唔多十年, 好多條款已經見到問題, 又或者有潛在問題等爆! P% N0 y# h' W' S& e/ P! A
邊度要改其實都幾清楚, 亦唔需要重新制訂, & c; D; U" p" p; m; s# e# ]
除左要花點時間, 我又唔見得幾大問題。
5 Y- d3 g! f& l/ v: ]) _  m6 ]7 s4 d+ l  N9 ^, F. S8 X
大公司合併, 幾百頁M&A 都係用兩星期review之嘛...6 m6 U2 i) @9 U" ~2 ^
我唔信短短既iRule有咁複雜。
dippy 發表於 2012-9-3 23:33 | 顯示全部樓層