hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 假如後生仔真係行城巴機場快線......
開啟左側

假如後生仔真係行城巴機場快線......

kei_hk 發表於 2012-9-21 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 aPower 於 2012-9-21 07:55 PM 發表

香港無咩常識既人何其多
但我覺得搞「城巴機場快線」既殺傷力會比「亂搞一通」既布牌為大
正如電子牌會有一大堆只有地點既顯示一樣

老實講﹐出個「城巴機場快線」﹐又無路線編號﹐又無目的地﹐都仲以為部車係載客中﹐真係輪到個客有問題了。

而我一直都視這個顯示﹐只是一個自家廣告﹐That's all。

真係唔知你想得太多太深入﹐定係我看到件事太過簡單了。

syp 發表於 2012-9-22 01:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2012/9/21 23:06 發表

老實講﹐出個「城巴機場快線」﹐又無路線編號﹐又無目的地﹐都仲以為部車係載客中﹐真係輪到個客有問題了。

而我一直都視這個顯示﹐只是一個自家廣告﹐That's all。

真係唔知你想得太多太深入﹐定係我看到件事太過簡單了。 ...

同一個人在 #18 文章說「唔見得乘客會以為呢架係「城巴機場快線」」、「唔見得呢個例子會影響到一般坐車既乘客或者路面使用者」

又係同一個人在 #39 文章說「但我覺得搞「城巴機場快線」既殺傷力會比「亂搞一通」既布牌為大」、「呢個顯示同「城巴網站」唔同」、「係隱含住某路線或目的地既含意」、「其實 (係我角度) 來講真係唔應該亂用」」

咁即係想點呢。

不過似乎佢重點唔係市民乘客會否受誤導, 佢重點係無論呢件事對市民乘客是否影響大抑或小, 而係只要車長喺佢口中嘅上司覺得有問題, 那麼我哋為咗「仲想有機會影呢類既私牌」、同埋為咗唔想「部分巴士佬甘唔鍾意巴士迷」, 大家最好自我審查, 貼相如令到巴士公司員工被鬧, 係大家嘅責任。

咁今後唔知仲有咩相可以貼, 攪錯牌相唔得, 相中顯示巴士污糟咗, 可能清潔員工受罪; 壞電牌、壞呢樣壞嗰樣嘅相, 車廠維修員工受罪; 一張普通巴士相, 在「有心人」眼中, 可能處處是瘡疤, 牽連人數眾多也不定。相片貼出來除咗要遮樣遮車牌, 仲要最好剷走 EXIF 資料, 唔係就算遮樣遮車牌, 「有心人」一樣可以憑日期時間地點查出巴士是哪一架, 車長是哪一位。
下一站係西營盤
HeyKan 發表於 2012-9-22 02:22 | 顯示全部樓層
原帖由 aPower 於 2012-9-21 19:55 發表

香港無咩常識既人何其多
但我覺得搞「城巴機場快線」既殺傷力會比「亂搞一通」既布牌為大
正如電子牌會有一大堆只有地點既顯示一樣

你挑成咁 真係屈哂機
咁你應該要投訴 為何新巴車有城巴logo既報站機

再講   城巴機場快線  在路線牌上 不是車身上
我相信[香港無咩常識既人]唔會對一架 只顯示  城巴機場快線 去折車

之前 人力車VA 係青衣 顯示948 唔載客  都冇人嘈過
而家一架青年出 城巴機場快線 就嘈幾頁   真巴閉!!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3M221-EH439 + 1 good point

查看全部評分

aPower 發表於 2012-9-22 06:12 | 顯示全部樓層

happykeroro 發表於 2012-9-22 09:25 | 顯示全部樓層
如果這件事真係有問題
公司自然會去處理 / 不理會
駛乜我地這些"外人"去操心?

又唔係你叫佢按這個牌出黎俾你影既

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
edhong + 1 + 1 你又知這位板友唔係外人?

查看全部評分

syp 發表於 2012-9-22 10:36 | 顯示全部樓層
原帖由 aPower 於 2012/9/22 06:12 發表
一般 (本地) 乘客唔會當呢架係A車 (#18),唔代表遊客唔會
唔代表巴士公司方面唔須要做precaution去防止潛左既麻煩出現 (#38)

原來你喺度區分本地乘客和外地乘客, 咁即係在你角度總之佢攪個咁嘅牌會影響一部份乘客 (哪管佢本地外地)。

咁在你角度即係個車長有錯, 咁車長有錯唔應該受到上司糾正, 應該由我哋呢啲唔啦更嘅人極力包庇, 目的為咗討好車長, 令佢哋唔好憎我哋, 將來有意無意俾多啲錯牌我哋影?

