hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 倭寇欺人太甚, 為何香港無人號召「罷買日貨」? ...
開啟左側

倭寇欺人太甚, 為何香港無人號召「罷買日貨」?

s3n354 發表於 2012-8-22 13:18 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-8-22 12:29 發表

中國大陸早年都有個親日大人物,佢叫做毛澤東,
佢話多謝日本當年攻打中國,先至令到共產黨最後有機會上到位。

愛國五毛永遠都當呢段野係老作, 永遠當睇唔到, 盲嫁
究竟邊個最得益於日本侵華, 邊個抗日期間一分抗日, 兩分應付, 七分發展
sea1986 發表於 2012-8-22 14:31 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2012-8-22 13:18 發表

愛國五毛永遠都當呢段野係老作, 永遠當睇唔到, 盲嫁
究竟邊個最得益於日本侵華, 邊個抗日期間一分抗日, 兩分應付, 七分發展

呢啲咪選擇性失明
正如中共唔肯面對日本係正式控制釣魚台嘅事實
睇見CCTV日打夜打大大隻字話日本人非法登島
真係好O咀
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
AVD1 發表於 2012-8-23 11:48 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2012-8-22 12:25 發表
中國分裂有咩問題?絕對係件好事!
中國人欺壓好多少數民族好多千年,
係時候要將佢地滅絕,還少數民族一
個自由!

講返釣魚島,呢個唔係美國單方面將
個管轄權俾日本咁簡單,當年聯合國
都承認。再講,中國人歷史上都霸佔
過好多地 ...

大大個 USSR 有樣比你睇,
佢一解體左之後變左咩樣,
最後最大得益者係邊個 ? 仲有邊個起背後搞埋 D 小動作搞到 USSR 解體 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2012-8-23 11:49 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2012-8-22 14:31 發表

呢啲咪選擇性失明
正如中共唔肯面對日本係正式控制釣魚台嘅事實
睇見CCTV日打夜打大大隻字話日本人非法登島
真係好O咀

同樣地日本仔一樣起度大大聲聲話南韓總統, 俄國前總統/現總理非法登島未又係一樣 ~
da93 發表於 2012-8-23 12:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2012-8-23 11:48 發表

大大個 USSR 有樣比你睇,
佢一解體左之後變左咩樣,
最後最大得益者係邊個 ? 仲有邊個起背後搞埋 D 小動作搞到 USSR 解體 ?

咁認真,
我又真係覺得中國分裂冇乜問題...

古有日本韓國,
或者根本係源於同一國既人,
而家台灣亦不受中共管轄,
又唔見得會變成咩樣...
kei_hk 發表於 2012-8-23 15:52 | 顯示全部樓層
回番樓主的問題

以前都有人提過「擺買日貨﹐擺用日貨」﹐都大既十多年前了﹐都係釣魚台事件引起的。

不過﹐香港人好明智的﹐大大聲講「擺買日貨﹐擺用日貨」幾日﹐他們都自己收聲﹐大家又估下點解

講到尾﹐咪係日本貨(我都不用講日本牌子國內製)佔了香港人生活一個好重要的地位囉﹐根本無可能 "擺用日貨"

如果大家真係支持「擺買日貨﹐擺用日貨」﹐我敢講﹐香港的交通一定大亂﹐亂的速度﹐視乎係擺買﹐定係擺用。
事關﹐香港絕大部份的的士及小巴﹐都是來自日本車廠的﹐估計95%以上更是T字品牌。

要是擺買﹐即係現有日貨可以繼續使用﹐大家都仲有的士﹐小巴使用﹐只係再無新車﹐要使用車價較貴的歐洲貨或無乜信心的國產貨。
要是擺用﹐我真係唔敢想像﹐香港即時會無晒的士小巴去服務。你話對交通有什麼影響?

去到日常生活﹐大家留意一下你的生活之地﹐即係住宅 & 辦公的地方﹐平時去的商場﹐究竟電梯﹐自動樓梯又會是那個國家的產品?  相信都有一半人會中伏。

其實﹐仲有好多生活微細野﹐都係用緊日本貨的﹐例如文具(P字頭的原子筆)﹐廚房用的一些膠盒﹐都係有標明「JAPAN」字眼的﹐即係原狀日本產品。

仲要講下去﹐大家真係會仲驚﹐生活真係唔知點過。
不少產品都係利用不同的零件所組成﹐即使非日本牌子﹐都會用到日製零件﹐我都唔知宣稱擺買擺用的人﹐這些產品會唔會唔用啦。(例子 : 部份I-PAD/I-PHONE 的顯示屏是來自日本 SH???品牌的)

所以﹐我係一定唔會講「擺買日貨﹐擺用日貨」。因為我好清楚知道﹐自己係無可能做到的。

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
teddybus + 1 我都唔會講d 自己做唔到既野... ...
Henrycheung0902 + 1 不能同意更多

查看全部評分

OTIS401 發表於 2012-8-23 22:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2012-8-23 15:52 發表
回番樓主的問題

以前都有人提過「擺買日貨﹐擺用日貨」﹐都大既十多年前了﹐都係釣魚台事件引起的。

不過﹐香港人好明智的﹐大大聲講「擺買日貨﹐擺用日貨」幾日﹐他們都自己收聲﹐大家又估下點解

講到尾﹐咪係日本貨(我都不 ...

簡單點黎講,咪又係得個講字
kei_hk 發表於 2012-8-23 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2012-8-23 10:03 PM 發表

簡單點黎講,咪又係得個講字

問題係﹐真係全世界都無一個國家做得到﹐完全唔用日貨。

即使非洲大草原﹐除了批土著外﹐有人要入去(不論什麼理由都好)﹐你估他們要不要車?
即使不是日本品牌﹐一部車上面或多或少都有日本產品。

所以﹐根本係一個不可能完成的任務。

sea1986 發表於 2012-8-24 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012-8-23 15:52 發表
回番樓主的問題

講到尾﹐咪係日本貨(我都不 ...

咁啲人緊係唔會講「擺買日貨,擺用日貨」啦
佢地係要「買日貨,用日貨」嘛

你講嘅嘢,基本上同前幾版有啲版友講嘅嘢一樣
做乜要重覆人地論點?

至於「買日貨,用日貨」呢句口號
係源自日本侵華時民國人嗌起嘅
唔係淨係十幾年前嘅保釣事件

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Quanta + 1 梗係唔會講「擺買日貨,擺用日貨」 ...

查看全部評分

貶低香港人,擁抱強國人,可悲
AVD1 發表於 2012-8-24 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2012-8-23 12:52 發表

咁認真,
我又真係覺得中國分裂冇乜問題...

古有日本韓國,
或者根本係源於同一國既人,
而家台灣亦不受中共管轄,
又唔見得會變成咩樣...

你都識講 "古",
但係今時今日而家咩時勢 ?

USSR 解體之後, 唯一得益者正正就係美帝
但係睇返俄國甚至獨聯體起世界地位方面, 甚至經濟方面仲可唔可以同以前比 ?