hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [新聞]上水工業區擬改建公屋
開啟左側

[新聞]上水工業區擬改建公屋

DGCNYO 發表於 2012-9-4 13:25 | 顯示全部樓層

我覺得規劃好大問題,首先,現在工業區需求唔細,物流都好需要,你咁改,物流只會更加夕陽,輕工業更加斷氣

近年己經太多工轉商,租值高太多....而且有唔少人都區內工作(唔多,不過都足夠加重交通問題),又係一大問題

最重要一個區如果無倉之類,就好似天水圍囉....咩都靠外面,亦無集散點....

家下工業區8成以上都係低污染的用途,你睇屯門工業區既空氣仲好過屯門公路就知....
我個人覺得,短運期內,工轉住表面上是好事,但無助香港多元化生存

dippy 發表於 2012-9-5 01:11 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2012-9-5 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-9-5 01:11 發表

重點係每個區都需要倉貯
唔係你有零售都會貴到離譜
而且香港啲所謂輕工都無乜污染
所以個人認為新市鎮都要有工廈
但唔可能好似將軍澳工業邨咁起 ...

未聽過每個區都要倉貯呢個論點
起碼中環、尖沙咀、旺角呢D區應該放唔落倉
反而有好多店舖響香港只有一個大倉
stevenlim84 發表於 2012-9-5 10:02 | 顯示全部樓層

對零售來說,一個大倉已經可以滿足連鎖店式經營,沒需要一區一倉,對公司而言,太多倉庫的話,管理和行政成本更大。
mckhgc 發表於 2012-9-5 11:37 | 顯示全部樓層
其實講左成兩版,都冇人講出一個根本性問題,就係北區到底適唔適合再起咁大量公居屋?

如果話o係天水圍起五十幢公居屋,相信呢度又好,坊間輿論又好,一早萬箭齊發,話天水圍已太多公居屋,配套不足問題又多,再增建公居屋只會再令問題惡化.....

之前都討論過,天水圍有既問題,北區一樣有,而且只會比天水圍更差更嚴重(如果有反對意見,歡迎提出,但唔該用目前理據,唔好又拎上世紀既冷氣黃頭火車 vs 熱狗巴士塞屯公黎講)。最簡單交通,北區唯一交通命脈「火車」幾咁超負荷、幾咁問題多多、幾咁前景不明.....大家都知,反觀天水圍交通有冇咁既問題呢?再加大量對公交有需求既公居屋人口去北區,明顯係不合理。

呢塊地反而可以唸下用黎起政府同龜龜最愛既屏風樓偽豪宅,反正鄰近蝗國,夠晒「方便」蝗國炒家。
DGCNYO 發表於 2012-9-5 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2012-9-5 02:37 發表

未聽過每個區都要倉貯呢個論點
起碼中環、尖沙咀、旺角呢D區應該放唔落倉
反而有好多店舖響香港只有一個大倉

倉唔係大公司先要用,細公司,小鋪一樣有

小鋪去囉貨,由其一D成品類都係去近既分倉囉

仲有好多用途.....

無工廠既區(天水圈市內)基本上你唔會有咩直銷、唔會有修理,回收業、仲有好多裝修之類....

而且倉貯需求大,大多大樓都用做倉貯,家下租金上升己經有廠回盧貴又租唔到(係丫,貴少少己經走緊唔少)北上算數

如果想香港多元,無理由打工業區主意......
EX-TL 發表於 2012-9-5 23:30 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2012-9-5 11:37 發表
其實講左成兩版,都冇人講出一個根本性問題,就係北區到底適唔適合再起咁大量公居屋?

如果話o係天水圍起五十幢公居屋,相信呢度又好,坊間輿論又好,一早萬箭齊發,話天水圍已太多公居屋,配套不足問題又多,再增建公居屋只會再令問 ...

目前為止, 北區公居屋量唔算多, 亦睇得出現成公居屋密度唔算高, 至少向外望o既景觀尚算開揚,層數亦只有於30幾層,
只有少部分是40層以上.

密度算高o既, 暫時只睇到華明邨一帶, 其次數到彩園+彩蒲+旭埔, 其他譬如祥華邨, 嘉福邨, 天平邨, 翠麗, 榮福/榮暉,
太平邨, 清河邨, 每個屋邨/屋苑之間總會留有空間, 無論係一座矮山, 一條公路, 一個公園咁, 唔會俾人一種侷促感覺.

上水工業區起公居屋, 規模最多同天平邨一樣, 附近有低密度o既上水圍, 污水處理廠, 東鐵綫同巴士廠, 密度高極有限.

閣下用天水圍比較, 咁我試下用將軍澳比, 除左康盛, 翠林, 清半之外, 起晌填海地上面o既公居屋, 係同私樓起埋一堆,
一個區一堆40幾層以上o既樓(部分公居屋除外), 組成左寶琳, 坑口, 尚德(將中), 調景嶺, 之間就用公路/運動設施分隔,
想晌區內搵d街舖行下, 得, 私人參建居屋地舖幫到你, 但, 有幾多? 就係咁, 將軍澳d街唔係俾人行o既, 聽落幾好呵!

蝗蟲/走水貨問題不在此列, 呢個點只係因為地理因素, 同幾十年前工業發達時o既觀塘/新蒲崗/深水埗一樣, 人煙稠密,
個個推住大袋細袋晌條街度行阻住條路, 同呢條主題講起公屋無關.
CK4013 發表於 2012-9-6 20:33 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-9-4 13:25 發表
家下工業區8成以上都係低污染的用途,你睇屯門工業區既空氣仲好過屯門公路就知....
我個人覺得,短運期內,工轉住表面上是好事,但無助香港多元化生存

屯門青山西面係香港最重工業既地區...
正所謂眼不見乾淨
Uh jjuh myun (左右為難)
CK4013 發表於 2012-9-6 20:41 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-9-5 13:10 發表

倉唔係大公司先要用,細公司,小鋪一樣有

小鋪去囉貨,由其一D成品類都係去近既分倉囉

仲有好多用途.....

無工廠既區(天水圈市內)基本上你唔會有咩直銷、唔會有修理,回收業、仲有好多裝修之類....

而且倉貯需求大,大多 ...

正如當年為左屯門西鐵站都拆左新發邨後只係交通極唔方便地方起富泰邨...
所以如果收地話要起野亦都唔出奇
好似九巴車廠一帶既地皮起樓都唔出奇...
最多將部份廠房搬去位於屯門區內較偏遠既地區亦唔出奇...
Uh jjuh myun (左右為難)
kitarolo 發表於 2012-9-6 22:03 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2012-9-5 11:37 發表

我自己以前住北區,數年前已遷到別處
或者我係閣下先前貼文之一名支持者...

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-681075-1-2.html
[鬥悲情]北區悲情過天水圍好多

唔好同我講「咁鐘意天水圍咪搬去住囉」
基層市民而獲公屋已經好唔錯,遑論選擇區域
我自己係2003年畢業,點樣憑努力自己搬去第二區?
數年後才有幸離開北區!

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-697129-1-2.html
[問] 可加可減機制 (#9回覆)

現時局面,我希望係北區(古洞北,坪輋等)發展逾百幢
公私營房屋,才可以爭取更多資源,例如不再站站停,沒有
水貨客而直達市區之新鐵路.