如果係咁, 你究竟係為咗啲車長做錯事仲要幫佢隱瞞, 定還是係其實只係為咗自己將來可以影多啲呢啲所謂特見相, 或者同車長們關係好啲將來有其他方便和好處?

你甘樣講叫賴皮
壞電牌唔一定係維修不當造成 (電子野唔俾壞咩? 電牌可以點保養?)
巴士污糟亦可能係車程中途做成,唔代表無掃過車

但係按錯牌或者玩牌,已成事實,無得走架 (錯定係玩牌都係你唔岩)
新巴報站機設定左做城巴標誌? 一定係做錯,無得走架

喺你口中, 巴士公司高層, 車長的上司們, 都係動輒得咎、凡事莫須有的惡魔頭, 攪錯個咁嘅牌要搞到炒魷咁大鑊, 巴士迷影張相都會變成斷人衣食的罪人。你而家又同我哋講, 原來呢班「魔頭」都會講道理嘅? 唔係呀嘛。

我哋的「賴皮」都係因你而起o架咋。
下一站係西營盤
aPower 發表於 2012-9-22 12:54 | 顯示全部樓層

HeyKan 發表於 2012-9-22 15:54 | 顯示全部樓層
原帖由 aPower 於 2012-9-22 06:12 發表

你覺得係度貼左出來之後
某公司唔會搵人照肺咩?
試想下上次果幅相若果油左車隊編號
結果會有咩野唔同?

識答既就會明白我寫左甘多篇文係為左咩

如果某公司要為此事件搵人照肺
我諗某公司每日有不少時間用係搵人照肺身上
而且每日會有過百名車長排哂隊打哂蛇餅咁等人照肺
加上我相某公司收倒呢D投訴 會採用(采你都傻)既對策

根本你小題大做 大駑小怪 仲有點幼稚
你試下入機場東涌走轉  隨時揾倒架普通城巴 路線顯示 城巴機場快線
你要續架數住 投訢一日都唔係難事

人力車事件 你米玩我la
開頂既人力車有幾多部?
有人有心 雞蛋挑骨頭
我唔信佢揾唔倒 邊部開頂VA入過青衣 路線仲顯示948

都係果句 咁少事要投訴
除非個人同個車長有仇 一定要揾D事出黎煮死個車長

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
aPower + 1 奇文共賞:巴士迷唔信甘樣會害到巴士職工、巴 ...

查看全部評分

NA4179x賢 發表於 2012-9-22 19:07 | 顯示全部樓層
其實點解無人問「出呢隻私牌點解會比公司照肺 」呢個問題
一味只為「 出呢隻牌有咩問題」根本就唔會有答案

我又覺得好奇怪,呢個牌有咩魔力可以令司機照肺
既然"機場牌"已經係記錄之中,遲早有日都會用到,而且唔排除真係有入機場既可能
除非公司要求市區唔可以用"機場牌",否則果位人兄既說話我無辦法認同
syp 發表於 2012-9-22 19:34 | 顯示全部樓層

原帖由 aPower 於 2012/9/22 12:54 發表
講左幾次喇
若果呢個錯誤係同服務有直接關係
好似營運中巴士唔搞牌、搞錯牌,要罰係無問題既
你影左相遮或者唔遮車牌我認為無所謂
但係今次樓主貼既相性質係有唔同既

「同服務有直接關係就無所謂」呢個係你個人定義定係乜嘢定義?

乜嘢為之「同服務有直接關係」? 而家架車係咪喺街上面行先? 係咪喺街上面行時出現個機場快綫牌先? 咁係咪會如你所說有可能「令遊客當呢架係 A 車」先? 咁佢本身係咪「營運中巴士」又有乜關係先? 咁係咪非營運巴士攪營運巴士牌嘅相就唔貼得, 相反, 營運巴士攪非營運巴士嘅牌嘅相就貼得? 兩者唔係同樣會誤導人 (或者同樣唔會誤導人) 嗎? 點解會有唔同處理手法?

