hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 美國QE3又搵香港人笨
開啟左側

美國QE3又搵香港人笨

S3BL100 發表於 2012-9-17 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-9-17 09:38 發表

我樂見他們自相殘殺,淨化地球,只希望不要搞到我。 ...

呢D發夢就得……

共和黨班極端主義份子根本就係不惜一切後果、不惜全世界陪葬,都要達到目的。
我諗如果林肯、羅斯福知道今日的共和黨變成咁個款,
一定會即刻由墳墓彈返起身

[edited for typo]

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2012-9-17 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-9-17 09:55 發表

老兄,有冇望清楚美國樓市先講嘢?
而家大部份城市嘅房屋中間價已經連續上升超過半年
好似加州,Bay Area已經破40萬
有啲區仲破百萬
所謂個個中產訓身入貨
根本只係俾強國人過嚟搶高晒

美國啲樓平到笑
早一年仲可能係,但 ...

加州沿岸地區的房屋不嬲都好貴喎……

試下睇下中西部果D……
有個colleague過幾個月搬去Urbana, IL升遷,
據聞果度既樓平到貼地,唔使廿萬就有間
FBI2 發表於 2012-9-17 11:43 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-9-17 10:14 發表

連美國都係咁

不過放心啦,無內在質素做根基,好快爆破。
我熱切期待文明進步的西方世界徹底擊敗墮落中國人的一天。

恕方看不到西方世界有何文明進步,只看到西方世界不斷因為自己經濟不景,要想辦法同一些經濟好的地方同歸於盡.
如果攬炒思想都可以稱為"文明進步",看來我們讀咁多書都係冇乜意思.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Snoopy@FB8617 發表於 2012-9-17 14:35 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

唔見得西方文明有幾進步
單係美帝為左自己利益不斷傷害全世界既人
歐洲唔少國家食野唔做野既心態
論墮落
西方國家同中國人都係差唔多level
但係唔好忘記中國起碼仲可以改下
西方國家已經定晒形
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
238X 發表於 2012-9-17 15:43 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

原帖由 Snoopy@FB8617 於 17/9/2012 14:35 發表
唔見得西方文明有幾進步
單係美帝為左自己利益不斷傷害全世界既人
歐洲唔少國家食野唔做野既心態
論墮落
西方國家同中國人都係差唔多level
但係唔好忘記中國起碼仲可以改下
西方國家已經定晒形 ...

中國,但見其,不見其
(上、下皆作動詞用)

原帖由 S3BL100 於 17/9/2012 11:27 發表

呢D發夢就得……

共和黨班極端主義份子根本就係不惜一切後果、不惜全世界陪葬,都要達到目的。
我諗如果林肯、羅斯福知道今日的共和黨變成咁個款,
一定會即刻由墳墓彈返起身

老羅斯福生前都已經同共和黨主流分裂,不必「等」到今日。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
FBI2 發表於 2012-9-17 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2012-9-17 15:43 發表

中國,但見其下,不見其上。
(上、下皆作動詞用)

老羅斯福生前都已經同共和黨主流分裂,不必「等」到今日。

見到羅姆尼,有如睇"造王者"見董昭一樣,真係想見鑊打鑊.

條友又廢,外交又唔掂,一味只幫住有錢佬,支持佢那三成幾人真係腦袋不是長在頭上.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL100 發表於 2012-9-18 00:04 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2012-9-17 22:58 發表

見到羅姆尼,有如睇"造王者"見董昭一樣,真係想見鑊打鑊.

條友又廢,外交又唔掂,一味只幫住有錢佬,支持佢那三成幾人真係腦袋不是長在頭上.

都話左係因為共和黨的宣傳機器,尤其是Fox New (aka Faux News)太犀利,
d誤導既野,講多幾次就大把人信,個個以為向富人徵稅就係「懲罰成功者」……

見到Mitt Romney已經想見鑊打鑊,唔知道如果當日取得總統候選人提名的
係果位專門打social issues,嘈話咩大學教育係幫人洗腦、令人不信宗教的
Rick Santorum的話,你使唔使郁手打佢全家

當然,如果當日係Rick Santorum取得提名的話,奧巴馬幾乎肯定可以連任

共和黨當然唔想令到更多人受到大學教育,
因為受過大學教育的人,普遍比較識諗,知道共和黨反科學,
知道共和黨個agenda係劫貧濟富,自然唔會支持佢地
barking 發表於 2012-9-18 00:21 | 顯示全部樓層
既有團體遊行抗議日本佔釣魚台;
點解冇團體遊行到美國領事館抗議QE?

究竟邊樣嘢切身關乎香港人利益?
人生百態, 在香港總有人口口聲聲反英, 又有人反日, 又有人抗中,
點解未見過有人反美抗美? 定係我孤陋寡聞?
238X 發表於 2012-9-18 09:10 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 18/9/2012 00:04 發表

共和黨當然唔想令到更多人受到大學教育,
因為受過大學教育的人,普遍比較識諗,知道共和黨反科學,
知道共和黨個agenda係劫貧濟富,自然唔會支持佢地

一、有啲「常識」唔需要入到大學先至知
二、而家世界各地都有大學生泛濫問題,
  如果「共和黨當然唔想令到更多人受到大學教育」,
  咁我又覺得佢哋錯有錯着喎。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
FBI2 發表於 2012-9-18 09:38 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2012-9-18 00:21 發表
既有團體遊行抗議日本佔釣魚台;
點解冇團體遊行到美國領事館抗議QE?

究竟邊樣嘢切身關乎香港人利益?
人生百態, 在香港總有人口口聲聲反英, 又有人反日, 又有人抗中,
點解未見過有人反美抗美? 定係我孤陋寡聞? ...

都唔係架,耐唔耐就有人去老美領事館抗議.

不過,你抗議完,俾人點相,隨時入唔到美國境而已,咁你搏唔搏?