hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 美國QE3又搵香港人笨
開啟左側

美國QE3又搵香港人笨

S3BL100 發表於 2012-9-18 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-9-18 09:10 發表

一、有啲「常識」唔需要入到大學先至知
二、而家世界各地都有大學生泛濫問題,
  如果「共和黨當然唔想令到更多人受到大學教育」,
  咁我又覺得佢哋錯有錯着喎。 ...

1. 唔記得邊個調查,大學生以及受過大學教育的年青人,
明顯傾向民主黨。

2. 雖則美國都係大學生氾濫,但係問題主要在於讀文科、social science的人太多;
相反,唔少science/engineering disciplines,呢幾年經濟非常惡劣的情況下,
畢業生依然非常搶手,失業率極低。換言之美國的大學生氾濫
某程度上係結構性問題。
而共和黨並唔係話想透過削減學額減少大學生數目,
而係想透過大幅削減及進一步私有化對大學生的政府資助,令到
大學生畢業後欠債累累的情況更嚴重,令到更多人負擔唔起而讀唔到大學。

所以香港大學生有政府grant/loan,唔使同銀行借錢,其實係好幸福。

===

話口未完,Mitt Romney就來個Freudian slip

http://politicalticker.blogs.cnn.com/2012/09/17/controversial-private-fund-raiser-video-shows-candid-romney/?hpt=hp_c1

There are 47 percent of the people who will vote for the president no matter what. There are 47 percent who are with him, who are dependent on government, who believe that, that they are victims, who believe that government has the responsibility to care for them. Who believe that they are entitled to health care, to food, to housing.... My job is not to worry about those people.

咁即係點?唔使交federal income tax的人就係二等公民?
醫療、溫飽唔係基本生存權利?有良知的人都應該為呢種冷血思想感到憤怒。

講返轉頭,呢次失言話唔埋可以改變選情
fb.com/scientisthk2usa/
DIH 發表於 2012-9-18 12:19 | 顯示全部樓層
但係多得個QE3我份強積金先有正數咋,我唔使抗議QE3。
另外早前擺低少少人仔都要靠港紙貶值先有著數。
經濟理論我一竅不通,買車買樓都有排未輪到我。

FBI2 發表於 2012-9-18 14:22 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2012-9-18 12:19 發表
但係多得個QE3我份強積金先有正數咋,我唔使抗議QE3。
另外早前擺低少少人仔都要靠港紙貶值先有著數。
經濟理論我一竅不通,買車買樓都有排未輪到我。 ...

但係,你上深圳開個人仔戶口,將你每個月既人工拎上去轉做人仔擺,加埋收息,一年之後睇怕都有10%增幅,好過好多基金啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
sea1986 發表於 2012-9-18 14:50 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-9-17 11:29 發表
加州沿岸地區的房屋不嬲都好貴喎……

試下睇下中西部果D……
有個colleague過幾個月搬去Urbana, IL升遷,
據聞果度既樓平到貼地,唔使廿萬就有間 ...

咁講番上嚟Washington
西雅圖呢兩年價錢都翻兩翻
好校區嘅閒閒地破百
早前見有啲大陸客過嚟買樓
話一百萬睇唔上眼,要睇二三百萬
大佬,人仔呀?

另外另有個大陸客要睇40萬屋
結果只可以搵山卡啦嘅地方
近市區嘅已經過50
真係O晒咀
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
kay 發表於 2012-9-18 19:59 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-9-18 14:50 發表

好校區嘅閒閒地破百
大佬,人仔呀?

近市區嘅已經 ...

樓價升未必有問題

最大問題係美國係海嘯前後好多人連自己層樓都供唔掂

海嘯前又將房屋巿場既交易包裝成金融產品拎入去巿場度買賣
供唔掂層樓影響埋手持該金融產品既人,之後一環扣一環,就整場大海嘯

之後銀行又驚你無錢還唔借錢比你,實體經濟又如何發展..

(不過銀行同樣驚另一樣野,就係驚依家超低息個陣借錢出去,經濟好返時利率上升,個risk又係返銀行)
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2012-9-18 20:07 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

錢係多左
不過更加唔見使~
出得無限QE大家都係等中伏la~
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
238X 發表於 2012-9-18 22:02 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 18/9/2012 12:06 發表

1. 唔記得邊個調查,大學生以及受過大學教育的年青人,
明顯傾向民主黨。

原帖由 S3BL100 於 18/9/2012 12:06 發表
咁即係點?唔使交federal income tax的人就係二等公民?
醫療、溫飽唔係基本生存權利?有良知的人都應該為呢種冷血思想感到憤怒。

講返轉頭,呢次失言話唔埋可以改變選情

咁搞法,真係倒自己米喎...

雖則我都唔鍾意食軟飯,但最後嗰句真係講得好核突。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2012-9-18 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2012-9-18 14:50 發表

好校區嘅閒閒地破百
大佬,人仔呀?

近市區嘅已經 ...

唔出奇……

呢班咁有錢既大陸人,我相信十居八九
都係貪污、逃稅、虧空公款後走過來美國炒樓嘆世界的。

仲有唔止炒樓,呢幾年仲多左好多有錢人
走過來美國生仔,仔女一出世就自動成為美國公民。

http://articles.latimes.com/2011/mar/25/local/la-me-birthing-center-20110325
http://www.pasadenastarnews.com/news/ci_17737474

The incident sheds light on the maternity tourism trade, a money-making cottage industry in which Asian women from wealthy families pay thousands of dollars - anywhere from $25,000 to $35,000 in the case of the San Gabriel facility - to have American-born infants.     

fb.com/scientisthk2usa/
238X 發表於 2012-9-18 23:43 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

做漢奸,引美國直接征服中國,咪唔使咁煩出去生囉
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Quanta 發表於 2012-9-19 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2012-9-18 23:43 發表
做漢奸,引美國直接征服中國,咪唔使咁煩出去生囉

咁佢地仲邊有地方去搵錢?
班貪官梗係留你個中國響度, 然後自己拎晒 d 錢過外國享福啦