你一時又話個牌唔會誤導人, 一時又話會誤導外國人, 一時又話營運中巴士攪錯牌又可以貼相, 但明明架巴士攪錯牌通街走, 無論佢營唔營運中, 係唔會有分別 ... 真係大家都俾你點到陀陀擰啦。

其實乜都係你一個人講晒, 似乎今次係你因應樓主的相片度身訂造話呢個情況就要乜要物來大造文章多啲。

其實你既明知故問已經幫我答左
唔一定話要車長出咩野特別牌去影相,或者你口中既包庇
而係果種互相尊重既潛規則

乜嘢係「互相尊重既潛規則」, 不如你講清楚啲啦, 廢事大家將來貼相, 又俾你走出來發炮就唔好喇。

你的「互相尊重既潛規則」, 一邊又話唔係包庇, 另一邊又話唔可以貼車長的疑似犯錯相, 咁真係唔知你想講乜。

如果互相尊重等如代表要互相收掩對方錯失, 即有如古語有云「父為子隱, 子為父隱, 直在其中」。究竟車長係我哋老豆定係仔?

呢種心態就等如大陸「河蟹」政策, 一切以和為貴, 莫講話見到有錯想出聲都唔好出聲, 連無心地發現人哋有錯的人要被人反過來指摘, 呢個究竟係咩世界?

你地用甘既尺度去度巴士佬既時候就要預計個後果
你地要繼續乞巴士佬憎,就隨便你地喇

其實有咩後果咁巴閉? 話會引致炒魷你又話唔係。「巴士佬」要憎我哋都冇辦法, 我哋控制唔到其他人點諗, 亦無理由因為其他人點諗, 去放棄做自己認為無問題之事。更何況今次都未係個「巴士佬」點諗, 而係你點諗, 你係證明到個「巴士佬」真係好似你咁諗至算啦。

同埋我哋而家本來就唔係點樣去「度巴士佬」, 樓主貼相根本本來就唔係想揭車長錯處。係你跳出來話呢話路, 夾硬搞到我哋變咗要同車長們成對立面咁。其實你代唔代表到車長心聲o架? 或者今次相中車長係咪真係介意, 或者佢係咪真係被「的」去「解話」先? 如果只係你個人過份敏感, 咁你直情係陷車長於不義啦。

「巴士佬」要憎我哋其實我哋唔會冇咗忽肉, 不過當然有啲人想佔「巴士佬」便宜, 或想佢好好配合俾你影相之類, 就可能有所影響。

我幾時有講過?
搞錯牌係會有麻煩,但一般不致於純因為搞錯牌而炒
但巴士迷貼既一張相而斷人衣食,就唔係未試過
你口中既「魔頭」講唔講道理,我都好似無評論過

總之要明就明,這種賴皮式文章再談下去根本沒有意思

你講得出「搞錯牌係會有麻煩,但一般不致於純因為搞錯牌而炒」就好。但你之前話: 「要搞你要炒你既時候就會拎番出來講架喇」咁你即係將炒魷賴落樓主身上, 你根本就係無緣無故陷樓主於不義, 製造白色恐怖。

「巴士迷貼既一張相而斷人衣食,就唔係未試過」, 一件事還一件事, 其他事件唔好同今次混為一談。

講到「賴皮」, 其實我都係以賴皮之道, 還自賴皮之身而已。好地地一張稍為特別的攪牌相, 俾你講講下講到去車長被炒, 呢啲唔係賴皮係乜嘢。

至於我講啲情況, 你就覺得係賴皮, 我就話根本係同你的情況係同出一轍。

你之前話: 「壞電牌唔一定係維修不當造成 ... 巴士污糟亦可能係車程中途做成,唔代表無掃過車」。好吖, 貼一次呢啲相證明唔到乜嘢, 隔幾日又有人貼同一架車的相, 一樣係壞電牌, 架車依舊污糟邋遢 (污糟在同一個位置喎), 咁證唔證明到巴士公司有壞牌唔整唔換, 污糟邋遢唔去清潔, 係咪證明到有人失職, 貼咁嘅相又會唔會俾你跳出來指摘? 仲有, 係咪要睇埋架車係咪「營運中」再考慮先?

不過, 如果你覺得我的文章沒意思, 歡迎就此擱筆, 以後就不用回我的文了。沒意思的文你都回, 辛苦你了。

下一站係西營盤